FOTO Un fost deputat PRM, răspopit şi trimis în judecată pentru trafic de persoane, a fost reprimit în rândul Bisericii Ortodoxe

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul deputat şi senator PRM Ioan Aurel Rus a fost reprimit în sânul clerului, după ce săptămâna trecută i s-a ridicat caterisirea. Ioan Aurel Rus a fost alungat din Biserică în anul 2004, când a fost pus să aleagă între preoţie şi politică, iar fostul lider PRM a ales-o pe cea din urmă.

Ioan Aurel Rus s-a reîntors în biserică chiar înainte  de Crăciun, fiica sa filmând cu telefonul mobil slujba susţinută la bisericuţa din cadrul Centrului de Îngrijire a Persoanelor cu Handicap, unde, se pare, fostul lider PRM este preot misionar.

Practic acesta nu are o parohie a sa, slujind acolo unde este solicitat, iar activitatea nu îi este remunerată. Deşi fostul lider PRM Ioan Aurel Rus nu a putut fi contactat, purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Clujului, Maramureşului şi Sălajului, Bogdan Ivanov a confirmat acest lucru.

„Vă confirm faptul că i s-a ridicat caterisirea domnului Ioan Aurel Rus şi în urmă cu o săptămână. Este preot misionar la centrul de la Nuşeni,” a precizat Bogdan Ivanov.

Ioan Aurel Rus are 55 de ani şi este din comuna Cristeştii Ciceului. A fost liderul Paridului România Mare mai bine de 10 ani, fiind senator în perioada 2000-2004 şi deputat în perioada 2004-2008. Preotul-politician a fost trimis în judecată de către Consistoriul eparhial pentru că a refuzat să se supună hotărârii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române din 2004, care le cerea preoţilor să renunţe la cariera politică.

Din cei 85 de preoţi cu implicaţii politice din cadrul Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului, 84 s-au conformat de îndată Hotărârii din 12 februarie 2004 a Sfântului Sinod optând să rămână în sânul Bisericii.

Singurul care a optat pentru cariera politică a fost Ioan Aurel Rus, care a şi fost exclus definitiv din Biserică pe acest considerent. Dorinţa de a se reîntoarce în sânul Bisericii a început să fie mai pregnantă după ce PRM a pierdut teren în Bistriţa-Năsăud, în anul 2011, Ioan Aurel Rus luând decizia de a renunţa de tot la politică.

„Subsemnatul Ioan Aurel Rus, prin prezenta declaraţie de presă anunţ că mă retrag din activitatea politică, demisionând din toate funcţiile deţinute în PRM, din motive strict personale, nicidecum politice sau de altă natură”, declara în anul 2011, fostul susţinător al lui Vadim.

Încă dinainte de a renunţa la politică, Ioan Aurel Rus şi-a manifestat dorinţa de a se întoarce în Biserică, cererile făcute Sfântului Sinod fiindu-i până acum respinse.

Problemele lui Rus

Alegerea de a-şi continua cariera politică se pare că nu a fost singura „problemă” a preotului Ioan Aurel Rus. Potrivit Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii, înainte de Revoluţie preotul ţinea Securitatea la curent cu tot ce se petrecea în parohia sa din Nepos. Ioan Aurel Rus îi turna pe enoriaşii care se spovedeau, informând Securitatea că aceştia ascultau Europa Liberă sau Vocea Americii sau că îi compătimeau pe etnicii maghiari care nu reuşeau să fugă din România.

În anul 2008 Parchetul General îl trimitea pe Ioan Aurel Rus în judecată pentru constituire de grup infracţional, racolare, îndrumare sau călăuzire a uneia sau mai multor persoane în scopul trecerii frauduloase a frontierei, complicitate la fals privind identitatea şi fals material în înscrisuri oficiale, toate în formă continuată.

Anchetatorii au stabilit faptul că Ioan Aurel Rus s-a folosit de calitatea de demnitar pentru a transporta, călăuzi şi îndruma ilegal, prin frontiera de stat a României, în cursul anilor 2003-2004 două persoane. În realizarea acestei activităţi infracţionale, inculpatul a falsificat şi vizat o serie de documente. Ambele dosare sunt blocate în instanţă încă din 2009.

Întrebat cum comentează faptul că Ioan Aurel Rus este reprimit în rândul clerului, în ciuda problemelor sale, purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Clujului, Maramureşului şi Sălajului, Bogdan Ivanov a precizat doar că este decizia Sfântului Sinod, iar pentru a afla mai multe trebuie să luăm legătura cu mai marii bisericii. „Din moment ce a fost ridicată această caterisire a fost absolvit de vină”, a conchis Bogdan Ivanov.

Vă mai recomandăm:

Preoţii-vrăjitori ai României. Poveştile oamenilor în sutană care îţi citesc viitorul în Evanghelie. Teolog: „E o manipulare pentru a-i stoarce de bani pe naivi“

FOTO Profeţii mai presus de Dumnezeu. Harul preoţilor Gheorghe şi Casian Pandelică, socotit vrăjmaş Bisericii Ortodoxe Române


 

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite