Cuibul de nebunii al lui Carol al II-lea de la Bistriţa. Cum s-a bucurat de exil cel mai controversat rege al României

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Clădirea în care s-a instalat Carol al II-lea are un etaj şi mansardă şi are peste 10 încăperi FOTO: Bianca Sara
Clădirea în care s-a instalat Carol al II-lea are un etaj şi mansardă şi are peste 10 încăperi FOTO: Bianca Sara

Dezertarea de pe front şi decizia de a se căsători cu Zizi Lambrino i-a adus lui Carol al II-lea reţinerea sub pază la Bistriţa. Deşi a stat puţin timp la Bistriţa, Carol al II-lea a profitat din plin de acest exil forţat, participând la baluri şi distrându-se cu frumoasele săsoaice. Gurile rele spun că cel mai controversat rege al României a lăsat şi un fiu nelegitim în zonă.

Pe strada Alexandru Odobescu din Bistriţa, la doi paşi de centrul istoric veghează o clădire impozantă, care poartă numele poetului George Coşbuc pe faţadă. De doi ani, această clădire impozantă găzduieşte cărţi, fiind transformată în 2013 în bibliotecă judeţeană.

Istoria acestei clădiri poate chiar ea inspira o carte. Puţini sunt cei care ştiu că acest loc a fost preţ de câteva luni „cuibul de nebunii” al celui mai controversat rege al României, Carol al II-lea. Despre şederea regelui Carol al II-lea vorbeşte în memoriile sale Victor Moldovan, un deputat bistriţean care a trăit în perioada interbelică. Potrivit acestuia, în data de 13 noiembrie 1919 începe instalarea Regimentului Vânători de Munte în noua garnizoană de la Bistriţa. Comandant era prinţul Carol, care, culmea era reţinut sub pază în garnizoana de la Bistriţa şi instalat la doi paşi de centrul istoric.

Acesta a dezertat de pe front în plin război pentru a se căsători cu Zizi Lambrino şi este trimis la Bistriţa, drept pedeapsă. Carol al II-lea a profitat însă din plin de şederea de la Bistriţa, care, conform memoriilor deputatului Victor Moldovan, nu a fost deloc o chestie neplăcută pentru membrul Casei Regale. „În cercurile Palatului era părerea că influenţa femeilor asupra prinţului constituie un caz patologic”, precizează deputatul bistriţean în memoriile sale.

Casa unui fost medic i-a fost reşedinţă

Deşi era exilat, condiţiile în care a trăit Carol al II-lea la Bistriţa nu au fost deloc modeste. A primit o reşedinţă impunătoare, care a aparţinut medicului garnizoanei Cristof Reinl. Aceasta avea un etaj şi mansardă şi peste 10 încăperi. Clădirea a fost ridicată 1884, fiind proiectată de către arhitectul Carl Schobll. Imobilul a fost reşedinţa prinţului Carol al II-lea, iar mai apoi sediul unei bănci maghiare, iar după 1947 a găzduit Banca Naţională a României.

Consiliul Judeţean a preluat monumentul în anul 2004 şi a început renovarea sa în urmă cu câţiva ani. Iniţial, imobilul trebuia să găzduiască un muzeu de artă religioasă, însă în final a devenit sediul Bibliotecii Judeţene „George Coşbuc”.

Fiu nelegitim cu o bistriţeancă

Deşi nu a poposit foarte mult în micul burg săsesc, bistriţenii şi mai ales bistriţencele l-au iubit cu ardoare pe Carol al II-lea, după cum îi precizează acelaşi deputat Generalului Averescu într-o scrisoare: „Persoana Principelui Carol este considerată la noi cu multă simpatie, câştigându-şi la noi la Bistriţa, unde a stat mai mult timp, dragostea tuturor”.

Gurile rele spun că Principele Carol nu a părăsit pământul românesc până nu a lăsat un urmaş, nelegitim însă. Este vorba despre Constantin Sabie, un bistriţean care semăna perfect cu Carol al II-lea.

Totul a rămas însă la nivel de bârfă, întrucât nu existau dovezi palpabile despre aventura lui Carol al II-lea de la Bistriţa.


Constantin Sabie (dreapta) şi Carol al II-lea (stânga)

carol al doilea fiu nelegitim

Constantin Sabie s-a născut în 1920, după plecarea lui Carol al II-lea de la Bistriţa. Mama sa era căsătorită cu Ioan Sabie, care atunci îndeplinea funcţia de preşedinte al Tribunalului din Bistriţa. Calităţile de „Don Juan” ale lui Carol al II-lea sunt surprinse şi de deputatul Victor Moldovan, care îl caracterizează pe cel mai controversat rege al României astfel:

„Prinţul Carol nu s-a ferit în Bistriţa de societate. A luat parte la concerte, petreceri, sport, la serbări şi la sărbători. Boboteaza a fost sărbătorită cu toată solemnitatea de către protopopul Dr. Pletosu în faţa prinţului Carol şi a unei companii de onoare. Dar nu au lipsit nici chefurile. După un astfel de chef a dat o serenadă primarul sas Sanchen, iar la un bal mascat a dispărut într-un moment dat cu o frumoasă doamnă, fiica unui cetăţean sas”.

Vă mai recomandăm:

A avut Carol al II-lea un fiu nelegitim la Bistriţa?


Despre vizita Reginei Maria şi a Regelui Ferdinand de acum 94 de ani, de la Bistriţa









 

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite