Comună pusă pe jar de decesul unui bărbat cu coronavirus. „Familia nu a ştiut că este suspect când l-au externat”

Comună pusă pe jar de decesul unui bărbat cu coronavirus.
 „Familia nu a ştiut că este suspect când l-au externat”

Comuna Ilva Mică                                                          SURSA: FB/De bine despre Ilva Mică

Bărbatul de 77 de ani a fost externat din spital, deşi medicii încă aşteptau rezultatele testărilor COVID-19. Când a ajuns acasă, familia nu ştia că este suspect de coronavirus.

Ştiri pe aceeaşi temă

Gabriel Lazany, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Bistriţa, a confirmat miercuri, 1 aprilie, primul deces înregistrat în judeţ, cauzat de COVID-19.

Este vorba despre un bărbat de 77 de ani, din localitatea Ilva Mică. Acesta copletat, la internare, o declaraţie pe proprie răspundere din care nu reieşea că a călătorit în străinătate sau ar fi avut contact cu persoane suspecte.

„Pacientul s-a internat pe data de 22 martie pe Secţia de Boli Interne. La internare nu se încadra în definiţia de caz, de aceea nu a fost internat la Boli Infecţioase. A doua zi, medicul curant a solicitat un consult de specialitate de la Secţia de Boli Infecţioase. Medicul care a făcut consultul a recomandat recoltarea de probe pentru COVID-19. Pe data de 30, pacientul a fost externat, înainte să vină rezultatul probelor. Un lucru regretabil, din punctul meu de vedere”, spune managerul.

Pacientul a decedat în seara zilei în care a fost externat. Miercuri, 1 aprilie, a sosit şi rezultatul probelor care confirmă că bărbatul era infectat cu COVID-19.

Familia nu ştia nimic

Aurel Horea, primarul comunei Ilva Mică, judeţul Bistriţa-Năsăud, spune că bărbatul a murit în noaptea de luni spre marţi (30/31 martie), în jurul orei 4.00. Trupul a fost dus la capelă şi, „fiind familie numeroasă a fost vizitat, pe rând, de rude”.

A doua zi, miercuri, 1 aprilie, oamenii au aflat vestea că bărbatul a fost testat pozitiv. Era în jurul orei 12.00.

„Rezultatul a venit azi (1 aprilie n.red.), după 9 zile de la prelevarea probelor. Familia nu ştia nimic când a ajuns acasă, nu ştia nici măcar că este suspect. Ieri la 12.00 am aflat. Toată lumea a fost dărâmată, inclusiv noi, la primărie, pentru că aici au venit rudele să ridice certificatul de deces”, mai spune primarul.

În aceeaşi zi, la ora 14.00 a avut loc înmormântarea (programată iniţial pentru 2 aprilie) în prezenţa a 6 oameni, inclusiv preotul.

Primarul comunei face apel la toţi oamenii care au intrat în contact cu victima sau cu rudele acesteia să se autoizoleze. De asemenea, a cerut şi o anchetă epidemiologică din partea DSP. Totodată, edilul vorbeşte despre rudele decedatului care ar fi putut să-l viziteze la spital sau acasă, rude care lucrează în Poliţie sau la CFR.

„Ne-ar fi ajutat mult să putem spune tuturor oamenilor că avem un caz, pe o anumită stradă, ca lumea să se ferească. Aşa nu putem zice nimic. Închipuiţi-vă cum e în marile oraşe, la noi lumea se mai cunoaşte, mai spune Aurel Horea.

Oamenii din Ilva Mică se întreabă de unde a putut contacta coronavirus consăteanul lor deoarece nu are rude întoarse din străinătate sau nu a călătorit nicăieri. Mulţi afirmă că virusul putea filuat din spitalele unde a fost internat: Năsăud sau  Bistriţa.

Primarul Aurel Horea spune că în această perioadă, în comuna Ilva Mică s-au întors circa 50-60 de persoane din străinătate. „Acum respectă autoizolarea, de frică, după darea ordonanţelor militare. La început nu au respectat nimic. Trebuiau date mai devreme”.

Pe aceeaşi temă:

Primul deces cauzat de COVID-19 în Bistriţa-Năsăud. Pacientul a fost externat înainte de sosirea rezultatelor

Bistriţa-Năsăud: Un medic şi o infirmieră, testaţi pozitiv cu coronavirus

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: