Cum a ajuns un rege al Ungariei să-i împace pe românii şi saşii care se certau pentru o pădure

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ludovic I de Anjou a venit personal la Bistriţa pentru a rezolva acest conflict
Ludovic I de Anjou a venit personal la Bistriţa pentru a rezolva acest conflict

Ludovic I de Anjou, unul dintre regii Ungariei, a ajuns să medieze un conflict între ţăranii români şi cei saşi, care nu reuşeau să ajungă la un acord cu privire la proprietatea unei păduri. Acelaşi rege a acordat oraşului Bistriţa dreptul de a purta însemnele heraldice regale pe blazonul oraşului.

Unul dintre regii Ungariei care a ajuns de mai multe ori pe meleaguri bistriţene este Ludovic I de Anjou. Acesta nu doar că a vizitat Ardealul şi cetatea Bistriţei de mai multe ori, ci a acordat oraşului şi dreptul de a purta însemnele heraldice regale pe blazonul său. 

Ludovic I de Anjou a intervenit chiar într-un conflict iscat între românii din satul Petriş şi saşii din Satu Nou. Totul se întâmpla în anul 1366. Se pare că conflictul dintre cele două sate ar fi pornit de la disputarea proprietăţii asupra unei păduri. 

Atunci, regele Ungariei a venit la Bistriţa pentru a rezolva acest conflict. Acesta nu a tranşat personal problema, ci i-a cerut judelui Ubaldus Tumels să judece acest conflict şi să facă dreptate, după cum se arată în documentele vremii, preluat şi publicat în volumul „Documente privitoare la Istoria Românilor”.

„Saşii fac plânsoare că Valachii din satul Sâm Petru (...) pentru a zidi satul, au alăturat o pădure bunului lor. Valachii nu vor să o cedeze, iar brazii din pădure se pare că au fost folosiţi de teutoni (n.r. saşi) pentru ridicarea caselor. Valachii din satul Sâm Petru cu necaz au adus înainte că teritoriul lor, de peste o mie de ani posedat, prin ei şi prin strămoşii lor, de mai de multe ori cu sânge răscumpărat s-ar risipi”, se prezintă situaţia în documentul cu pricina.

Judele a dat dreptate românilor 

Judele nu s-a temut de eventualele repercusiuni din partea regelui Ungariei şi a judecat corect conflictul, dând dreptate românilor. Acesta a hotărât ca pădurea în cauză să rămână la români, în a căror posesie este din moşi-strămoşi. 

„După ce aceste toate le-am adus la cunoştinţa Serenissimului Rege al nostru, acesta a declarat, că bine şi drept s-au făcut toate”, se mai arată în document.

Ludovic I, numit şi cel Mare, a fost rege al Ungariei preţ de patru decenii şi al Poloniei timp de 12 ani. A fost fiul lui Carol Robert din dinastia de Anjou, rege al Ungariei, iar mama sa a fost Elisabeta, prinţesă a Poloniei. 

În 1343 i se recunoaşte lui Ludovic cel Mare şi suzeranitatea asupra Valahiei, purtând de atunci şi titlul de domn al Ţării Româneşti.

Vă mai recomandăm: 

Cum a combătut Curtea de la Viena „luxul“ costumului popular de pe Valea Someşului în 1800: fără ciucuri de mătase

„Superoamenii“ din Antichitate. Cât de puternici erau, de fapt, războinicii şi vânătorii - explicaţiile specialiştilor

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite