Consiliul Judeţean vrea să reabiliteze fosta clădire a Tribunalului pe fonduri europene

Consiliul Judeţean vrea să reabiliteze fosta clădire a Tribunalului pe fonduri europene

Fosta clădire a Tribunalului a fost ridicată în 1850, iar momentan se află în stare de degradare FOTO: Bianca Sara/Arhivă

Reprezentanţii Consiliului Judeţean au vizitat marţi fosta clădire a Tribunalului de pe Pietonalul Liviu Rebreanu, care în curând va ajunge în posesia instituţiei. Vicepreşedintele de Consiliu Judeţean Alexandru Pugna a făcut cunoscut faptul că pentru reabilitarea clădirii ridicate în 1850 se va încerca accesarea fondurilor europene.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Am vizitat fosta clădire a Tribunalului pe care dorim să o reabilităm printr-un proiect cu fonduri europene, după ce ea va fi atribuită Consiliului Judeţean de către Guvern. Preşedintele Consiliului Judeţean Radu Moldovan are de gând să pună în valoare această importantă clădire din municipiul Bistriţa, construită în jurul anului 1870,” precizează vicepreşedintele de Consiliu Judeţean Alexandru Pugna.

Vicepreşedintele de Consiliu Judeţean Alexandru Pugna nu a făcut cunoscută şi destinaţia acestui imobil.

Încă din toamna anului 2013 s-au început demersurile pentru ca clădirea să ajungă în curtea Consiliului Judeţean, vicepremierul Liviu Dragnea iniţiind o hotărâre de Guvern în acest sens. Clădirea a fost însă solicitată şi de Tribunalul Bistriţa-Năsăud, care se plânge de lipsa spaţiului pentru arhive.

Imobilul a fost construit în jurul anului 1850, fiind utilizat 150 de ani, până în anul 2001, ca sediu al Tribunalului Bistriţa-Năsăud, al Judecătoriei Bistriţa şi al Parchetului Bistriţa-Năsăud, precum şi de alte instituţii publice pentru perioade mai scurte de timp.

„Întrucât de la disponibilizarea imobilului până acum nu s-au efectuat lucrări care să se preteze destinaţiei, iar prin neutilizare şi neîntreţinere avansează starea sa de degradare, apreciem că instituţia Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud are capacitatea de a-i asigura menţinerea arhitectonică a acestei clădiri monument istoric, inclusiv prin stabilirea unor destinaţii de utilizare pentru nevoile social/cultural/administrative ale judeţului”, se precizează în nota de fundamentare a hotărârii iniţiate de Dragnea.Vă mai recomandăm:

Spaţii expoziţionale, săli de dans, teatru, IT şi film într-o fostă întreprindere de pielărie din secolulal XIX-lea

Primăria Bistriţa nu are bani pentru Casa Ion Zidaru

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: