Cum a încercat fostul secretar de stat Ovidiu Puţura să-l determine pe un bistriţean să-şi mai cumpere o dată terenul pe care şi-a făcut casă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Paul Brendea Mureşan s-a văzut nevoit să îşi cumpere terenul pentru a doua oară FOTO: Facebook
Paul Brendea Mureşan s-a văzut nevoit să îşi cumpere terenul pentru a doua oară FOTO: Facebook

Sentinţa din dosarul în care este parte soţia fostului secretar de stat Ovidiu Puţura care a atras atenţia procurorilor DNA pare ireală la prima vedere. Un bistriţean a fost practic obligat de o decizie a instanţei să-şi demoleze casa, asta pentru că terenul de sub ea ar aparţine soţiei lui Puţura. Pentru a evita demolarea, Ovidiu Puţura i-a cerut bistriţeanului să-şi cumpere pentru a doua oară terenul cu 25.000 de euro.

Marţi noaptea, fostul secretar de stat din Ministerul Justiţiei Ovidiu Puţura a fost reţinut pentru 24 de ore, fiind acuzat de trafic de influenţă şi luare de mită. Ovidiu Puţura a intrat în atenţia DNA din cauza a două procese, unul pe penal, iar altul pe civil.

În dosarul civil parte în proces era chiar soţia fostului secretar de stat, Alina Puţura, director al Colegiului Tehnic InfoEl. Alina Puţura l-a acţionat în judecată pe Paul Brendea Mureşan pentru a-şi recupera un teren de aproape 1000 de metri pătraţi, reprezentând o moştenire de familie.

Paul Brendea Mureşan, un bistriţean simplu de 30 de ani, a achiziţionat în 2010 un teren situat în Bistriţa, în apropiere de fabrica Leoni. Pentru această achiziţie, bistriţeanul a fost nevoit să se împrumute de zeci de mii de euro la bănci.


Imediat după achiziţia terenului, bistriţeanul se apucă de construcţia unei case, pe care o întrerupe doi ani mai târziu, când se trezeşte dat în judecată de soţia fostului secretar de stat Ovidiu Puţura. Fostul secretar de stat Ovidiu Puţura se întâlneşte cu Paul Brenea Mureşan, căruia îi arată o hârtie care ar atesta că terenul de 1000 de metri pătraţi reprezintă o moştenire a soţiei sale Alina.

Fiind convins că nu are cum să piardă procesul, toate documentele dându-i dreptate, Paul Brendea Mureşan nici nu îşi ia un avocat. Acum, acesta spune că şi dacă ar fi vrut să îşi ia un avocat, nu ştie cine s-ar fi legat la cap să-l reprezinte.

Procesul s-a întins pe doi ani, judecătorii şi experţii dându-i dreptate bistriţeanului. Supriza vine abia la final, la Tribunalul Bistriţa-Năsăud când se judecă recursul.

„Admite recursul declarat de reclamanta Puţura Alina Ofelia, împotriva sentinţei civile cu nr 3370/29.04.2014, pronunţată de Judecătoria Bistriţa, pe care o modifică în tot, în sensul că: admite acţiunea civilă formulată de reclamantă împotriva pârâţilor Brendea Mureşan Paul şi Brendea Mureşan Ionela şi în consecinţă obligă pârâţii să recunoască dreptul de proprietate al reclamantei asupra porţiunii de teren în suprafaţă de 916 mp, să-l predea în posesie şi să se abţină pe viitor la orice acte de conturbare ori deposedare; obligă pârâţii să-şi ridice imobilele construcţii edificate pe terenul de mai sus.(...) Decizia este irevocabilă”, este sentinţa dată de trei judecătoare ale Tribunalului Bistriţa-Năsăud.

Practic, bistriţeanul este obligat nu doar să îi returneze Alinei Puţura terenul, ci şi să-şi demoleze casa, care era deja ridicată.

„Fără absolut nicio dovadă a câştigat. Toţi avocaţii şi apropiaţii au rămas surprinşi, mai ales de decizia de demolare, care nu era deloc normală. Nu cred că s-a mai pierdut în ţară un asemenea proces”, spune cu amărăciune Paul Brendea Mureşan.

casa

Bistriţeanul a reuşit să ridice casa, însă a oprit lucrările la începerea procesului (Foto: Paul Mureşan)

Văzând această sentinţă, bistriţeanul care avea două opţiuni: să meargă mai departe la CSM sau să se înţeleagă cu Puţura, îl contactează pe fostul secretar de stat pentru a vedea ce este de făcut.

„După această decizie l-am contactat pe Ovidiu Puţura să vedem cum facem. Atunci el mi-a spus că e de treabă şi îmi permite să cumpăr terenul din nou, având în vedere că am ridicat şi o casă acolo. Mi-a cerut 2500 de euro pe ar, preţul pieţei”, completează Paul Brendea Mureşan.

După evenimentele de marţi, bistriţeanul spune că nu vrea să facă rău la nimeni, motiv pentru care nu l-a acţionat în judecată nici pe Ovidiu Puţura, deşi a fost îndemnat să facă asta. „Vreau doar să se facă dreptate”, susţine Paul Mureşan Brendea.

Sentinţa, cumpărată cu o notă bună la examenul de notari

Completul de judecată care a venit cu această sentinţă a fost format din judecătoarele Camelia Năşcuţiu, Corina Iacob şi Ildiko Simionescu. Acestea au fost duse marţi la DNA pentru a da declaraţii în acest sens.

Potrivit procurorilor DNA, Ovidiu Puţura a „plătit” pentru această sentinţă prin aranjarea unui examen de notar stagiar. În schimbul sentinţei favorabile, judecătoarea Corina Iacob i-a cerut lui Ovidiu Puţura să aranjeze ca fiul său Titus Gheorghe Iacob să promoveze examenul. Acesta participase la examenul în cauză în 22 septembrie 2014, însă nu a reuşit să obţină o notă de trecere.

Avocatul soţiei lui Puţura – fiul adjunctului IPJ Liviu Olariu urmărit penal

Cel care a reprezentat-o pe soţia lui Puţura este nimeni altul decât fiul fostului adjunct al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Liviu Olariu, care este şi el urmărit penal pentru abuz în serviciu în formă continuată.

Cum a ajuns acelaşi teren să fie întăbulat pe două persoane

Ciudat este faptul cum a ajuns terenul în cauză să fie întăbulat pe două persoane diferite. Prima dată terenul a fost întăbulat în 1998, urmând ca în 2002, acelaşi teren să apară ca întăbulat pe o a doua persoană, socrul lui Puţura.

Potrivit CV-ului fostului secretar de stat, în perioada 2000-2002, chiar atunci când terenul a fost întăbulat pe tatăl Alinei Puţura, acesta a îndeplinit funcţia de judecător delegat la serviciul bistriţean de carte funciară.

Sentinţele favorabile, „premiate” cu excursii şi partide de vânătoare

Procurorii DNA spun că acesta nu este singurul proces în care a intervenit Ovidiu Puţura. Acesta ar fi garantat o soluţie favorabilă unui om de afaceri din Constanţa, implicat într-un dosar penal. Omul de afaceri l-ar fi recompensat pe Puţura cu premii în valoare de 30.000 de euro. Acestea constau în mai multe partide de vânătoare, excursii la mare, un costum de vânătoare şi 30.000 de lei.

Vă mai recomandăm:


Fostul secretar de stat în Ministerul Justiţiei Ovidiu Puţura a fost reţinut

Corupţie în Poliţie. Jumătate din agenţii bistriţeni dau cu subsemnatul la DNA, după ce şi-ar fi ajutat şefii să măsluiască dosare şi să ia şpagă


 

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite