Un fost primar a descoperit trufe albe în spatele casei. Cât valorează comoara vegetală pe care o recoltează anual din exact acelaşi loc

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Roland Venig a început să găsească trufe în apropiere de casa sa în urmă cu patru ani FOTO: Arhivă Personală
Roland Venig a început să găsească trufe în apropiere de casa sa în urmă cu patru ani FOTO: Arhivă Personală

Un fost primar din Ardeal a descoperit mai multe trufe în spatele casei sale, situată aproape de Parcul Naţional „Munţii Rodnei”. Acesta le găseşte an de an în acelaşi loc, fără să apeleze la câini specializaţi. De nevoie, fostul edil a învăţat şi cum se conservă această ciupercă rarisimă şi aromată.

Inginer de meserie, Roland Venig a fost primar în oraşul-staţiune Sângeorz-Băi timp de patru mandate, adică mai bine de 15 ani. Momentan, acesta s-a întors la ocupaţia sa de bază, fiind inginer în cadrul companiei de apă Aquabis. 

Venig locuieşte în Cormaia, un cartier al oraşului-staţiune Sângeorz-Băi, la doi paşi de o pădure şi de Parcul Naţional Munţii Rodnei. Plimbarea prin natură şi culesul de ciuperci este una dintre activităţile preferate ale fostului primar, atunci când prinde puţin timp liber.

În urmă cu patru ani, pe când se plimba prin pădurea de lângă casă în căutare de ciuperci, Roland Venig a dat peste o ciupercă specială: o trufă albă. Nu mică i-a fost mirarea edilului când a constatat, unul-doi ani mai târziu, că ciupercile rare cresc în acelaşi loc.

Acesta reuşeşte să găsească 4-5 trufe anual, deşi nu foloseşte un câine special antrenat şi nici nu are vreo pregătire în acest sens. Fostul edil recunoaşte că sunt câteva semne care-l ajută să repereze ciupercile rare şi aromate. 

venig bistrita trufe

„Pe secetă, de exemplu, ies spre suprafaţă. Văd printre frunze o pată de culoare care seamănă cu o rădăcină ieşită la suprafaţă sau pur şi simplu dau funzele la o parte şi caut cu degetele în locurile „speciale”. Găsesc cam 4-5 în fiecare an. În anul 2013 am găsit una mare şi vreo 7 mai mici”, precizează fostul primar Roland Venig. 

Locul „special” de care vorbeşte edilul este un perimetru de câţiva metri pătraţi, situaţi în apropierea casei sale, unde găseşte mereu aceste  comori ale naturii, care se vând şi cu 1.000 de euro bucata, dacă este suficient de mare.

În mâncare, le tratează ca pe ciupercile normale

Fostul primar nu vrea să vândă trufele, ci a învăţat să le conserve şi le foloseşte în mâncare. Printre preparatele din care sunt nelipsite trufele albe din propria grădină se numără pastele.

Roland Venig spune că nu are o metodă specială de conservare, tratându-le ca pe ciupercile normale pe care le găseşte în pădure, în expediţiile pe care le face singur sau însoţit de soţie. 

trufe gasite de primar

Prima trufă găsită de primar anul acesta FOTO: Arhivă Personală

„Mai dau şi la alţii, când găsesc mai multe. Le păstrez o vreme la frigider, iar când îmi găsesc puţin timp le curăţ, le dau prin răzătoare şi le usuc. Ies nişte „viermişori” de culoare maro, cu un parfum deosebit. Sau mai obişnuiesc să le feliez şi să le conserv în ulei de nucă nerafinat. Pastele au un gust deosebit de la ele”, explică fostul edil.

Acesta spune că soţia sa este şi ea o mare amatoare de ciuperci şi a învăţat şi ea să le conserve, atât cele obişnuite, cât şi trufele. Fostul primar îşi petrece sâmbetele şi duminicile în pădurea de lângă casă, unde fie se relaxează, fie „vânează” trufe sau ciuperci normale. 

Vă mai recomandăm:

Un bistriţean se numără printre primii căutători de trufe din ţară. De 13 ani aleargă după „diamantul pământului”

Românul care reface spectaculoasele mese ale boierilor de pe vremuri: cele mai ciudate preferinţe culinare

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite