Creditul pe 20 de ani pentru drumuri frige bugetul din 2010

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Municipalitatea are vârf de plată în acest an pentru împrumutul de 35 de milioane luat de fosta administraţie în 2006.Actuala conducere a primăriei spune că străzile alese pentru  reabilitate puteau fi reparate cu bani europeni

Bugetul Bistriţei va trebui să suporte în acest cea mai mare povară de până acum  din împrumutul contractat în 2006 pentru reabilitarea a 35 de străzi din Bistriţa. Administraţia din 2006 a Primăriei Bistriţa  a contractat un credit de 35 de milioane de lei,  rambursabil în  20 de ani cu Raiffeisen Bank. Din banii luaţi urmau să fie reabilitate cele mai importante drumuri din Bistriţa, dar şi să se construiască locuinţe sociale în cartierul Viişoara. În cele din urmă banii n-au mai ajuns decat pentru cumpărarea terenului pentru blocuri din pricina decontului pentru reparaţia drumurilor, care a săltat peste estimarea iniţială. Antreprenorii drumurilor reabilitate au ajuns să crească kilometrul de drum de  la 300.000 de euro estimate iniţial chiar şi până la la 524.000 de euro pe kilometru, ceea ce a dat peste cap folosirea creditului.

Trei ani s-au plătit numai dobânzi

Din 2007 până în 2010 Primăria Bistriţa a plătit numai dobânzi la împrumutul pe 20 de ani şi abia din acest an începe să achite şi din valoarea propriu zisă a creditului. Chiar şi aşa în 2009 s-au dus  pentru acest împrumut 3,5 % din bugetul municipal, care a fost 165,5 de milioane. „Anul trecut am plătit cam 5,5 milioane de lei iar anul acesta ar putea depăşi 6 milioane de lei, pentru că au mai scăzut dobânzile, dar plătim şi pentru prima dată din credit", explică primarul Ovidiu Creţu.

Creditul, o idee proastă

Actuala conducere a municipalităţii susţine că străzile alese pentru reabilitare ar fi putut fi refăcute cu bani europeni: „toate străzile erau eligibile pentru finanţare din Programe Operaţionale Regionale şi nu era nevoie de un credit. A fost o greşeală strategică" susţine primarul Ovidiu Creţu. De aceeaşi parte viceprimarul George Avram spune că municipalitatea întâmpină dificultăţi cu asigurarea finanţării europene pentru alte străzi lăturalnice care nu îndeplinesc condiţiile de eligibilitate: „Nu au noua metri lăţime şi nici nu asigură transferul către drumurile principale, aşa că pentru ele nu putem prinde finanţarea", spune viceprimarul

Şoferii dezamăgiţi

Unele străzi dintre cele reparate cu creditul pe 20 de ani s-au stricat deja. Una dintre acestea, strada Gării este plină de gropi , spre nemulţumirea şoferilor. „Sunt dezamăgit de exemplu de strada Gării . Nu mi se pare normal că s-a stricat. Cred ca au fost materiale de proastă calitate. La banii ăştia constructorul ar trebui să se întoarcă şi să repare" comentează , Emanoil Pop, 50 de ani, taximetrist. "Aş da în judecată Primăria pentru strada asta.  Îmi strică bucşele de la maşină " spune şi  Stefan Dacian, 34 de ani, taximetrist.

Bistriţa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite