De la dirijarea traficului aerian la artă din usturoi şi ardei iuţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Balogh Ilona este o unguroaică de 40 de ani din mâinile căreia ies adevărate opere de artă. Usturoiul şi ardeii iuţi sunt transformaţi cu măiestrie în coroniţe care atrag toate privirile. Înainte să impresioneze cu coroniţele sale, Ilona a fost controlor de trafic aerian.

Pe Balogh Ilona am întâlnit-o la un festival în Bistriţa-Năsăud care avea drept temă usturoiul. Coroniţele, buchetele şi florile din usturoi confecţionate de Ilona au atras atenţia tuturor, unguroaica având cel mai fotografiat stand al târgului.

Ilona locuieşte în Monor, un orăşel din Ungaria şi mai bine de 15 ani a fost controlor de trafic aerian la compania de stat ungară MALEV. A făcut studii de specialitate pentru a ajunge acolo, iar în urmă cu patru ani, când compania ungară a început să scârţâie, Ilona a rămas fără un loc de muncă. În 2012, MALEV a şi dat faliment, iar toţi angajaţiiau rămas pe drumuri văzându-se nevoiţi să se reprofileze.

Ilona s-a găsit în aceeaşi situaţie, fiind specializată într-un domeniu în care nu reuşea să-şi găsească un loc de muncă. Atunci s-a hotărât să încerce să facă o carieră din pasiunea sa pentru artă.
Văzând că tablourile care îi răpeau mult timp şi energie nu reuşeşte să le valorifice cum ar trebui, unguroaica s-a reprofilat pe obiecte decorative. Acestea însă sunt atipice, asta din pricina materialelor folosite.

Ilona face coroane decorative, compuse din usturoi, castane sau chiar ardei iuţi. Nu lipsesc nici cele din fructe de pădure necomestibile, dar şi din afine, nuci sau grâu. Legumele sunt prinse pe o bază mai dură rotundă. Realizarea unei coroniţe cu un diametru de câţiva zeci de centimetri durează aproximativ o oră.

Toate obiectele realizate le vinde la un târg din oraşul său natal, de unde se aprovizionează şi magazinele de decoraţiuni interioare din apropiere. Coroniţele Ilonei pot fi găsite şi online şi pot fi comandate.

În Ungaria, cele mai populare sunt rotiţele cu ardei iuţi, în timp ce în Slovacia preferate sunt biluţele din flori sau legume. Românilor par să le placă decoraţiunile cu usturoi, doar e vorba despre patria Contelui Dracula.



Obiectele decorative, bune pentru consum

Multe dintre obiectele decorative realizate de unguroaică pot fi mâncare. Este şi cazul coroniţelor cu usturoi sau a celor cu ardei iuţi. Acestea pot fi consumate în prima jumătate de an de la achiziţionare.

Mâinile Ilonei nu se odihnesc decât la sărbători, urmele lăsate de legume fiind încă vizibile pe pielea unguroaicei. Spune că nu se poate odihni pentru că în fiecare sezon trebuie să profite de ce oferă natura până nu e prea târziu, chiar dacă obiectele realizate sunt vândute câteva luni mai târziu.

De-a lungul timpului artista a dezvoltat sute de modele de toate formele. Cei care decid care modele ajung să treacă testul timpului sunt clienţii.

image



Coroniţă din usturoi, de record

Cea mai solicitantă şi inedită cerere pe care a trebuit să o onoreze Ilona a fost o coroană cu un diamentru de aproape un metru şi jumătate, pentru care s-au folosit peste 10 kilograme de usturoi. Coroana a fost realizată pentru Festivalul Usturoiului, care s-a desfăşurat la începutul lunii septembrie în Pasul Tihuţa.

Deşi mulţi artişti ţin departe de ochii curioşilor secretele muncii lor, Ilona vorbeşte deschis despre procedeurile folosite şi chiar îi învaţă pe alţii să realizeze celebrele coroane. Unguroaica ţine workshopuri de obiecte decorative pentru cei mici în oraşul natal.

Coroanele, populare în multe ţări din lume

Coroanele care au forma unui inel şi sunt formate din flori, frunze sau fructe sunt destul de populare mai ales în ţările anglofone, unde sunt aşezate în bucătării pentru un plus de culoare.  În cele mai multe locuri aceste coroane sunt utilizate ca decoraţiuni de Crăciun, în ţările din SUA fiind puse chiar pe uşa de la intrare.

image


Vă mai recomandăm:

Frumuseţile copilăriei, pe cărţi poştale. Pojum Edith ne poartă pe tărâmul viselor cu ajutorul ilustraţiilor

O tânără de 28 de ani din Bistriţa „se încăpăţânează” să ne poarte pe tărâmul viselor copilăriei cu ajutorul ilustraţiilor. Acestea iau forma cărţilor poştale, a invitaţiilor pentru nuntă sau botez sau chiar a gentuţelor.

Artista care dă viaţă soneriilor de bicicletă

Daniela Marcu (29 de ani), din Bistriţa, „redecorează“ de mai bine de jumătate de an soneriile de bicicletă, transformându-le în adevărate bijuterii cu ajutorul unei plastiline speciale.

FOTO Un olar şi-a construit cu mâinile lui un castel ca-n basme

Gavrilă Leonte Gavrilaş (37 de ani), din comuna bistriţeană Prundul Bârgăului, a pus pe picioare o construcţie desprinsă din poveşti. La realizarea castelului au muncit doar el şi fratele lui.




 

Bistriţa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite