FOTO Campania electorală a lăsat „semne” pe unul dintre puţinele poduri acoperite din România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Intrarea în pod este împânzită cu afişe electorale, deşi alegerile europarlamentare au trecut de ceva vreme FOTO: Bianca Sara
Intrarea în pod este împânzită cu afişe electorale, deşi alegerile europarlamentare au trecut de ceva vreme FOTO: Bianca Sara

Comuna Coşbuc găzduieşte unul dintre puţinele poduri acoperite care mai există în România. În urma campaniei electorale, frumuseţea podului din Coşbuc a fost umbrită de afişe cu diverşi candidaţi, care au fost puse chiar la intrare.

Podul acoperit din Coşbuc te surprinde prin simplitate, dar şi prin rezistenţă, făcând faţă autoturismelor şi căruţelor chiar şi acum în ciuda faptului că a fost construit acum peste 200 de ani.

Campania electorală a lăsat semne însă asupra simbolului comunei lui Coşbuc, partidele politice alegând să-şi amplaseze afişele tocmai la intrare pe podul acoperit. Deşi alegerile europarlamentare au trecut de ceva vreme, afişele încă nu au fost curăţate de pe pod, mai mult, se poate observa un afiş bătut de vreme care a fost lăsat „moştenire” de la alegerile din 2012.

Podul acoperit din Coşbuc, pe râul Sălăuţa, a fost construit de către grănicerii italieni în 1778 din lemn de stejar procurat din pădurile saşilor. Acesta a fost refăcut în 1937.

Este unul dintre puţinele poduri acoperite care mai există în România, fiind declarat în urmă cu câţiva ani monument de arhitectură cu valoare de patrimoniu.

În Bistriţa-Năsăud au existat 14 astfel de poduri, însă niciunul nu mai este în picioare. Nici cele din Tirol, zonă căreia i-a şi împrumutat numele (numindu-se şi pod „tirolez”) nu mai sunt în picioare, prăbuşindu-se în timpul războiului.


 

pod acoperit cosbuc 5

Podul acoperit este simbolul comunei Coşbuc FOTO: Bianca Sara

Podurile din lemn au fost acoperite tocmai din cauza faptului că structura de rezistenţă era vulnerabilă la putrezire. Condiţiile climaterice făceau ca în Canada şi Statele Unite un pod din lemn să nu poată rezista mai mult de 15 ani. Construirea unui acoperiş şi a unor pereţi a crescut speranţa de viaţă a podului până la 80 de ani,fără reparaţii majore.

În trecut, podul din Coşbuc a avut şi calitatea de cămin cultural, găzduind şezători şi întâlniri ale tinerilor şi ale membrilor comunităţii. Multe iubiri s-au înfiripat în podul de la Coşbuc.


Vă mai recomandăm:

Ultimul pod acoperit din România  are şanse să-şi prelungească viaţa

Comuna Coşbuc din Bistriţa-Năsăud găzduieşte un monument istoric, ce opreşte din drum zeci de persoane care traversează localitatea. Este vorba despre ultimul pod acoperit din România, construit de către grănicerii italiani în 1778.

Podul de lemn acoperit din Coşbuc, care datează din secolul al XVIII-lea, este în pericol de prăbuşire

Construit în secolul XVIII, de ofiţeri italieni, podul, conservat în stare naturală, este unicat în Transilvania. Reabilitarea sa costă 1,4 milioane de lei, dar banii sunt de negăsit.

Bistriţa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite