Culmea crizei, în premieră în România: localnicii din Bistriţa-Năsăud care au decis să renunţe la pomana de după înmormântare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Masa de pomenire scotea şi 10.000 de lei din buzunarele credincioşilor din Rebrişoara FOTO: serviciifunerarededeni.com
Masa de pomenire scotea şi 10.000 de lei din buzunarele credincioşilor din Rebrişoara FOTO: serviciifunerarededeni.com

O comunitate ortodoxă din Bistriţa-Năsăud a luat în urmă cu aproape o lună o decizie cel puţin surprinzătoare: renunţă la masa de pomenire de la înmormântare, pentru ca nevoiaşii care nu îşi permit s-o organizeze să nu se simtă prost şi să nu intre în datorii ca să-şi conducă mortul la groapă cum se cuvine.

În comuna Rebrişoara de aproape o lună nu se mai fac mese după înmormântare, asta deşi acest obicei este practicat în zonele rurale de secole. Iniţiativa îi aparţine preotului Nicolae Hoha, un fiu al satului, care a dorit astfel să vină în sprijinul nevoiaşilor care nu-şi permit un asemenea ospăţ post-înmormântare.

„Unii pur şi simplu nu-şi permit o asemenea masă. Omul sărac îşi dădea silinţa să se ridice la aşteptările celorlalţi şi să nu fie arătat cu degetul şi ajungea să se împrumute pentru a putea organiza această masă. Pe lângă cheltuielile cu sicriul şi colacii interveneau şi aceste mese, care lăsau faliţi bieţii oameni”, ne explică Nicolae Hoha.

Propunerea preotului a fost primită cu braţele deschise de către enoriaşi, care au avut posibilitatea de a-şi exprima opinia cu privire la acest aspect democratic, prin vot. Nu mai puţin de 82% dintre credincioşi, adică în jur de 600 de persoane, au votat ca masa de pomenire să nu se mai facă.

„A fost o hotărâre luată de comunitate. Părintele a procedat foarte bine, iar oamenii au fost cei care au votat. De ce să ne încărcăm cu cheltuieli inutile? Şi aşa e destul de scump şi sicriul, colacii şi eventuala spitalizare de care au nevoie unii înainte de moarte. De curând într-o familie au fost doi morţi, tată şi fiu, la o distanţă de o săptămână. Ce se făcea familia dacă avea de făcut două mese? Aceste mese se făceau mai mult de ruşine. Ruşinea a ţinut în picioare acest obicei”, spune Leon Catarig, unul dintre localnicii care a votat pentru renunţarea la această masă.

Potrivit acestuia mesele de la înmormântare ajung să coste şi 10.000 de lei, costurile variind în funcţie de câte persoane sunt aşteptate la acest festin. La această sumă se mai adaugă până în 5000 de lei, bani necesari pentru achiziţionarea unui sicriu şi pentru pregătirea decedatului pentru înmormântare.
Reprezentanţii bisericii ortodoxe spun că această masă nu este obligatorie şi că nu încurajează excesul când vine vorba despre pomană.

„Iniţiativa preotului este foarte bună. Noi nu încurajăm nici sute de colaci şi nici mese de sute de oameni ca la nuntă, dar nici nu îi putem împiedica să le organizeze. Oamenii de multe ori rămân cu datorii în urma acestor mese”, completează protopopul  de Bistriţa Alexandru Vidican.

Deşi proporţia celor care au votat pentru renunţarea la această masă organizată practic în cinstea şi memoria celui decedat este covârşitoare, există şi nemulţumiţi care şi-ar fi dorit ca acest obicei să fie dus mai departe. Printre ei se numără chiar primarul comunei Rebrişoara, Viorel Clăpău.

„Eu am fost de cealaltă parte a baricadei. Am votat să nu se renunţe la masă. E un obicei care datează de sute de ani, în ideea asta am votat pentru masă. Dacă voi avea un  mort în familie eu cred că voi face această masă, deşi preotul a spus că nu o să se mai prezinte deloc la astfel de mese”, afirmă primarul comunei Rebrişoara.



Vă mai recomandăm:

Cum arată comunitatea „atinsă” de Dumnezeu. Povestea preotului bistriţean care a transfomat solidaritatea într-un mod de viaţă

Lecţie de solidaritate. Localnicii din Nepos au donat spitalului din Năsăud o tonă şi jumătate de cartofi

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite