Cum să furi 40 de milioane de euro: companie germană jefuită ca în filme de un hacker, la Bistriţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În spatele fraudei de 40 de milioane de euro s-ar afla hackeri FOTO: Bianca Sara
În spatele fraudei de 40 de milioane de euro s-ar afla hackeri FOTO: Bianca Sara

Compania Leoni Wiring Systems, unul dintre cei mai importanţi investitori străini din România, a fost jefuită de 40 de milioane de euro din doar câteva mişcări. Totul s-a petrecut la sediul central din România de la Bistriţa, unde directoarea financiară a fost convinsă să transfere suma uriaşă în conturile unei firme de un hacker care a pretins că este un superior din Germania.

Producătorul german Leoni Wiring Systems a fost luna aceasta victima unei fraude record de 40 de milioane de euro. Păţania celor de la Leoni, care au în România patru fabrici, a fost făcută publică tocmai de companie, la doar patru zile de la fraudare, printr-un comunicat de presă publicat pe site-ul principal.

„Leoni a realizat vineri, 12 august 2016, că a fost victima unei fraude cu ajutorul unor documente şi identităţi falsificate, prin intermediul canalelor de comunicaţie electronice. (...) Paguba se ridică la 40 de milioane de euro. Activităţile infracţionale nu au afectat infrastructura IT sau securitatea datelor companiei”, preciza compania într-un comunicat de presă publicat pe site-ul oficial în data de 16 august.

În cadrul aceluiaşi comunicat de presă, compania Leoni Wiring Systems mai spunea că, în urma acestui incident, fondurile companiei au fost transferate în conturile sale din străinătate şi că consiliul de management a iniţiat o investigaţie proprie în acest sens. De asemenea, compania anunţa că s-au început demersurile pentru a solicita despăgubiri de la asiguratorul producătorului.  

„Încă nu a fost evaluat efectul pe care această pagubă îl va avea asupra veniturilor companiei prognozate pentru acest an. Lichidităţile Grupului Leoni nu au fost afectate în niciun fel. Operaţiunile Leoni se desfăşoară potrivit planificărilor”, mai spuneau cei de la Leoni în comunicatul de presă.

Anunţul a afectat acţiunile Leoni, care s-au depreciat cu 7,7% în urma publicării comunicatului, ajungând la 32,84 euro/unitate. 

„Tunul” a fost dat la sediul central de la Bistriţa printr-o metodă inedită

Deşi în comunicatul făcut public, Leoni Wiring Systems nu dă foarte multe detalii despre cum s-a putut frauda atât de uşor o companie atât de mare, se pare că totul a pornit de la Bistriţa. 

Aceste informaţii au fost confirmate şi de purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe Lângă Tribunalul Bistriţa-Năsăud, Angela Sângeorzan.

„S-a depus din partea Leoni Bistriţa o plângere penală pentru o fraudă de 37 de milioane de euro, la Parchetul de pe Lângă Tribunalul Bistriţa-Năsăud. Întrucât prejudiciul este foarte mare, a fost declinat către DIICOT, Biroul Teritorial Bistriţa”, a declarat procurorul Angela Sîngeorzan. 

Plângerea nu a vizat o persoană anume şi a fost depusă chiar în ziua în care compania mamă anunţa printr-un comunicat de presă fraudarea. Ancheta a început încă din săptămâna în care a fost depusă plângerea, fiind verificate actele de la departamentul Financiar al sediului de la Bistriţa în mai multe rânduri. 

Se pare că anchetatorii iau în calcul infracţiunile constituirea unui grup infracţional, înşelăciune şi fals în înscrisuri private. 

În spatele acestui tun impresionant stau, potrivit unor informaţii parţial confirmate oficial, mai mulţi hackeri. Practic, aceştia au clonat e-mail-urile unor directori de la sediul central din Germania şi au cerut şefei departamentului Financiar de la fabrica din Bistriţa să transfere aproape 40 de milioane de euro într-un cont. 

Directorul financiar al sediului din Bistriţa a respectat protocoalele şi a transferat uriaşa sumă de bani în conturile din străinătate indicate în e-mail-urile primite. Se pare că comunicarea prin intermediul e-mail-ului era o procedură des folosită de către mai marii companiei, chiar şi atunci când era vorba despre transferul unor sume importante. 

Hackerii cunoşteau foarte bine protocoalele folosite de cei de la Leoni, astfel că, directorul financiar de la Bistriţa nici nu ar fi bănuit că în spatele acestor e-mailuri prin intermediul cărora îi ceruse să transfere suma de bani s-ar afla altcineva. 

Hackerii care au stat în spatele acestei fraude încă nu au fost identificaţi. Deocamdată nu se ştie dacă angajata responsabilă de transferul sumei de bani ştia că în spatele adresei de e-mail se află alte persoane şi nu superiorii săi din Germania sau a colaborat, cu bună ştiinţă, cu hackerii în această afacere. Surse neoficiale susţin că banii ar fi ajuns într-un cont din Cehia. 

Niciun oficial al Leoni Wiring Systems Ro nu a confirmat faptul că fraudarea s-a făcut prin intermediul filialei româneşti a companiei. Mai mult, când au început să circule zvonuri cu privire la percheziţiile realizate la fabrica din Bistriţa, reprezentanţii Leoni au încercat neoficial să convingă reprezentanţii mass-media că este vorba despre o verificare standard, care are loc în toate unităţile de producţie ale companiei, în urma acestui incident. 

Hackerii nu au ales întâmplător Bistriţa. Aici are sediul central Leoni Wiring Systems Ro, întreaga activitate din România a producătorului german fiind coordonată de la Bistriţa. De asemenea, doar angajaţii de aici aveau acces la sume atât de mari de bani.

Leoni Wiring Systems este de 14 ani în Bistriţa 

Leoni Wiring Systems a fost înfiinţată în anul 1917 şi produce cabluri pentru industria auto şi nu numai. În total, Leoni are peste 75.000 de angajaţi în 32 de ţări din lume.

La nivel european, Leoni se află pe primul loc în domeniul cablajelor auto, iar la nivel mondial pe locul 4. 

În România, compania a ajuns la 17.000 de angajaţi în trei locaţii: Arad, Bistriţa şi Piteşti. Doar la Bistriţa, Leoni are peste 6000 de angajaţi, în două unităţi de producţie. Leoni Wiring Systems Bistriţa, a raportat în 2015 o cifră de afaceri de peste 1,2 miliarde de lei, cu un câştig net de aproape 14 milioane de lei (3,1 milioane de euro).

În Bistriţa, Leoni a început să investească acum 14 ani. Piatra de temelie a fabricii de la Bistriţa a fost pusă în 2002, producţia în nou hală începând un an mai târziu, în 2003, cu modelul Clasa A de la Mercedes. În prezent, fabrica de la Bistriţa asamblează cablaje pentru giganţi din industria auto precum Mercedes, Rolls Royce sau BMW.

În 2013, Siegried Reichert, fostul director general trimis de nemţi pentru a pune pe picioare fabrica de la Bistriţa şi-a luat mâinile de pe unitatea de producţie, mutându-se în China. Fabrica de la Bistriţa este condusă de atunci de românul Marius Cotor. 

Încrederea pe care grupul Leoni o avea în angajaţii de la Bistriţa este confirmată nu doar de faptul că au făcut aici sediul principal din România, ci şi de investiţiile făcute. În anul 2015, Leoni inaugura încă o unitate de producţie în zona industrială a Bistriţei, care produce cablaje auto pentru Mercedes Benz E-Klasse.

Vă mai recomandăm:

Cum salvează unul dintre cei mai importanţi producători de cabluri auto o zonă industrială lăsată în paragină

Cel mai mare angajator din Bistriţa-Năsăud, nevoit să aducă forţă de muncă din sud. Pentru cazare a închiriat un hotel întreg

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite