FOTO AUDIO De la hip hop la teologie. Povestea primului rapper absolvent de Teologie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Claudiu Lup este un bistriţean de 24 de ani care din 2005 a luat hip hop-ul de coarne. Ce nu ştiu mulţi, însă, este faptul că rapperul este proaspăt absolvent de teologie. Deşi unii ar spune că aceste două „domenii” nu prea se potrivesc, Claudiu Lup este de părere că se completează foarte bine.


Zellu, pe numele său Claudiu Lup,  este primul rapper din România absolvent de teologie. Are 24 de ani, iar în copilărie  şi-a descoperit ambele pasiuni: hip hop-ul şi religia, pe care le-a dus în „paralel”. Pasiunea pentru spiritualitate a dus-o mai departe, absolvind anul acesta Facultatea de Teologie Ortodoxă Cluj-Napoca.

„Nu se influenţează una pe alta. Hip hop-ul este un hobby, pe când teologia este o chestie spirituală ce ţine de intimitatea ta. Hip hop-ul este o formă de artă şi arta eu zic că este un dar dumnezeiesc şi are directă legătură cu spiritualitatea omului, aşa că mi se pare că se potrivesc foarte bine,” precizează Claudiu Lup.

Părinţii săi nu au fost niciodată bisericoşi, însă el a început să citească biblia din copilărie, după terminarea liceului trecând la lecturi de specialitate. După ce a terminat liceul doi ani a muncit ca şi barman, meserie pe care încă o practică. A realizat că stagnează şi că are nevoie de cunoştinţele aduse de o facultate, deşi în prima fază nu avea de gând să îşi continue studiile.

Rapperul cântă din 2005, iar din 2007 face parte din trupa Fentăm Terra, alături de alţi doi artişti bistriţeni. Alături de trupă a scos două albume, la care se adaugă şi alte trei solo. Colegii de trupă i-au respectat şi ei decizia de a urma Facultatea de Teologie Ortodoxă , arătându-se chiar curioşi de anumite problematici de natură spirituală pe care le ridica Zellu.

În alte cercuri evită însă să spună că este rapper întrucât consideră că muzica de stradă este interpretată greşit, fiind asociată cu vedetismul şi cu ideea de „bad boy”. Întrebat cum consideră că se împacă învăţăturile creştine cu înjurăturile pe care nici el ca artist nu le ocoleşte, Claudiu ne spune:

„Hip hop-ul vine cu realitatea dură, vulgară. O înjurătură o foloseşti pentru că vrei să transmiţi celui care te ascultă că asta e realitatea, aşa se vorbeşte, asta vezi zi de zi. Nu cred că exist om care să nu înjure, eu unul nu cunosc.”

Pentru că a terminat Facultatea de Teologie Ortodoxă la secţia de didactică, pregătindu-se să devină profesor, nu a învăţat să cânte muzică bisericească. Recunoaşte că o ascultă foarte rar, înlocuind-o cu blues, jazz, punk, soul sau chiar gospel.

Întrebat de ce nu abordează subiecte de natură religioasă în piesele sale, Claudiu precizează că trebuie să ajungi la o anumită înţelepciune  pentru a putea vorbi despre acest subiect. De asemenea, el este de părere că acest gen de mesaje trebuie exprimate foarte subtil şi nu trebuie deloc exagerat cu ele.

„Ortodoxia este foarte tradiţionalistă şi aşa trebuie să se manifeste, în îngrădirea bisericii. Trebuie menţinută o linie astfel încât trecutul şi prezentul să fie într-o conexiune continuă. Eu când intru într-o biserică ştiu că şi acum 1000 de ani când a intrat cineva a văzut acelaşi lucru şi mă simt conectat cu toţi oamenii care au fost acolo de 2000 de ani încoace. Mi se pare importantă chestia asta,” ne explică Zellu.

Cu toate acestea consideră mesajele „subliminale” cu tentă religioasă care se regăsesc în piesele artiştilor precum Cedry2k sau Raku benefice, mai ales pentru cei mai tineri, pentru că aduc în prim plan nişte subiecte la care ei cel mai probabil n-au avut acces, întrucât educaţia religioasă primită acasă este aproape inexistentă.

Claudiu Lup îşi doreşte să urmeze şi masteratul tot în cadrul Facultăţii de Teologie Ortodoxă, însă nu renunţa nici la muzică, în ciuda faptului că întâlnirile cu colegii devin tot mai rare din cauza programului încărcat adus de job-uri şi activităţi „de oameni maturi”.  Ar vrea să facă producţie muzicală pe viitor, dar nu exclude nici posibilitatea ca peste câţiva ani să le predea elevilor religia.

Vă mai recomandăm:

FOTO VIDEO Rugăciuni la modă printre romi: manelele creştine

AUDIO Preotul-cântăreţ Cristian Pomohaci, acuzat că fură piese de la mai mulţi interpreţi

FOTO Magia din atelierele lutierilor bistriţeni, întreţinută de lăutarii anilor 1900

 

 




 

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite