Fără regret în tabăra primarilor care au dat PDL pentru PSD după ce Ponta a pierdut în ograda lor. „Voinţa poporului nu o putem schimba”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Doru Crişan, primarul comunei Prundu Bârgăului, actual PSD, fost PDL FOTO: Bianca Sara
Doru Crişan, primarul comunei Prundu Bârgăului, actual PSD, fost PDL FOTO: Bianca Sara

Aproape jumătate dintre primarii din Bistriţa-Năsăud au profitat de ordonanţa care le-a permis să schimbe tabăra politică. Victor Ponta a reuşit să obţină peste 50% doar în 16 comune, dintre care 7 sunt conduse de primari care au schimbat partidul. Conducătorii traseişti ai comunelor unde a câştigat Klaus Iohannis spun că nu regretă că au schimbat tabăra şi că votul oamenilor nu a depins de ei.

În comunele conduse de primari care au dat PDL pentru PSD, Klaus Iohannis a câştigat în 7 cazuri, în unele locuri cu procente însemnate. Astfel, Klaus Iohannis a câştigat cu 70,94% în Bistriţa Bârgăului, cu 60,82% în Ilva Mică, cu 61,08% în Măgura Ilvei, cu 57,48% în Parva, cu 69,17% în Prundu Bârgăului, cu 52,91% în Şintereag, cu 51,50% în Târlişua. Restul de primari care au dat PDL pe PSD au reuşit să atragă electoratul de partea lui Victor Ponta.  Este cazul comunelor Budacu de Jos  (51,01% Victor Ponta), Şanţ (62,65%), Zagra (54,80%).

Voturile din comunele conduse de primari care au trecut de la PDL la PLR au mers tot spre dreapta, Klaus Iohannis câştigând cu 69,92% în Dumitra şi cu 55,89% în Mărişelu. Şi în comuna unde primarul a ales independenţa voturile au mers tot spre Klaus Iohannis. Astfel, în Telciu candidatul ACL a obţinut 75,43%.

Şi voturile din comunele cu primari care au trecut de la PNL la PLR au mers în mare parte spre Klaus Iohannis. Astfel, Klaus Iohannis a câştigat în Livezile cu 69,71%, în Miceştii de Câmpie cu 62,06%, în Poiana Ilvei cu 56,75%, în Şieuţ cu 51,24%, în Tiha Bârgăului cu 85,09%, în Urmeniş cu 55,13%.

Doar trei dintre primarii care au trecut de la PNL la PLR au reuşit să atragă electoratul din comună spre stânga. Astfel, Victor Ponta a câştigat în Romuli cu 61,99%, în Sânmihaiu de Câmpie cu 61,60% şi în Silivaşu de Câmpie cu 53,71%. Primarul comunei Căianu Mic, singurul pe care l-a avut PP-DD în judeţ şi care a trecut de curând în barca PSD-ului, a adus electoratul de partea lui Victor Ponta, care a obţinut 65,43%.

Ce spun aceşti primari despre cum s-a votat în ograda lor?

Doru Crişan, primarul comunei Prundu Bârgăului, acolo unde Klaus Iohannis a obţinut 52,91% spune că poporul a ales şi că nu se poate împotrivi dorinţei oamenilor. Întrebat dacă îi pare rău că a dat PDL pentru PSD, edilul răspunde:

„Exclus. Eu pot să vă spun cu sinceritate că acolo am găsit oameni şi echipă care au fost alături de mine, lucruri pe care dincoace nu le-am găsit”. Întrebat dacă consideră că pierderea alegerilor va afecta în vreun fel alocarea de fonduri, Doru Crişan completează „Cu siguranţă vor fi afectate fondurile. Nimic nu mai este sigur”.

Doru Crişan este om de afaceri la bază şi este la primul mandat. Acesta a candidat în 2012 din partea PDL, în care a intrat abia cu o lună inainte de alegeri. Încă din 2013 a început să cocheteze cu PSD.

doru crisan

  Doru Crişan, primarul comunei Prundu Bârgăului a trecut de la PDL la PSD (Foto: Bianca Sara)


În comuna Şintereag, condusă de Ioan Bob, trecut şi el de la PDL la PSD a câştigat tot Klaus Iohannis cu 51,50%.

„Nu pot să spun de ce s-a votat aşa, aşa a dorit lumea. Votul e liber, eu nu pot să coordonez votul. Greşelile sunt multe şi sunt făcute de sus, nu aici la mine.”

Întrebat dacă îi pare rău că i-a părăsit pe PDL-işti pentru PSD, Ioan Bob precizează: „De ce să-mi pară rău? Nu are de ce să-mi pară rău”.

Când vine vorba de fondurile alocate şi de modul cum a împărţit marţi Consiliul Judeţean banii, când a alocat diverse sume doar comunelor unde a obţinut Victor Ponta peste 50%, Ion Bob spune: „Şi eu aveam nevoie de bani, dar dacă aceasta este decizia Consiliului Judeţean eu o respect”.

Ioan Bob conduce comuna Şintereag de 14 ani. A candidat pe listele PDL, însă a dat semne că vrea să plece încă din 2012, când a participat la lansarea candidaţilor USL. Acesta a profitat de ordonanţa traseiştilor şi a trecut la PSD.


Ioan Bob, primarul comunei Şintereag, trecut de la PDL, la PSD (Foto: Bianca Sara)

ioan bob

Primarul Vasile Codrea, social-democrat de când se ştie, care însă nu a reuşit să atragă electoratul de partea lui Victor Ponta, Klaus Iohannis obţinând în Budeşti 53,89% spune că viaţa poate merge înainte şi cu un Guvern de stânga şi un preşedinte de dreapta.

„Voinţa poporului nu o putem schimba. Nu am candidat eu, am făcut tot ce am putut. Nu a depins totul numai de noi. Cred că aceste alegeri au arătat o maturizare a electoratului. Poate înţelegem şi noi că putem merge înainte cu un Guvern de stânga şi un preşedinte de dreapta.(…) Nu cred că alegerile acestea vor influenţa în vreun fel alocarea de fonduri. Cei care au avut proiecte au primit şi până acum bani”, a explicat Vasile Codrea.

Vasile Codrea este PSDist cu ştate vechi, conducând primăria Budeşti din anul 2000.

vasile codrea

Vasile Codrea primarul comunei Budeşti, candidează pe listele PSD din anul 2000 (Foto: Bianca Sara)

Vă mai recomandăm:

 Alegeri prezidenţiale 2014. Cum s-au descurcat primarii traseişti din Bistriţa-Năsăud în turul II

Alegeri prezidenţiale 2014. Klaus Iohannis a ieşit câştigător în peste 72% dintre comunele din judeţ, la care se adaugă cele patru oraşe

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite