Este bine să lăsăm copiii să poarte tocuri şi să se machieze? Psiholog: „Primul model de femeie, în viaţa unei fetiţe, este mama“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cochetăria la adolescente este un subiect „sensibil”, care trebuie tratat cu atenţie, cred psihologii. Aceştia le recomandă părinţilor de fete să se ferească de extreme: să nu interzică total folosirea cosmeticelor, dar nici să nu le încurajeze, transformându-şi copilul într-o păpuşă de porţelan.

Folosirea cosmeticelor de către adolescente şi fetiţe este un subiect sensibil, care trebuie tratat cu atenţie, cred psihologii. În plus, faptul că nu s-a stabilit oficial o vârstă de la care este „permis” machiajul nu-i ajută deloc pe părinţi. 

„Nu s-a stabilit o vârstă de la care este permis machiajul, însă s-a observat că fetiţele cu vârste cuprinse între 8-13 ani sunt cele mai înnebunite după machiaj, în timp ce unele adolescente (14-21 de ani) nu mai sunt atât de dornice să folosească în exces machiajul, rezumându-se doar la mascara şi glossul sau rujul de pe buze”, precizează psihologul Daniela Dragne-Macarie. 

Ce pot face părinţii în aceste situaţii? Psihologul le recomandă să nu reacţioneze în extreme, dar şi să poarte o discuţie deschisă cu fetiţa sau adolescenta pentru a afla care e motivul pentru care aceasta îşi doreşte să folosească machiajul şi încălţămintea cu toc. 

„Cu răbdare şi calm, pot să le vorbească despre efectele distructive care pot apărea în cazul folosirii neadecvate şi în exces a produselor cosmetice. Au apărut pe piaţă produse cosmetice naturale, care nu încarcă tenul. Dacă fetele sunt ajutate să aleagă un aspect natural, fără a fi strident, ele se vor simţi înţelese şi sprijinite în alegerile lor şi nu-şi vor mai dori să arate mai mari sau altfel de cum sunt”, completează specialistul.

Potrivit psihologului, în jurul vârste de 12 ani, mama poate să-i dea voie fetei să folosească un gloss de culoare cât mai apropiată de culoare buzelor şi să o încurajeze să îşi scoată în evidenţă trăsăturile feţei nu să le acopere transformând machiajul într-o mască.

„Dacă un părinte îi va interzice categoric fetei să folosească machiaj, aceasta o va face pe ascuns şi va folosi produse păstrate într-o manieră neigienică sau va folosi produsele prietenelor sau colegelor sale, produse care pot transmite bacterii, infecţii, de la un ten la altul”, precizează Daniela Dragne-Macarie. 

În ceea ce priveşte folosirea tocurilor, acestea pot să fie permise începând cu 14 ani, însă trebuie să avem grijă la mărimea lor. Se poate începe cu tocuri de 5 centrimetri, crescând cu câte un centimetru în fiecare an, ajungând ca la majorat, adolescenta să-şi poată permite un toc de 9 centimetri la încălţăminte.

„Evident că purtarea tocurilor este indicată doar la ocazii, nicidecum zilnic. Recomand o discuţie deschisă, pe o tonalitate caldă şi calmă, i se poate explica (chiar demonstra din mediul înconjurător) ce efecte dăunătoare poate avea încălţămintea cu toc înalt, purtată zilnic”, spune psihologul. 

Mamele cochete şi vedetele le „tentează” pe fete să încerce machiajul

Conform psihologului, cele care le influenţează involuntar pe fete şi adolescente să se machieze sunt tocmai mamele cochete, precum şi vedetele preferate. 

„Primul model de femeie, în viaţa unei fetiţe, este mama. Dacă mama este cochetă şi foloseşte zilnic machiajul, accesorii şi încălţăminte cu toc, evident, fetiţa îşi va dori să fie ca mama. (...) Evident că influenţa vedetelor preferate este majoră la vârsta copilăriei mici şi a preadolescenţei. Fetiţelor li se pare fascinant să foloseşti machiaj pentru a se apropia cât mai mult de idolul lor. Anumite trăsături li se par mai atrăgătoare la vedete decât trăsăturile lor. Începe compararea şi imitarea. Alte fete îşi doresc să pară mai mature pentru ca băieţii mai mari să le privească, să devină atenţi la ele. Încep să folosească încălţămintea cu toc pentru a părea mai înalte”, explică specialistul.

Vă mai recomandăm:

Mesajele sexuale transmise de femei prin hainele strâmte şi pantofii cu toc - explicaţiile psihologilor

Ce apreciază bărbaţii la femei dincolo de frumuseţe. Psiholog, despre rolul imaginii mamei în alegerea viitoarei soţii

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite