Circuitul banilor în dosarul mitei de la Bistriţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ioan Andreica se interesa regulat dacă intră bani pe cardul şoferului său
Ioan Andreica se interesa regulat dacă intră bani pe cardul şoferului său

Procurorii DNA susţin că, în dosarul în care sunt implicaţi preşedintele Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud şi un fost secretar de stat, mita, estimată la aproximativ două milioane de euro, era disimulată în contracte de consultanţă făcute cu firme offshore.

Potrivit referatului întocmit de procurorii DNA, prin care aceştia au cerut cercetarea în stare de arest a lui Liviu Rusu, preşedintele Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, a lui Ioan Andreica, fost secretar de stat în Ministerul Transporturilor şi în cel al Dezvoltării, precum şi a altor patru inculpaţi, mita era plătită de firmele care doreau să obţină anumite contracte finanţate din bani europeni prin încheierea unor contracte de consultanţă. Banii ajungeau în conturile unor firme offshore administrate de Lazăr Popescu, unul dintre inculpaţii din dosarul instrumentat de DNA. Popescu deţine, potrivit procurorilor, nu mai puţin de cinci societăţi, din care trei deschise în Cipru, în anul 2009 (Austringer Services Limited, View Limited şi Sparver LLC). Semnarea contractelor publice de către firmele care plăteau mita presupunea şi încheierea unuor contracte de consultanţă, de obicei în valoare de 15.000 de euro, cu una dintre firmele lui Lazăr Popescu.

În dosar apar firme mari

Printre firmele care s-au arătat interesate de obţinerea unor contracte finanţate din bani europeni şi care au „cotizat" în conturile celor cinci inculpaţi (Ioan Andreica, Liviu Rusu, Lazăr Popescu, Ion Istrate, Adrian Palade şi Claudiu Sabău) se numără şi SC Interdevelopment SRL - specializată în consultanţă în afaceri - cu sediul în Bucureşti, care îi are ca acţionari şi asociaţi pe Radu Dan Păunescu şi pe Mihai Mircea Cozariuc.

Potrivit procurorilor, Păunescu şi Cozariuc s-au bucurat de sprijinul unor oameni influenţi, cum ar fi Vlad Anton, secretar de stat în Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor în perioada 1999 - 2002, administrator al unei firme din Prundul Bârgăului, Bistriţa, dar şi Cristian Stamatoiu. Aceştia din urmă au făcut demersuri pentru atribuirea unor lucrări în cadrul Axei Prioritare 2: „Dezvoltarea sistemelor de management integrat al deşeurilor şi reabilitarea siturilor contaminate istoric".

Contract de 28 de milioane de lei

În principiu, firma Interdevelopment a vizat două licitaţii organizate de către Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud, şi anume reabilitarea şi închiderea depozitelor de deşeuri urbane şi construirea centrului de management integrat al deşeurilor. De la asocierea Bilfinger - Interdevelopment, Lazăr Popescu, Ion Istrate şi Ioan Claudiu Sabău au cerut 345.002 euro, reprezentând 5% din valoarea lucrării, pentru a interveni pe lângă persoanele abilitate din Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud. Asocierea Bilfinger - Interdevelopment a obţinut doar unul dintre contracte şi anume cel privind reabilitarea si închiderea depozitelor de deşeuri din judeţul Bistriţa-Năsăud - în valoare de 28 de milioane de lei. Reprezentanţii firmei Interdevelopement nu au ptut fi contactaţi.  

Mită de 1,2 milioane de euro

O altă companie de la care Popescu, Istrate şi Sabău au pretins nu mai puţin de 1.200.000 de euro este Copisa Constructora Pirenaica. Banii au fost ceruţi de cei trei pentru exercitarea influenţei asupra factorilor de decizie din cadrul autorităţilor contractante. Relaţii comerciale fictive au existat între Lazăr Popescu şi fostul secretar de stat Ioan Andreica prin fostul său subordonat, Adrian Palade. Bunăoară, Palade şi-a deschis, potrivit DNA, un cont la Rietumu Banka, în care au fost virate periodic anumite sume de bani. Banii ajungeau, de la Palade, la Ioan Andreica, care se folosea de informaţii care nu erau date publicităţii şi mituia, susţin anchetatorii, mai mulţi funcţionari publici pentru ca unele licitaţii să fie adjudecate către firmele clientelare care se arătau dispuse să dea mită.

Acuzaţii

Liviu Rusu, preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Bistriţa-Năsăud, este acuzat de luare de mită şi folosire sau prezentare de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete care au ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităților Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor. În sarcina fostului secretar de stat Ioan Andreica s-au reținut asocierea în vederea săvârșirii de infracțiuni, traficul de influență, darea de mită, instigarea la fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată şi

instigarea la spălare de bani în formă continuată.

Interceptări telefonice compromiţătoare

La dosarul instrumentat de către DNA au fost ataşate mai multe interceptări telefonice compromiţătoare între cei anchetaţi. De pildă, la sfârşitul lui 2009, Ion Istrate discută la telefon cu un anume Costel, pe care-l informează cu privire la unele licitaţii care urmau să aibă loc în ianuarie 2010, pentru lucrări de aducţiune în Sibiu şi Maramureş.

În plus, şi numele deputatului Ioan Oltean, actualmente secretar general al PDL, apare frecvent pomenit în convorbirile telefonice. Se pare că unul dintre asociaţii de la Interdevelopment SRL, Mihai Cozarciuc, l-a rugat pe Vlad Anton să intervină direct pe lângă Ioan Oltean. „Relevante sunt afirmaţiile lui Vlad Anton: «I-am spus numai despre ce e vorba aşa, în scurt. Că... serioşi pe toate planurile. Toate componentele, ştii?»", se arată în referatul DNA cu privire la discuţiile purtate de Anton cu Oltean.

O întâlnire între Ioan Oltean, Vlad Anton şi Mihai Mircea Cozariuc a avut loc, potrivit DNA, la Bucureşti, în apropierea clădirii Parlamentului, în data de 7 octombrie 2010.

Vizibil deranjat de faptul că numele său a fost amestecat în dosarul „Andreica - Rusu", deputatul Ioan Oltean a cerut, ieri, DNA să publice toate datele care au condus la concluzia că el ar avea vreun amestec în dosarul şpăgii.

Ioan Andreica, Liviu Rusu şi alte persoane au fost reţinute, vinerea trecută de către DNA şi audiate, fiind acuzate de deturnare de fonduri europene, trafic de influenţă şi spălare de bani. Aceste persoane sunt acum cercetate în stare de libertate.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite