Finanţele bistriţene mai pierd 11 mari contribuabili

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Robert Sighiartău crede că teama taxelor din 2011 îi determină pe bistriţeni să cumepre maşini second
Robert Sighiartău crede că teama taxelor din 2011 îi determină pe bistriţeni să cumepre maşini second

Începând cu acest an, 11 societăţi comerciale din judeţ au intrat în rândul marilor contribuabili şi vor fi administrate fiscal direct de la Bucureşti.Administratorii acestor firme nu sunt deloc încântaţi de noua postură. Totuşi, creşterea numărului de mari contribuabili, reprezintă pentru economişti un semn al unui trend ascendent al economiei.

Din 2006, atunci când Administraţia Naţională a Finaţlor Publice a înfiinţat Direcţia Generală de Administrare a Marilor Contribuabili şi până în 2010, 13 societăţi comerciale bistriţene se aflau pe lista marilor contribuabili, anul acesta alte 11 firme bistriţene au îngroşat rândurile.

Potrivit economiştilor, prezenţa unui număr atât de mare de firme pe lista marilor contribuabili este un semnal al redresării economice a judeţului. „Este un lucru bun faptul că la sfârşit de 2010, 11 firme bistriţene au intrat în rândul marilor contribuabili. Asta înseamnă că au reuşit să îşi crească cifra de afaceri pe anul trecut, ceea ce este îmbucurător. Trebuie totuşi verificat dacă această creştere s-a datorat majorării preţurilor sau unor investiţii făcute în ultima perioadă", consideră economistul Vasile Bar.

Drumuri la Bucureşti pentru orice hârtie

Acesta consideră că există însă şi o latură negativă a trecerii firmelor în administrarea fiscală a Bucureştiului. „Este şi un lucru rău şi anormal, pentru că societăţile comerciale nu ar trebui împărţite în mari şi mici contribuabili", crede economistul bistriţean.

De aceeaşi părere sunt şi oamenii de afaceri, care consideră că le va fi foarte greu odată intraţi sub administrarea fiscală a Direcţiei Generale de Administrare a Marilor Contribuabili. „Cred că vom avea parte de doi ani de suferinţă şi sper ca după această perioadă să revenim sub administrarea Finanţelor de la Bistriţa. Pentru orice hârtie de care vom avea nevoie, eu trebuie să trimit un om până la Bucureşti", susţine Ioan Neagoş, administratorul SC Carmo-Lact Prod SRL din Monor.

De aceeaşi părere este şi Călin Hârşian, administratorul firmei de băuturi alcoolice Salix SRL din Bistriţa. Acesta spune că principalul motiv pentru care a ajuns mare contribuabil a fost suma foarte mare pe care a plătit-o în anul trecut la stat. „Am plătit peste 13 milioane de lei taxe şi accize, având în vedere activitatea firmei mele. Până la mijlocul anului trecut a mers bine, dar după ce accizele au crescut de trei ori, vânzările au scăzut drastic", declară omul de afaceri bistriţean care a fost în topul firmelor bistriţene care au plătit cel mai mult la stat.

Două firme din domeniul auto au intrat şi ele în rândul marilor contribuabili. Robert Sighiartău, director în cadrul Comautosport SRL consideră că dincolo de birocraţia care le va da bătăi de cap, pentru firme este şi un lucru bun. „Ca şi imagine cred că este un lucru bun. Şi cu siguranţă este un semnal al redresării pieţei. Cred că 2011 va fi un an mai bun, iar 2010 a reprezentat o relansare a pieţei auto", crede acesta.

Pentru Direcţia generală a Finanţelor Bistriţa-Năsăud, trecerea acestor contribuabili în altă administrare fiscală înseamnă o scădere a înacsărilor. „Noi vom avea încasări mai mici la buget, dar asta nu înseamnă că judeţul va primi mai puţini bani din cotele defalcate. Iar la constituirea Prodului Intern Brut al judeţului nu se ţine cont de administrarea fiscală a constibuabililor", explică Ionuţ Ilieşi, Director executiv adjunct DGFP Bistriţa.

Bistriţa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite