Cum a pus pe picioare un grup de liceeni o revistă online şi o emisiune TV. Materialele adolescenţilor, virale pe Internet

Cum a pus pe picioare un grup de liceeni o revistă online şi o emisiune TV. Materialele adolescenţilor, virale pe Internet

Parte din echipă, la filmarea uneia dintre emisiuni FOTO: Facebook Pov 21

O mână de adolescenţi care încă nu au ajuns la vârsta majoratului au reuşit să pună pe picioare o revistă online care a adunat deja zeci de mii de vizualizări, dar şi o emisiune TV, la un post local. Adolescenţii ţin şedinţe de sumar şi îşi dau feedback reciproc pentru a-şi îmbunătăţi activitatea.

Ştiri pe aceeaşi temă

10-15 adolescenţi din Bistriţa-Năsăud, din licee diferite, de la profile de studiu diferite, reuşesc să dea lecţii de jurnalism ziarelor locale din Bistriţa. Tinerii au pus pe picioare revista virtuală pov21.ro, o platformă care reuneşte interviuri, reportaje, recenzii, dar şi sfaturi şi informaţii despre cărţi sau filme. 
 
Proiectul coordonat de tânărul om de afaceri Gavrilă Urs şi studenta Gina Bontaş are trei componente – organizare de evenimemente, emisiune TV şi revista online. Primii paşi au fost făcuţi cu o serie de evenimente dedicate tinerilor şi o emisiune TV, care a debutat în primăvara anului 2017, la televiziunea locală As TV.
 
„Am început cu emisiunea TV în martie anul trecut. Am început prin dezbateri pe diferite teme, de la drepturile şi obligaţiile elevilor în şcoli sau cultură, la  fumatul în spaţiul public sau modă. Am trecut cred că deja de 30 de ediţii. E o emisiune orientată spre tineri. (...) Ideea a fost de a arăta că există opinii şi perspective diferite în mediul tineretului bistriţean. Avem cam 15 membri activi pe care ne putem baza. Aş vrea ca acest proiect să fie o oglindă a comunităţii bistriţene de tineri”, precizează Gavrilă Urs, promotorul proiectului.
 
În luna februarie a acestui an a luat naştere şi revista online, la care contribuie activ mai bine de 10 tineri, cu vârsta cuprinsă între 15 şi 18 ani. Decanul de vârstă este Ionuţ, care are 28 de ani şi lucrează la fabrica RAAL.
 
Tânărul este pasionat de sport, având la activ mai multe participări la triatloane. Acesta vrea să contribuie cu informaţii şi articole din zona sportivă. 
 

Şedinţe de sumar, săptămânal, după şcoală

Adolescenţii care scriu în revista virtuală se întâlnesc săptămânal, în şedinţe de sumar ce seamănă cu cele din redacţiile unor ziare consacrate. Aici se discută materialele ce urmază a fi realizate şi se oferă feedback-uri şi sfaturi de îmbunătăţire a articolelor.
 
Totul se realizează însă după şcoală, iar activitatea nu este remunerată, tinerii făcând totul voluntar. 
 
„Ne întâlnim săptămânal, avem şedinţe în care discutăm ce o să facem mai departe, ne dăm feedback. Cel mai bine e să ne spunem faţă în faţă ce vrem”, precizează Georgiana Cilian. 
 
Mulţi dintre „redactori” sunt la profilul Filologie, iar revista nu face altceva decât să le dea o oportunitate să îşi îmbunătăţească şi dezvolte vocabularul şi să-şi cultive talentul la scris. 
 
„Am dorit foarte mult să mă implic în această revistă. E o experienţă care te formează. E un beneficiu că avem contact cu oamenii din diferite domenii. Cu ocazia aceasta ne dezvoltăm şi spiritul de echipă şi învăţăm unii despre alţii”, spune Andreea Cordoş, o elevă a Colegiului Naţional „Liviu Rebreanu”, Filologie.  

Foto: Facebook Pov21
 Alţii însă sunt atraşi de această zonă tocmai pentru că le permite să dezvolte o zonă cu care nu au tangenţe la şcoală. 
 
Mărioara, de exemplu, se pregăteşte să devină tehnician veterinar, la Liceul Tehnologic Agricol Bistriţa. Iulia are doar 15 ani şi este şi mărturiseşte că s-a alăturat echipei tocmai pentru a putea face în timpul liber ceea ce nu face la şcoală. Aceasta este elevă în clasa a IX-a la Ştiinţele Naturii. 
 
„Dacă la şcoală nu am activităţi pe latura aceasta, am zis să le fac în timpul meu liber şi să încerc să dezvolt şi partea creativă. Mi-a plăcut ideea şi m-am alăturat echipei”, precizează Iulia. 
 
Majoritatea adolescenţilor care fac parte din echipă iau în serios şcoala, reprezentând liceele unde învaţă la diverse olimpiade locale şi naţional, iar Gina Bontaş, tânăra care coordonează echipa, are deja două cărţi scrise, una de poezie şi alta de proză.
 

Tina Olari sau Tibi Uşeriu, printre intervievaţi

Încă din prima lună de activitate, revista pusă pe picioare de tineri a avut zeci de mii de vizualizări. Adolescenţii au reuşit să ajungă la personaje cunoscute, promovate îndelung inclusiv de presa naţională. 
 
Printre persoanele intervievate de către adolescenţi se numără designerul internaţional Tina Olari sau sportivul Tibi Uşeriu. Doar interviul cu Tibi Uşeriu a reuşit să adune peste 30.000 de vizualizări. 
 
De asemenea, adolescenţii au reuşit să îi ia un interviu şi scriitorului israelian Sagy Zwirn. Revista deja a ajuns populară în rândul tinerilor, unii trimiţând articole sau fotografii realizate de ei pentru a fi publicate. 
 
Puteţi să citiţi revista aici. 
   

Vă mai recomandăm:

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: