Cum a scăpat un preot de o amendă uriaşă aplicată de ISU. Judecătorii l-au iertat şi l-au pus să promită că nu mai face

Cum a scăpat un preot de o amendă uriaşă aplicată de ISU. Judecătorii l-au iertat şi l-au pus să promită că nu mai face

Biserica în care slujeşte preotul nu a avut autorizaţie de sercuritate la incendiu FOTO: Bianca Sara

Un preot din Bistriţa a reuşit să anuleze o amendă primită de la ISU Bistriţa în luna ianuarie a acestui an. Slujitorul Domnului a dat în judecată instituţia, iar judecătorii l-au „iertat” de amendă şi l-au pus să promită că nu mai face.

În luna ianuarie a acestui an, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Bistriţa-Năsăud îl amenda pe preotul Constantin Mileşan cu suma uriaşă de 50.000 de lei, pentru că biserica pe care o păstorea funcţiona la doi paşi de centrul istoric al Bistriţei fără a deţine autorizaţie de securitate la incendiu.
 
Întrucât slujitorul Domnului a achitat amenda în 48 de ore, aceasta s-a redus la 10.000 de lei, jumătate din sancţiunea minimă aplicată în aceste cazuri. Preotul a refuzat să semneze procesul verbal care i-a venit prin poştă şi a acţionat în instanţă Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă la nici o lună de la primirea amenzii. 
 
„Este aberant...am fost verificat de un reprezentant ISU şi m-a înştiinţat că amenda este de 50.000 de lei. Am refuzat să semnez procesul verbal, care mi-a fost trimis prin poştă. Am ales ca în 48 de ore să achit suma de 10.000 de lei, dar mă voi adresa instanţei pentru recuperarea banilor. Nu este normal, trebuia să fie o cooperare, o înştiinţare prealabilă...în situaţia mea sunt toate bisericile aflate în construcţie, păi ce facem îi amendăm pe toţi şi închidem bisericile?”, comenta situaţia preotul Constantin Mileşan în cadrul unui seminar teologic care a avut loc la scurt timp după ce acesta a fost amendat. 
 
În ultima zi a lunii septembrie, judecătorii de la Tribunalul Bistriţa-Năsăud au venit şi cu prima hotărâre în acest sens, care însă nu este definitivă. Aceştia „l-au iertat” pe preot de amendă, însă l-au pus să promită că va respecta de acum legislaţia în domeniu:
 
„Admite în parte plângerea contravenţională formulată de petentul M.C. în contradictoriu cu IPS de U Bistriţa al judeţului Bistriţa-Năsăud. Respinge cererea de anulare a procesului de constatare a contravenţiilor din 21.01.2016. Admite cererea de reindividualizare a sancţiunii aplicate prin procesul verbal contestat, înlocuieşte sancţiunea amenzii contravenţionale apliate cu sancţiunea avertismentului. Atrage atenţia petentului ca pe viitor să respecte dispoziţiile legii 307/2006. Dispune restituirea către petent de către municipiul Bistriţa, Direcţia Economică Venituri a sumei de 10.000 de lei, achitate de petent”, se arată în hotărârea Tribunalului Bistriţa-Năsăud. 
 

Judecătorii nu au fost la fel de îngăduitori cu spitalul din Năsăud

Nu doar preotul Constantin Mileşan a dat în judecată Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Bistriţa pentru anularea amenzii, ci şi Spitalul Orăşenesc din Năsăud. Unitatea medicală a fost amendată de ISU Bistriţa o lună mai târziu tot pentru lipsa autorizaţiei de sercuritate la incendiu. 
 
Dosarul a fost înregistrat la Judecătoria Năsăud, în luna februarie. În luna iulie, judecătorii au venit cu prima hotărâre în acest sens şi nu s-au arătat atât de îngăduitori:
 
„Respige ca neîntemeiată plângerea contravenţioală formulată de petent în contradictoriu cu intimata, având ca obiect anularea proces-verbal de contravenţie încheiat de intimată la data de 12.02.2016”.

Reprezentanţii spitalului nu au mers mai departe şi nu au contestat decizia, care a rămas definitivă. 
 

Vă mai recomandăm:

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările