Descoperire surprinzătoare printre ruinele unei foste biserici de lângă Bistriţa. Artefactele găsite datează de peste 3.000 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Specialiştii bistriţeni au descoperit o serie de artefacte şi un mormânt. FOTO; Bistriţeanul
Specialiştii bistriţeni au descoperit o serie de artefacte şi un mormânt. FOTO; Bistriţeanul

Specialiştii Muzeului Judeţean din Bistriţa au reuşit să descopere mai multe vestigii importante, unele dintre ele vechi de peste 3.000 de ani.

O descoperire cu adevărat surprinzătoare a fost semnalată la ruinele fostei biserici evanghelice din Ghinda, de unde arhelologii au recuperat mai multe artefacte. 

„Săpăturile preventive efectuate la ruinele fostei bisericii evanghelice din Ghinda au surprins ultimele faze de construcţie ale acesteia. În special din momentul dinaintea demolării. S-a stabilit faptul că zona altarului se mai păstrează doar pe alocuri. A fost folosită de localnici ca sursă de piatră sau cărămidă. Resturile ruinelor au fost scoase la suprafaţă parţial. Astfel că ultima fază a bisericii este uşor vizibilă”, au declarat specialiştii Muzeului Judeţean, notează Bistriţeanul.

Potrivit sursei citate, istoricii au descoperit faptul că, anterior bisericii, în acest punct a existat o aşezare. Aceasta aparţine primei epoci a fierului Hallstatt şi datează din anii 1200 – 1100 înainte de Christos. În acelaşi loc, cercetătorii au recuperat numeroase fragmente ceramice atipice, greu de încadrat mai restrâns cronologic, aparţinând primei epoci a fierului, epocii medievale şi moderne.

Totodată, în zonă a fost descoperit un singur mormânt, care fusese deja deranjat anterior. 

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite