Cum ne înmulţim economiile. Economist: Investiţia în imobiliare, mai profitabilă decât deschiderea unui cont bancar

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mulţi dintre români se pregătesc pentru bătrâneţe încă de când sunt în floarea vârstei. Cel mai comun mod de a face asta sunt economiile. Ce facem însă cu aceste economii şi cum putem să le înmulţim? Economiştii nu ne îndeamnă să ne ţinem banii la saltea, precizând că astfel vom avea de pierdut în timp din cauza inflaţiei.

Economisim, dar ce facem cu economiile? Este întrebarea pe care şi-o pun cei mai mulţi dintre românii care au bani la saltea. Economistul Cristian Munthiu spune că România nu are o piaţă bine pusă la punct, iar cei mai mulţi dintre români nu au o educaţie financiară şi nici uneltele necesare pentru a-şi înmulţi eficient economiile.

„În străinătate foarte multă lume investeşte în acţiuni la bursă sau fonduri de investiţii”, precizează Cristian Munthiu. 

Cu toate acestea, Cristian Munthiu spune că există posibilităţi şi în România să-ţi înmulţeşti economiile şi chiar să trăieşte de pe urma banilor pe care îi produc economiile.

Cea mai proastă decizie, potrivit economistului, e să ne ţinem banii la saltea sau într-o cutie de valori. Asta pentru că în timp vom avea de suferit din pricina inflaţiei, astfel că suma îşi va pierde din valoare în câţiva ani.

Un alt mod de a păstra economiile sunt băncile, care însă, cu dobânda oferită reuşesc doar să „anuleze” inflaţia. Pentru ca dobânzile pe care ni le aduc economiile ţinute în bănci să fie însemnate, depozitele trebuie şi ele să fie mari. 

„Totul depinde de cât vrei să rişti. Dacă nu vrei să rişti pui banii în bancă şi atunci riscul este 0, dar la unele bănci se poate să scoţi mai puţin decât ai băgat, dacă luăm în considerare faptul că şi dobânda se impozitează cu 16 %”, explică Cristian Munthiu.

O alternativă pentru a investi economiile este Bursa de Valori. Pentru a putea înmulţi economiile folosindu-ne de bursa de valori, Cristian Munthiu spune că avem nevoie de puţină ştiinţă şi cunoaştere a mecanismelor prin care aceasta funcţionează.

O altă alternativă este dată de Fondurile de Investiţii, de care însă românii cam fug, după experienţa FNI, care a dus la păgubirea a peste 300.000 de investitori. În acest caz nu investeşti bani direct în anumite companii, prin acţiuni, cum este cazul Bursei de Valori, ci îi laşi pe alţii să îţi investească economiile. 

E mai profitabil să cumperi un apartament şi să-l închiriezi decât să deschizi un cont în bancă

„Dacă ai puţin fler şi o sumă destul de importantă de bani, poţi să cumperi bunuri despre care tu ştii că îşi vor creşte valoarea în timp”, ne recomandă Cristian Munthiu.

Potrivit economistului, dacă avem economii consistente pe care am vrea să le înmulţim şi să nu riscăm foarte mult, putem să achiziţionăm un apartament, pe care mai apoi să îl dăm în chirie. Astfel, veniturile oferite de chirie sunt constante, în unele cazuri fiind echivalentul unui salariu bunicel. 

Vă mai recomandăm:

Idei de afaceri pentru 2016. Ce domenii promit creşteri în anul care vine şi cum putem profita de aceste oportunităţi

România are 10 bănci de importanţă sistemică: BCR, BRD, UniCredit, Raiffeisen, Transilvania, Alpha, Garanti, CEC, Bancpost şi ING. Cum au fost alese

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite