Cum a fost dărâmată din răzbunare cea mai de preţ avere a lui Petru Rareş, de către Regina Isabela a Ungariei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După ce zidurile masive din piatră vulcanică ale unei cetăţi din inima Transilvaniei l-au apărat pe Petru Rareş un an şi jumătate de unguri, acesta a dezvoltat o obsesie din a recupera această proprietate, alături de alte posesiuni pe care le deţinea în Ardeal. Regina Isabela l-a împiedicat să cucerească cetatea, dărâmând-o.

În ţinuturile Ciceului din Bistriţa-Năsăud, nişte ruine situate pe un deal ne sugerează faptul că o falnică cetate a vegheat vreme bună asupra împrejurimilor. Cetatea Ciceului avea zidurile masive, din piatră vulcanică, fiind aproape imposibil de cucerit. 

Construirea acestei cetăţi a avut drept scop apărarea împotriva năvălirii tătarilor. În anul 1489, Matei Corvin a dăruit această cetate lui Ştefan cel Mare. După preluare, acesta întăreşte cetatea, făcând-o aproape de necucerit. După moartea sa, cetatea ajunge la Petru Rareş în anul 1530. 

La 8 ani de la preluare, cetatea Ciceului îi devine casă lui Petru Rareş preţ de un an şi jumătate. În 1538, acesta fuge din calea sultanului Soliman şi se refugează la Ciceu. 

Acolo, se pare că a dus o viaţă foarte liniştită, fiind ajutat cu mâncare, îmbrăcăminte şi bani tocmai de către bistriţeni. Mai mult, potrivit Registrului Bistriţei, aceştia trimit un grup de meşteri zugravi, în funte cu un pictor, care au zugrăvit şi înfrumuseţat capela Cetăţii Ciceului. 

Regele Ungariei de atunci, Ioan Zapolya asediază cetatea, Petru Rareş cedând abia după 4 luni, când i s-au terminat proviziile. Învins, voievodul moldovean se hotărăşte să plece la Constantinopol pentru tratative cu Sultanul, unde îi trezeşte admiraţia, astfel că în 1541 urcă din nou pe tronul Moldovei. 

Petru Rareş şi-a pus în cap să recupereze cetatea pierdută 

Odată cu recuperarea tronului, Petru Rareş şi-a pus în cap să recupereze posesiunile din Transilvania, în frunte cu Cetatea Ciceului. Acestea se aflau sub stăpânirea Isabelei, văduva lui Ioan Zapolya. 

Mai multe asedii ale cetăţii au determinat-o pe regina Ungariei să ia o decizie radicală. În vara anului 1544, aceasta hotărăşte ca cetatea de la Ciceu să fie demolată, în speranţa că-l va potoli pe Petru Rareş.

Pentru a distruge cetatea, regina a adus lucrători de la minele din Valea Rodnei, care au distrus sistematic cetatea. Se spune că aceştia s-au chinuit mai bine de o lună să dărâme cetatea de care era obsedat Petru Rareş. 

Soţia lui Petru Rareş ar fi ascuns comorile familiei la cetatea Ciceului

Una dintre legendele care au în centru această cetate spune că Petru Rareş era atât de fixat pe acest domeniu, pentru că soţia sa ar fi ajuns înaintea sa la cetate şi ar fi ascuns comorile şi bogăţiile familiei într-una din peşterile din apropiere. 

Peştera în cauză ar permite accesul muritorilor doar în ziua de Sânziene sau de Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul din 24 iunie. Nimeni însă nu a cutezat să pornească în căutarea comorilor domnitorului, umblând vorba că cel care intră în peşteră nu se mai întoarce. 

Vă mai recomandăm:

Drumul către „simbolul” de pace de la Ciceu Mihăieşti dintre regele Ungariei şi Ştefan cel Mare, reabilitat cu 200.000 de euro

Povestea coloşilor din piatră care „păzeau” Cetatea Bistriţei. Construcţiile medievale au fost dărâmate, după ce sute de ani au asigurat cetatea

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite