FOTO „Corul” de 6000 de figurine al bistriţeanului Andrei Pandea Antonescu, cel mai bun proiect de voluntariat al anului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La trei ani de când a pornit în aventura artistică a vieţii sale, rezultatele campaniei de strângere de fonduri pentru copiii bolnavi din ţară sunt recunoscute oficial la nivel naţional. Sculptorul bistriţean Andrei Pandea Antonescu a primit premiul pentru cel mai bun proiect de voluntariat din domeniul sănătăţii.

„Corul inocenţilor” cum îşi numeşte artistul Andrei Pandea Antonescu opera de artă care i-a sensibilizat pe românii din toate colţurile ţării a luat naştere în anul 2010. Atunci fiul artistului a fost diagnosticat cu diabet, iar bistriţeanul a vrut să îl ajute pe el şi pe alţi copii care sufereau de aceeaşi boală cum a ştiut mai bine: prin artă.

Sculptorul Mircea Mocanu i-a dat ideea să facă o expoziţie care să atragă atenţia şi să ajute la strângerea de fonduri pentru copiii suferinzi de diabet. Andrei Pandea Antonescu recunoştea încă de atunci că dacă propriul copil nu se îmbolnăvea, acest proiect nu exista. Boala fiului său i-a dat avânt, l-a determinat să modeleze timp de şapte ani izolat. Moldelajul l-a şi ajutat să se împace cu situaţia şi să accepte ce se întâmpla, a fost pentru el un soi de terapie.

Primele expoziţii cu miile de figurine au ajuns la Cluj, Bistriţa şi Sibiu, unde amploarea luată de eveniment i-a determinat pe cei de la citizenside.com, un site unde contribuie jurnalişti independenţi din toată lumea, să-i consemneze expoziţia.

„Şapte luni am modelat orbeşte, probabil pentru că voiam  să mă izolez. Şi până la urmă lucrarea e un desfăşurător al emoţiilor mele în cele 7 luni. Puţini ştiau ce fac...de fapt nici eu nu prea ştiam ce fac”, declara după terminarea lucrării, Andrei Pandea Antonescu.

Corul cu aproape 6000 de figurine de 6-7 centimetri a reuşit să atragă atenţia oriunde a ajuns,  90% dintre cei care l-au admirat au şi donat diferite sume de bani pentru cazurile umanitare sprijinite de artist.

Artistul s-a văzut nevoit mereu să îşi completeze corul cu figurine, ba din cauza „hoţilor”, ba a celor mici care nu plecau de lângă expoziţie până nu primeau un exemplar.

Ajuns la trei ani de expoziţii în scopuri umanitare, efortul lui Andrei Pantea Antonescu a fost recunoscut oficial şi la nivel naţional. Acesta a primit săptămâna trecută la Gala Naţională a Voluntarilor 2013 premiul pentru cel mai bun proiect de voluntariat al anului în domeniul sănătăţii.



 

Vă mai recomandăm:

Expoziţie caritabilă inedită în Piaţa Sfatului

SPECTACULOS: 6.000 de „inocenţi“ au invadat Bistriţa

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite