Cum trebuie spusă cea mai puternică rugăciune - sfaturile preoţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rugăciunea cea mai puternică şi care ne apropie cel mai tare de Dumnezeu este şi cea mai scurtă. „Rugăciunea Inimii” trebuie spusă în gând, cât mai des cu putinţă şi trăită cu toată fiinţa, ne sfătuiesc preoţii.

„Cea mai scurtă şi mai puternică rugăciune e Rugăciunea Inimii, care se spune în gând, tot timpul, astfel mintea se abate de la gândurile lumeşti. Prin repetarea ei te menţine în stare de veghe”, ne explică preotul ortodox Vasile Rus.

Deşi are doar 11 cuvinte: „Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, ai milă de mine, păcătosul”, aceasta este una dintre cele mai puternice rugăciuni. Părintele Vasile Rus ne sfătuieşte să spunem această rugăciune tot timpul şi oriunde.

Dacă inima nu participă, rugăciunea este în zadar

„Harul Sfântului Duh, prin această rugăciune, se coboară în sufletul omului şi îi aduce bucurie. Păcatul înlătură această bucurie, de aceea, după rugăciune trebuie să nu mai păcătuim, să ne străduim, pentru că păcatul tulbură şi aduce dezechilibru. Când păcătuieşti, Harul Sfântului Duh te părăseşte, iar locul bucuriei e luat de tristeţe. Este o pavăză împotriva păcatului, hrăneşte mintea, pentru că păcatul porneşte din minte”, completează părintele Vasile Rus.

Potrivit acestuia, „Rugăciunea Inimii” este şi cea mai cunoscută rugăciune printre credincioşi. Cuvintele care compun această rugăciune nu trebuie rostite mecanic, ci cu participarea întregii noastre fiinţe. Sfântul Teofan Zavorâtul ne spune că în rugăciunea adevărată mintea se coboară în inimă, în loc să hoinărească aiurea. Dacă inima nu participă, actul fizic al rugăciunii este cu totul inutil.

Pentru ca rugăciunea să ne ajute să ne regăsim liniştea, echilibrul, bucuria inimii şi să ne ferim de păcat, părintele Vasile Rus spune că este nevoie de foarte multă trudă şi mai ales perseverenţă.

Vă mai recomandăm:


Arsenie Boca şi cea mai puternică rugăciune, interzisă de comunişti. Ruga rostită de „Sfântul Ardealului” în fiecare dimineaţă şi învăţăturile ei

Ce diferenţă este între un om bun şi un bun creştin. Poate fi bună o persoană fără Dumnezeu? Explicaţia preoţilor: „Cea mai mare poruncă este să ne iubim“

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite