Cum recunoaştem care căpşuni sunt autohtone şi care sunt de import? Trucurile agricultorilor pentru a fi siguri că mâncăm un produs românesc

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Căpşunii româneşti sunt mai aromaţi, spun cultivatorii FOTO: Adevărul/Arhivă
Căpşunii româneşti sunt mai aromaţi, spun cultivatorii FOTO: Adevărul/Arhivă

Faima căpşunilor româneşti a depăşit graniţele ţării, asta datorită aromei fără pereche şi a mirosului fructelor cultivate în România. Cum facem să diferenţiem căpşunile autohtone de cele de import? Agricultorii spun să fim atenţi la miros şi să le gustăm dacă se poate. Aroma ne ajută să le recunoaştem pe cele româneşti.

Căpşunile cultivate pe meleaguri româneşti sunt preferate odată ce dă primăvara, în detrimentul celor din import. Deşi de cele mai multe ori căpşunii din import sunt mai ieftini, agricultorii spun că aceştia nu se apropie la gust şi miros de cei româneşti.

„Cei româneşti sunt mult mai aromaţi decât cei din caserole aduşi din ce ştiu eu ce ţări. Cum ne dăm seama care sunt româneşti? Îi gustăm! Mai simplu decât atât nu se poate. Gustăm şi mirosim. Dacă sunt dulci şi aromaţi sunt de aici. Am gustat şi de prin alte părţi şi nu îţi dădeai seama dacă mănânci căpşuni, mere sau pere, nu au niciun gust”, explică domnul Ion, un cultivator de căpşuni de pe Valea Bârgăului.

Acesta cultivă căpşuni de câţiva ani buni şi spune că achiziţionează doar material săditor românesc, pentru a se asigura că fructele rezultate sunt la fel de aromate precum cele pe care le savura când era copil.

Potrivit acestuia, când cumpărăm căpşuni trebuie să le evităm tocmai pe cele mari şi frumoase şi să ne îndreptăm atenţia asupra celor mai micuţe, care nu au tocmai aspect de „reclamă”.

Deşi se mizează foarte tare pe soiurile româneşti, care sunt mai dulci şi aromate, specialiştii spun că acestea s-au format tot din soiuri străine.

„Soiurile nou apărute urmăresc mai mult mărimea şi aspectul. Şi la soiurile româneşti s-au folosit soiuri străine, din import, deci nu ştiu cât de româneşti mai sunt”, spune inginerul Ştefan Orlaie, care deţine împreună cu familia pepinierele Hida, unul dintre cei mai importanţi producători de material săditor de căpşuni şi arbuşti fructiferi.

Pe piaţa românească, momentan se găsesc doar căpşuni româneşti de seră, astfel că cele mai multe fructe provin din alte ţări.

Vă mai recomandăm:

Cele mai dulci soiuri de căpşuni

Cât costă înfiinţarea unei culturi de căpşuni

Bistriţa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite