Cum trebuie să reacţionezi când eşti atacat pentru a nu deveni agresor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto ziarulmm.ro
Foto ziarulmm.ro

Deşi pare greu de crezut, sunt cazuri în care legitima apărare se poate transforma în agresiune. Avocaţii spun că reacţia mult întârziată la un atac, de exemplu, poate transforma autoapărarea în agresiune. De asemenea, cei care continuă să îşi lovească atacatorii când starea de pericol nu mai există riscă şi ei să fie socotiţi agresori

Poliţiştii ne recomandă să evităm conflictele deschise atunci când avem în faţă un hoţ sau un agresor şi să sunăm de urgenţă la 112, pentru a cere ajutor. Ce ne facem atunci când suntem atacaţi şi singura soluţie este să ripostăm pentru a ne autoapăra? 

Potrivit articolului 19, alineatul 2 din Noul Cod Penal, este considerată în legitimă apărare persoana care săvârşeşte fapta pentru a înlătura un atac material direct, imediat şi injust, care pune în pericol persoana sa, a altuia, drepturile acestora sau un interes general, dacă apărarea este proporţională cu gravitatea atacului.

Deşi cazurile sunt foarte rar întâlnite, avocatul Dan Molnar spune că este posibil ca o victimă care este atacată să se transforme într-un agresor şi să fie pedepsită ca atare, deşi beneficiază de circumstanţe atenuante. 

Dacă eşti atacat cu pumnii şi ripostezi cu o armă de foc, te transformi în agresor

Diferenţele între legitimă apărare şi agresiune par să fie destul de fine. Cu toate acestea, rare sunt cazurile în care autoapărarea se transformă în agresiune. 

„Dacă vine cineva la tine şi încearcă să te lovească cu pumnii şi tu te aperi cu pistolul, deja apare depăşirea limitelor legitimei apărări. Cel care s-a apărat cu pistolul va răspunde penal, ţinându-se cont de faptul că infracţiunea a fost săvârşită cu depăşirea limitelor legitimei apărări”, explică avocatul.

De asemenea, dacă ai fost atacat în urmă cu două ore şi mergi şi îl cauţi pe agresor şi îl baţi nu mai eşti în legitimă apărare :„Dacă copilul ţi-a fost bătut acum două ore şi te duci şi îl baţi pe cel care ţi-a agresat copilul nu mai eşti în legitimă apărare, pentru că atacul nu mai este instantaneu. Se ia în calcul faptul că ai fost provocat, ca circumstanţă atenuantă, dar plăteşti în faţa legii”, spune  Dan Molnar. 

Dacă în schimb primeşti două palme şi ripostezi cu pumnii, rănindu-l mul mai tare pe cel care te-a atacat este considerată legitimă apărare. Contează foarte mult ca cel care este atacat să nu continue să riposteze, odată ce pericolul a fost înlăturat şi nu mai este agresat. În caz contrar, se poate trezi că va răspunde în faţa legii ca şi cel care l-a atacat. 

„Cineva vine şi încearcă să te lovească, te aperi, îl dobori la pământ şi să zicem este şi inconştient sau nu mai continuă să atace şi tu îl loveşti în continuare deja săvârşeşti o infracţiune”, susţine specialistul.

Acesta mai spune că în cariera sa a întâlnit un singur astfel de caz, în urmă cu mai bine de un deceniu, victima care s-a transformat în agresor plătind pentru fapta sa. 

Vă mai recomandăm:

Un CFR-ist riscă închisoarea, după ce şi-a bătut cu paleta un coleg, în timpul serviciului

De ce nu este bine să prindem singuri hoţii care ne sparg casa sau să sunăm la 112 din locuinţa jefuită

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite