FOTO Sosul de magiun, cartofii fierţi la abur şi condidmentele naturale au înnobilat carnea de vânat la concursul de la Figa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nu mai puţin de 12 echipe, din 5 judeţe, au fost prezente astăzi la Figa, la concursul de gătit vânat la ceaun. Deşi bucătarii nu au dorit să vorbească despre ingredientele secrete folosite pentru prepararea bunătăţilor, printre ele s-au numărat: sosul de magiun, cartofii fierţi la abur şi condimentele naturale, proaspăt culese din grădină.


Concursul de gătit vânat la ceaun de la Figa, care a ajuns deja la a patra ediţie, este un bun prilej pentru a reuni vânători din ţară pasionaţi de gătit. Este de asemenea şi o ocazie de a face cunoscute simbolurile şi obiectele vânătoreşti, cunoscute mai mult de pasionaţi, care au fost şi ele notate în cadrul concursului.

Munca a început pe dealurile de la marginea complexului Băile Figa, de lângă Beclean, la ora 9:00, ingredientele fiind pregătite cu grijă de fiecare echipă, unii  participanţi bătând şi sute de kilometri să poată să se întreacă la gătit vânat la ceaun în Bistriţa-Năsăud.

Secretoşi când a venit vorba despre ingredientele care le scoteau mâncarea din tipare, bucătarii au acceptat cu greu să dezvăluie modul de preparare sau chiar unele produse folosite.

Am aflat totuşi că printre ingredientele la care s-a apelat pentru o mai bună savoare s-a numărat şi magiunul, care, potrivit maeştrilor bucătari prezenţi face casă bună cu carnea de căprior. Nici modul de preparare nu a fost ignorat, o echipă din Harghita apelând la o folie de plastic, care să nu lase aburul să părăsească ceaunul.
 
Atenţia nu a lipsit nici când a venit vorba de aperitive, fiind prezenţi cârnaţii, drobul de miel şi chiar ardei cu ou, brânză de burduf şi verdeaţă. Pregătirile tot mai grandioase au fost confirmate şi de către organizatori, care susţin că cu fiecare ediţie echipele vin tot mai bine pregătite şi din punct de vedere al prezentării, dar şi culinar.
 
Tot mai pretenţios este şi juriul, care critică fără reţineri orice detaliu pe care îl observă: de la prezentare, până la băutura aleasă pentru a acompania bucatele.


Clubul de Vânătoare şi Pescuit Sportiv „Făgeţel Mortonca” din Harghita a pregătit un ciolan afumat de mistreţ cu cartofi întregi. Ineditul acestui ceaun este faptul că este acoperit cu o folie de plastic, bucătarul şef al echipei susţinând că acesta are menirea de a nu lăsa aburul să „evadeze” şi a permite cartofilor să rămână întregi.
 
Un alt secret al acestui preparat este faptul că nu se învârte deloc în ceaun, iar ingredientele şi verdeţurile, printre care se numără obligatoriu leuşteanul, se pun la final. Preparatul, care este lăsat să fiarbă la foc mic, este gata în aproximativ două ore.

Deşi respectă „principiile” de bază ale mâncării vânătoreşti, acesta este un preparat propriu al asociaţiei, care se află pentru al doilea an la concursul de gătit de la Figa. Nu mai puţin de 8 persoane au muncit timp de câteva ore bune la realizarea acestui preparat.
 
Majoritatea sunt vânători, pasiunea pentru gătit venind odată cu iubirea pentru vânătoare. În cele mai multe cazuri pasiunea pentru vânătoare datează de generaţii, fiind luată ca un microb de către cei mai tineri.



Vă mai recomandăm:

FOTO Maeştrii gulaşului la ceaun s-au întrecut la Bistriţa. Chimenul şi carnea de vânat, ingrediente secrete

FOTO O bistriţeancă se încăpăţânează să le deschidă englezilor apetitul pentru sarmalele cu păsat, folosindu-se de contele Dracula

 

 

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite