Dan Cocoi reglează inimile bistriţenilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Este unul dintre cei mai solicitaţi medici cardiologi din Bistriţa, atât pentru profesionalism, cât şi pentru atitudinea caldă şi profund umană cu care-şi tratează fiecare pacient în parte. Crede că medicina locală trebuie să se lupte din răsputeri cu sindromul de Bistriţa, o maladie care a făcut ca diagnosticele puse aici să fie privite cu ironie multă vreme de medicii din centrele universitare

Cardiologul a ştiut că va fi doctor de foarte mic, încă din vremea când îi trata în joacă pe ceilalţi copii. Crede că o anumită tradiţie de familie l-a influenţat- unchiul şi verii săi sunt medici în Cluj- însă este convins că i-a fost menit să facă medicină. Întâi a devenit însă asistent medical, după ratarea cu media peste 8 a primului examen la Facultatea de Medicină. Nu a apucat însă să practice ca asistent, pentru că imediat după armată a intrat la Medicină, facultate în amfiteatrele căruia şi-a cunoscut  soţia.  A terminat şef de promoţie, aşa că la repartiţie a prins Viişoara, un cartier al Bistriţei.

A practicat alături de soţia sa mai mulţi ani medicina de familie, însă a tânjit după cardiologie, specializare de care era pasionat încă din anii facultăţii. Iniţial criteriul de vârstă l-a împiedicat să facă specializarea deoarece depăşise 35 de ani, termenul limită pentru înscrierea în specializare, însă relaxarea acestor condiţii şi o conjunctură favorabilă i-a permis să-şi vadă visul împlinit. Acum este doctor în medicină şi medic primar cardiolog, iar zilnic activitatea sa profesională se împarte între Spitalul Judeţean, Ambulatoriul Spitalului şi zecile de pacienţi de la cabinetul privat.

Moartea în umbra meseriei

Multe dintre cazurile unui cardiolog se zbat în anticamera morţii. Deşi situaţiile-limită sunt parte componentă a vieţii sale de zi cu zi, doctorul Cocoi mărturiseşte că acceptă cu greu moartea pacienţilor săi. „Am învăţat însă că există situaţii în care indiferent cât de mult te zbaţi, indiferent ce faci, dacă omului acela îi este dat să i se termine firul vieţii, nu mai ai ce face", este concluzia surprinzătoare la care a ajuns doctorul. Şi situaţii de acest gen, cazuri inexplicabile a întâlnit destule. Unul dintre cazurile pe care nu le poate uita este cel al unei paciente în vârstă pe care a reuşit să o pună pe picioare: „după două săptămâni de spitalizare, am reuşit să o compensăm, iar într-o zi, la vizită, după ce am constatat că avea toate valorile stabile, mi-a spus : „Vă mulţumesc pentru tot, dar eu o să mor ". Nu am apucat să termin vizita că s-a prăbuşit".

A existat însă, în compensare,  reversul medaliei: multe intervenţii salvatoare care i-au dat imboldul să meargă înainte. De una dintre acestea îşi aduce aminte în mod special : „Mi s-a întâmplat ca într-o sâmbătă, de Paşti, să simt nevoia să ajung la Spital. Nu aveam pacienţi cu probleme şi prezenta mea nu era reclamată de nimic. Atunci când am ajuns, la Urgenţe era o pacientă cu infarct, iar colega mea, de altă specialitate, se descurca cu greu". Intervenţia cardiologului practic i-a salvat viaţa: „. O văd câteodată când trec prin piaţă şi mă bucur.Nu ştie cine sunt şi nici cum a supravieţuit atunci. Iar eu nu ştiu nici acum de ce am simţit imboldul de a merge în ziua aceea  la spital"

Profil:

Născut: 23.09.1956, Beclean

Educaţie: Institutul de Medicină Cluj, 1986

Ocupaţie: medic primar cardiolog

Familie. Căsătorit, doi băieţi

Ce-i place: este pasionat de meseria sa iar febra cardiologiei s-a transmis şi fiului cel mare, student în anul V la Medicină. Doctorul este un iubitor al sportului şi mişcării în general, pe care o recomandă tuturor pacienţilor. De cel puţin două ori pe an, face parte din tradiţia familiei concediul la schi.

Ce nu-i place: Făţărrnicia şi ipocrizia sunt atitudini comportamentale pe care spune că le detestă cel mai mult

Întrebare şi răspuns:

V-a fost greu vreodată să trataţi un pacient?

Da, pe mama mea. A făcut infarct şi nu a dorit să o trateze altcineva. Mi-a fost foarte greu, sufleteşte mi-a fost aproape  imposibil.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite