FOTO Bistriţenii, atraşi ca un magnet de un elan, o blana de cangur şi vânat la ceaun pe săturate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Elanul vânat de către omul de afaceri Traian Larionesi a fost atracţia festivalului FOTO: Bianca Sara
Elanul vânat de către omul de afaceri Traian Larionesi a fost atracţia festivalului FOTO: Bianca Sara

Băile Figa au găzduit sâmbătă cea de-a V-a ediţie a Festivalului „Vânătoare la ceaun”. Anul acesta participanţii s-au întrecut nu doar în mâncare cu carne de vânat la ceaun, ci şi în trofee. Printre acestea s-a numărat un trofeu din 1895, dar şi un elan vânat tocmai în Alaska sau o blană de cangur adusă din Australia.

Startul a fost dat la ora 09:00, echipele care au venit din tot judeţul, dar şi din Suceava, Bihor sau Cluj, apucându-se de treabă. Anul acesta, 11 echipe s-au întrecut la vânat la ceaun, dar şi la trofee.

De departe cel mai impresionant trofeu l-a avut Asociaţia Cinegetică Ursul Brun, din Maieru. Aceasta a expus un cap de elan, care a fost vânat de către omul de afaceri Traian Larionesi tocmai în Alaska.

Impresionant a fost şi un trofeu de vânătoare din 1895, animalul fiind prins de către vânătorul Danciu Ioan în pădurile din localitatea Ciceu Giurgeşti. Nici echipa din Bihor nu s-a lăsat mai prejos şi şi-a înfrumuseţat standul cu o blană de cangur, adusă tocmai din Australia.

Când vine vorba despre mâncare niciun bucătar nu a vrut să-şi dezvăluie din secrete. Au recunoscut totuşi că focul molcom şi marinatul cărnii de vânat au un aport foarte mare la rezultatul final. Unii şi-au asezonat tocăniţele cu ciuperci, alţii le-au pus la murat şi le-au servit lângă. De asemenea, una dintre echipe a pus alături de carne şi ficat de vânat, ţinut într-o marinată specială, şi prăjit exclusiv în unt.

„Focul face totul, trebuie să fie molcom. Tocăniţa trebuie să stea pe foc cam trei ore. Participăm a cincea oară şi de fiecare dată folosim reţeta bunicului meu şi el vânător al cărui trofeu din 1895 l-am expus aici. În fiecare an facem mici ajustări la reţetă, dar tot pe aceea o folosim. Folosim şi maghiran şi rozmarin. Vânatul pe care îl pregătim astăzi a fost  prins acum trei zile şi lăsat de atunci până astăzi la marinat”, ne explică Ioan Borodi, bucătarul uneia dintre echipe.

Juriul a fost foarte pretenţios, doi dintre membri fiind bucătari profesionişti. Aceştia au spus că urmăresc calitatea, dar şi originalitatea mâncărurilor pregătite de bucătarii de ocazie.

Festivalul „Vânătoare la ceaun” a fost animat şi de 5 câini de vânătoare din rasele Limier Bavarez şi Brac German cu păr sârmos care au făcut demonstraţii pentru cei prezenţi, dar şi de concursul individual „muget de cerb”, în cadrul căruia este provocat taurul de cerb aflat în perioada bocănitului prin mijloace traditional vânătoreşti.



Vă mai recomandăm:
 

Sosul de magiun, cartofii fierţi la abur şi condidmentele naturale au înnobilat carnea de vânat la concursul de la Figa

Cum a scos Primăria Bistriţa „ungurescul” din maialul maghiar bistriţean

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite