Criză de sânge la Centrul de Transfuzii din Bistriţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De câteva zile, nu mai sunt rezerve de sânge grupa A2 şi conducerea centrului cere ajutorul donatorilor. Numărul donatorilor s-a înjumătăţit în această perioadă  din cauza migraţiei populaţiei de la oraş la sate

Bistriţenii nu mai vin la fel de des la Centrul de Tranfuzii Sanguine din oraş. Dacă în primăvară, se înregistrau recorduri de prezenţă într-o zi, acum abia dacă numărul donatorilro ajunge la 20 într-o zi. Centrul de colectare din oraş are  nevoie urgenţă de donatori cu grupa A.

Donări în zilele de sărbătoare

Marius Cîrcu, purtător de cuvânt al Centrului de Transfuzii, spune că , ieri, au fost 28 de oameni care au donat sânge. „Azi nu am avut decât zece şi, dacă ajungem la 20 pe zi, e foarte bine. Lumea nu mai donează atât de mult, deşi beneficiile pentru donatori au rămas aceleaşi. Donările au scăzut cu 50 la sută faţă de lunile precedente şi cam cu 20 la sută faţă de acceaşi perioadă a anului trecut", spune Cîrcu.  Acum avem mare nevoie de grupa A2 şi facem apel la toţi donatorii să ne ajute. La celelalte grupe mai avem rezerve, dar niciodată nu ştim pentru cât timp",  mai spune Laura Paladic, directorul medical al centrului.

Cei care şi-au făcut drum azi  pe la centru spun că nu ţin cont de perioadele anului şi că vin din obişnuinţă. „Eu donez de 2-3 ori pe an, din 1981. Vin pentru că m-am obişnuit deja şi mă simt foarte bine. Nu ştiu de ce alţii renunţă la acest obicei, până la urmă, ai şansa să salvezi o viaţă", crede Viorel Călugăr, un bistriţean de 48 de ani din cartierul Viişoara.

Migraţia reduce donările

O explicaţie pentru aceast fenomen, rezidă, în opinia Laurei Paladic, în migraţia de la oraş la sate. „Foarte mulţi dintre donatorii noşti sunt persoane active, cu vârste între 18 şi 50 de ani. Acest segment de populaţie, însă, s-a mutat foarte mult în ultima vreme, de la oraş la sate sau în străinătate şi nu mai sunt atât de aproape de centre. Cu toate că, dacă vin să doneze, li se decontează banii de transport, puţini mai revin cu regularitate", crede Laura Paladic. Din sângele donat, la centrul de transfuzii, se prepară produse sangvine ca: trombociţii, plasma şi concentratul trombocitar. Acesta din urmă  nu poate fi folosit decât imediat după  preparare şi nici nu poate fi transportat. Spitalul Judeţean face zilnic comenzi pentru rezerva de sânge, însă spune că nu depinde de cantităţile de sânge de la centru. „Dacă nu avem la Bistriţa, solicităm în Cluj-Napoca sau Târgu-Mureş. Solicitările pentru concentratul trombocitar sunt neglijabile la noi, adică nu trec de 10 la sută", spune managerul Spitalului Judeţean Bistriţa-Năsăud.

Elevii şi şomerii, donatori  fideli

Cei mi mulţi donatori bistriţeni rămân şomerii (cam 40 la sută), urmaţi de angajaţii bugetari, elevi şi anagjaţii din doemniul privat. În continuare, cei care vin să doneze primesc câte şapte tichete valorice de masă în valoare totală de 61 de lei, dar şi analize gratuite în valaore de aproximativ 200 de lei. În plus, cei care nu locuiesc în oraş, beneficiază de decontantarea transportului până la centru.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite