Elevii unui liceu din Ardeal îşi susţin şcoala vânzând fructe şi legume. „Ne acoperim cheltuielile şi facem profit“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La Liceul Agricol din Beclean, judeţul Bistriţa-Năsăud, noţiunea de şcoală gratuită este chiar o realitate. Fondul clasei nu există, iar elevilor nu li se cer bani pentru nicio dotare la şcoală. Aceştia însă cultivă legume şi fructe, pe care mai apoi sunt vândute, iar din banii rezultaţi se dotează şcoala cu tot ce trebuie.

De mai bine de 5 ani, la Liceul Agricol din Beclean nu mai există fondul clasei. Directorul Florin Magnea şi-a propus să le ofere elevilor săi o şcoală cu adevărat gratuită, unde cărţile le primesc la şcoală, iar elevilor nu li se cer bani pentru perdele sau mobilier nou. 

Astfel, elevii învaţă cum se cultivă fructele, legumele şi cerealele, iar rezultatul muncii lor este valorificat. Directorul Florin Magdea nu doar că ia parte la toate lucrările, ci munceşte cot la cot cu elevii şi profesorii şi spune că i se pare incredibil colectivul unit care se formează în timpul acestor pregătiri ale terenului. 

Banii rezultaţi se întorc la şcoală, unde sunt folosiţi pentru tot ce trebuie, începând de la mobilier nou sau alte dotări precum imprimante, videoproiectoare sau întreţinerea maşinilor de la şcoala de şoferi a liceului. 

„Cu copiii împreună facem lucrările. Primăvara la semănat, la discuit, la tot, tot, inclusiv cu directorul în frunte. Îmi place şi mie, altfel n-aş face. Banii merg pe nevoile profesorilor şi ale elevilor. Nu există fondul clasei. Eu le-am spus din start: „Nu se adună bani la Liceul Agricol pentru absolut nimic”. Au nevoie de perdele în clasă, cumpărăm perdele, au nevoie de bănci şi scaune noi, cumpărăm. La început de an facem un consiliu profesoral şi îmi spun ce le lipseşte, de la videoproiector până la imprimante”, explică mecanismul directorul şcolii Florin Magdea.

De la spanac până la roşii şi ardei 

Lotul educaţional al şcolii are 35 de ari de teren şi include şi o livadă şi un solariu. Acolo, elevii cultivă legume şi zarzavaturi, de exemplu primăvara găsim în grădina liceului spanac, ceapă sau ridichi, iar vara roşii şi ardei. În livadă găsim de la meri, peri până la cireşi.

De multe ori fructele şi legumele sunt cumpărate chiar de profesorii şcolii. Directorul recunoaşte că aceştia au întâietate. Zilnic, pe tablă se scrie ce fructe şi legume sunt de vânzare şi cât costă. 

image

„Legumele le scriem pe tablă. Dacă avem ridichi, scriem pe tablă că avem ridichi. Dacă în piaţă sunt 2 lei, noi le vindem cu un leu sau un leu jumate. Ei merg şi le cântăresc, merg la contabilitate şi primesc chitanţă fiecare pe cât a cumpărat. Mai vin din oraş şi mai cumpără. Ne acoperim cheltuielile şi rămânem şi cu profit”, explică Florin Magdea. 

Doar pe legumele şi fructele valorificate anul acesta, şcoala a obţinut 19.000 de lei. 

Elevii liceului testează porumb hibrid 

De asemenea, pe 6 hectare de teren, şcoala cultivă porumb hibrid, de la firma Pioneer, care testează astfel 7 tipuri hibrizi pe pământul de lângă oraşul Beclean. Pentru 2-3 hectare, liceul primeşte sămânţa gratuit, iar restul o cumpără de la firma respectivă. 

„Colaborarea a început acum 5 ani. Am fost la o prezentare de-a lor la Bistriţa şi am luat legătura cu ei şi a venit propunerea de la ei. Recoltăm boabe, cu o combină pe 6 rânduri. Cine vrea să cumpere vine acolo şi ia direct”, mai spune directorul şcolii.

liceu agricol beclean  3

Acum doi ani, producţia a fost valorifică prin SEAP şi a ajuns la Ocolul Silvic Telciu, care a cumpărat fără să ezite 14 tone. Anul acesta porumbul a adus în conturile liceului 16.000 de lei. 

Vă mai recomandăm:

Legume bio crescute cu excremente de peşte. Experimentul unic în ţară, pus la punct de un liceu din Ardeal

Liceul de la sat cu două medii de 10 la Bacalaureat. Cazul este unic în România

Grădina comunitară pusă la punct de elevi. 20 de familii sunt invitate să îşi cultive fructe şi legumele în curtea unui liceu

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite