Decenii de istorie militară, comprimate într-o expoziţie inedită  în care stiletul de general şi un calculator de buzunar din anii '70 au fost piesele de rezistenţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Decenii de istorie militară bistriţeană, comprimate într-o expoziţie 
inedită  în care  stiletul de general şi medalii şi decoraţii din argint
 sau aur au fost piesele de rezistenţă FOTO: Bianca Sara
Decenii de istorie militară bistriţeană, comprimate într-o expoziţie inedită  în care  stiletul de general şi medalii şi decoraţii din argint sau aur au fost piesele de rezistenţă FOTO: Bianca Sara

În data de 3 noiembrie, cu ocazia Zilei Vânătorilor de Munte au fost „comprimate” decenii de istorie militară într-o expoziţie care a cuprins în premieră obiectele personale ale Generalului Grigore Bălan, dar şi plachete, medalii, decoraţii de argint sau aur şi chiar un stilet de general.

Zeci de medalii, insigne, decoraţii şi plachete de-a dreptul spectaculoase i-au aşteptat luni pe bistriţeni la Cercul Militar din Bistriţa. Expoziţia care a reunit obiecte personale, medalii şi documente ale mai multor generali a marcat Ziua Vânătorilor de Munte.

Printre piesele de rezistenţă se numără documente, poze şi jurnalul de operaţii ale generalului Grigore Bălan, care sunt prezentate în premieră civililor din Bistriţa. De asemenea, în expoziţia prezentată luni se regăsesc şi obiecte personale şi militare ale colonelului Gheorghe Pârvulescu sau ale generalilor Ioan Andreica şi Iacob Dragoş.

„Prin raritate surprind cele ale generalului Grigore Bălan, iar prin valoare materială stiletul de general, medalii şi decoraţii de argint sau placate cu aur, inclusiv unele obţinute de la celelalte ţări membere NATO”, a precizat Marius Chiuzan, organizatorul expoziţiei, care estimează că valoarea acestei expoziţii trece de 10.000 de lei. 

Atenţia vizitatorilor s-a îndreptat şi asupra unui calculator de buzunar, de fabricaţie românească, ce datează din anii `70.

Vânătorii de munte reprezintă o specialitate militară a Forţelor Terestre Române, componentă a infanteriei. Aceştia au luat fiinţă în 1916, fiind iniţial organizată pe trei batalioane a câte trei companii fiecare, cu un efectiv de câte 2000 de soldaţi.

Trupele de vânători de munte au participat activ la luptele din cele două războaie mondiale, precum şi la misiunile internationale din Kosovo, Irak şi Afganistan. În Bistriţa prima unitate de vânători de munte este înfiinţată în anul 1923.

În cel de-al Doilea Război Mondial, Divizia 2 Vânători de Munte Bistriţa a participat la luptele de eliberare a Transilvaniei. Brigada bistriţeană de vânători de munte este desfiinţată în anul 2000, în ciuda faptului că era considerată una dintre cele mai performante structuri militare a vânătorilor de munte din România.



Vă mai recomandăm:

Americanii au adus Afganistanul la Bistriţa

Poveştile lacului bistriţean din creierii munţilor sau cum s-au dat 105 ani de puşcărie pentru soldaţii beţi care au omorât nevinovaţi

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite