Cum au reinventat nişte oieri din Ardeal celebra Manchego, brânza născută pe tărâmul lui Don Quijote. E maturată într-o „peşteră“ improvizată

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Această specialitate de brânză va putea fi cumpărată în curând din supermarketurile din Bistriţa
Această specialitate de brânză va putea fi cumpărată în curând din supermarketurile din Bistriţa

Brânza Manchengo, născută în Spania (în regiunea La Macha, zonă celebră pentru personajul Don Quijote), are o soră în inima Ardealului. În spatele acestui proiect se află un grup de oieri din satul Ardan (judeţul Bistriţa-Năsăud). Începând de anul acesta, brânza Manchego de Ardan va putea fi cumpărată de către bistriţeni chiar din supermarket.

O construcţie modestă, din lemn, de la marginea satului Ardan, adăposteşte o adevărată comoară. Este vorba brânza Manchego realizată pe pământ românesc. Doar un singur producător de lângă Botoşani s-a mai încumetat să producă specialităţi străine de brânzeturi. 

În spatele proiectului de la Ardan se află un grup de crescători de animale şi în jur de 5.000 de oi. Cel care a venit cu această idee ce părea nebunească prin 2016 când apărea prima dată în spaţiul public este Petru Cătinean, un fost profesor şi colonel în rezervă în vârstă de 68 de ani. 

Petru Cătineanu spunea la acea vreme că a auzit de acest tip de brânză de la un irlandez, în ţara de origine a acestuia existând un produs similar. S-a hotărât să direcţioneze laptele dat de cele 9 turme ce însumează 5.000 de oi spre această specialitate, tocmai pentru a putea asigura o existenţă pe piaţa producătorilor care compun cooperativa pe care fostul profesor o conduce. 

Acest tip de brânză, care a luat naştere în zona Mancha, cunoscută pentru legătura cu curajosul personaj literar Don Quijote, este realizat din lapte de oaie şi mai apoi maturat cel puţin 60 de zile. Ce dă gustul deosebit acestei specialităţi este tocmai metoda prin care este maturat produsul. Acesta este păstrat în depozite subterane, un soi de peşteră, cel puţin două luni. 

manchego bistrita 3

Petru Cătinean, iniţiatorul acestui proiect nebunesc, explică fluxul de producţie (Foto: Bianca Sara Gavrilă)

În Spania, preţul unui kilogram de brânză Manchego ajunge la 50 de euro. Specialitatea produsă în satul Ardan costă mai puţin, o bucată de 500 de grame ajungând la 50 de lei. 

Brânza se maturează la o temperatură constantă

Pentru acest proiect, crescătorii de oi din Ardan s-au asociat cu SC Silvania Internaţional Prod, care s-a încumetat să ridice unitatea de producţie. Unitatea de producţie a costat în jur de 30.000 de euro. 

Sarcina a fost una dificilă, având în vedere că în depozitul subteran trebuia asigurată o temperatură de 12 grade. S-a reuşit acest lucru cu ajutorul a două ventilatoare, alimentate cu panouri fotovoltaice. Faptul că aceste depozite pentru brânză sunt la doi metri sub pământ ajută la păstrarea acestei temperaturi indiferent de anotimp. 

Timpul îndelung de maturare la o temperatură constantă şi presarea brânzei reprezintă secretele acestui preparat cu gust unic. 

„În subsol avem un depozit de maturare, iar acolo există două ventilatoare, care asigură circulaţia aerului, ventilatoarele fiind alimentate cu panou fotovoltaic. la solicitarea comercianţilor am redus calupul de la 3 kg, la 500 de grame, după buzunarul românului. Este realizată după o tehnologie din Spania, zona Mancha, unde era şi cavalerul Don Quijote. Diferenţa între ce fac ei şi ce facem noi nu e mare. Îndemn oierii să încerce să producă aceste specialităţi de brânzeturi, pentru că acestea doar în astfel de zone pot fi produse, cu păşuni de munte”, explica Petru Cătinean, în cadrul întâlnirii Forumului Montan din România, când a fost prezentată oficial specialitatea de brânză.

manchego bistrita 2

Construcţia unde ia naştere această specialitate a costat în jur de 30.000 de euro (FOTO: Bianca Sara Gavrilă)

În unitatea de producţie lucrează patru oameni. Primele bucăţi de brânză Manchego de Ardan au fost produse în toamna anului trecut, iar de atunci se pregăteşte lansarea pe piaţă a produsului. Acesta va putea fi cumpărat, în viitorul apropiat, doar în Bistriţa, într-un lanţ de supermarketuri locale. Momentan se munceşte la etichetarea şi branduirea produsului.

Brânza este ambalată în ceară şi nu în folie sau hârtie şi se foloseşte un cheag natural. De asemenea, laptele este pasteurizat cu ajutorul razelor ultraviolete, care face procedura mult mai facilă şi nu distruge proprietăţile nutritive ale acestuia.

Vă mai recomandăm:

Profesoara de economie care coace pâine exact ca acum un secol. „Sunt români care şi-au amintit emoţionaţi de bunici“

Secretele laptelui acru „în bărbânţă“, delicatesa care s-a născut la stânele din vârf de munte. Reţeta o mai păstrează doar câţiva crescători de oi

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite