Festivalul Lalelei Pestriţe la a zecea ediţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mii de oamenii de pe Valea Budacului şi din Bistriţa se vor aduna duminică la Orheiul Bistriţei cu ocazia Festivalului „Laleaua Pestriţă".

Ajuns la cea de-a zecea ediţie, festivalul care se şine în pădure este cel mai mare de acest gen din zonă şi urmăreşte sărbătorirea plantei numită laleaua pestriţă care este unică în ţară. Potrivit viceprimarului din comuna Cetate, Emil Ilieş, manifestarea a ajuns una de tradiţie. „ne bucurăm că am reuşit să ajungem cu acest festival la cea de-a zecea edişie. Adunăm anual peste 5000 de oameni, din comună de la noi şi din localităţile învecinare. Festivalul îl organizăm în ficare an la mijlocul lunii mai, deoarece a trecut deja perioada de înflorire a lalelei şi în acest fel asigurăm şi că nu afectăm ecosistemul în care creşte această minunată plantă care ne-a făcut celebri în ţară", explică viceprimarul.

La ediţia de anul acesta a festivalului organizat de Consliul Local Cetate şi Centrul de Cultură şi Creaţie din Bistriţa vor urca pe scena amenajată în pădurea cunoscută ca „Pădurea din Şes" peste 20 de artişti locali şi ansambluri populare care vor dansa şi vor cânta muzică populară. Participanţii la eveniment vor putea mânca mii, bea bere şi se vor bucura de aerul curat din pădurea considerată rezervaţie naturală.

Pe lângă faptul că adună mii de participanţi, festivalul Laleaua Pestriţă stârneşte şi controverse având în vedere faptul că se ţine într-o arie protejată. Reprezentanţii Agenţiei pentru Protecţia Mediului Bistriţa spun că laleaua pestriţă creşte doar pe un areal de şase hectare, iar oamenii au la dispoziţie aproximativ 70 de hectare pentru petrecere. În plus în momentul în care se ţine festivalul laleaua a trecut deja.

Orheiul Bistriţei este unul dintre puţinele locuri din ţară în care creşte laleaua pestriţă. Florile au răsărit la Orhei în anii '85-'86, din semințe aduse de păsări sau de vânt, într-un loc devenit mlăştinos după ce oamenii au drenat apa în zonă. Ştiințific li se spune „fritillaria meleagris", fritillus însemnând în latină „tablă de şah", aluzie la pătratelele ordonate, brun-roşcate ale lalelei. Aceste flori au o scurtă perioadă de vegetaţie pot fi admirate maxim o săptămână.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite