Fondurile europene i-au făcut fericiţi pe mai mulţi bistriţeni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cinci firme îşi construiesc anul acesta pensiuni cu bani europeni, iar o alta amenajează Lacul Colibiţa iar  proiectele aprobate în aprilie pe măsura 313 ating la Bistriţa 8 milioane de lei. Vestea că au primit finanţările a venit în această săptămână pentru 38 de proiecte locale care au aplicat pe mai multe secţiuni.

Cinci bistriţeni îşi încep anul acesta pensiuni agroturistice prin fonduri europene derulate prin Agenţia Judeţeană de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură , iar un altul amenajează pentru agrement Lacul de la Colibita tot prin fonduri europene. Toţi şase au aflat în urmă cu câteva zile că li s-au aprobat finanţările pentru care au depus proiecte anul trecut pe măsura 313. Finanţările pentru construcţii sunt consistente şi se cifrează între cinci sute de mii de lei 2,7 milioane de lei pe proiect. Astfel o firmă care deţine o benzinărie în Rodna îşi va îmbunătăţi şi dota Agropensiunea din localitate cu cei 1,6 milioane de lei primiţi prin proiect, în aceeaşi situaţie fiind şi o pensiune din Josenii Bârgăului care a primit doar cinci sute de mii. Cel mai mare proiect derulat de o firmă din Bistriţa-Năsăud la acest capitol este de aproape 2,8 milioane de lei şi va presupune ridicarea unui structuri turistice în localitatea Ciceu-Corabia. În comuna Coşbuc SC Wild Flower SRL va construi o nouă pensiune , în timp ce la Căianu Mic banii europeni se duc spre construirea unui mini-hotel cu două etaje, derulat de SC Marochinăria Cleja.O investiţie. În total la secţiunea dedicată amenajărilor touristic bistriţenii au câştigat 5 din cele 216 proiecte care au obţinut finanţare la nivel naţional. Pe aceeaşi măsură , 313,însă la secţiunea investiţii în activităţi recreaţionale unui dintre cele 11 proiecte aprobate la mijlocul lunii aprilie a fost din Bistriţa-năsăud. Este vorba de o persoană fizică, Doru Muntean Cătălin care va primi 169 de mii de lei pe un proiect de dezvoltare a agrementului pe lacul Colibiţa.

Nu au obţinut  banii pentru utilaje

 În schimb la capitolul finanţarea utilajelor agricole , cunoscută şi sub numele de măsura 312 un singur proiect din Bistriţa-Năsăud a obţinut finanţare din totalul de 328 de proiecte acceptate din întreaga ţară. Specialiştii spun că rezultatul la această secţiune este modest: „se puteau obţine mult mai multe proiecte. Cred că rezultatul vorbeşte şi de un anumit nivel al consultanţei pentru asemenea proiecte„crede coordonatorul de la Dezvoltare Rurală Bistriţa-Năsăud, Iacob Pop.  În schimb directoarea de la Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală si Pescuit, Monica Miclea se declară mulţumită de rezultatul proiectelor care au primit finanţare în luna aprilie:„în total sunt 38 de proiecte care au primit finanţare dacă ne uităm şi la măsura 112, deci este un rezultat bun. În 15 zile de la comunicarea rezultatului cei care au obţinut finanţare vor semna contractele şi ne vom apuca de treabă", spune directoarea Miclea.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite