Cine este ziaristul care a inventat traficanţii de arme în România. Mesaj public: „Noi nu plătim pentru interviuri“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Stuart Ramsay FOTO: corporate.sky.com
Stuart Ramsay FOTO: corporate.sky.com

Stuart Ramsay, jurnalistul de la Sky News care a coordonat mistificarea jurnalistică privind presupuşii traficanţi de arme din România, este unul dintre veteranii postului TV, a obţinut mai multe premii şi ocupă funcţia de şef al corespondenţilor la Sky News.

Potrivit site-ului Sky News, Stuart Ramsay este un jurnalist mulţi-premiat care ocupă funcţia de şef al corespondenţilor la Sky News. În vârstă de 49 de ani, el este un veteran al postului britanic Sky News. A lucrat la filiala canalului britanic din Dubai şi New Delhi.

Materialele lui Ramsay au vizat investigaţii din Mexic (cartelul drogurilor), conflictele din Ucraina şi prăbuşirea avionului MH17. Potrivit aceleiaşi surse, în 2013, Ramsay a petrecut mult timp în Siria de unde a făcut reportaje despre confruntările armate, impactul asupra civililor, confruntarea de la Alep şi a reuşit să obţină imagini şi interviuri exclusive cu jihadişti din UK/Marea Britanie. A transmis şi din Egipt în timpul scenelor din Piaţa Tahrir – material pentru care el şi echipa lui au fost nominalizaţi la premiile BAFTA şi au primit Golden Nymph la Premiile Televiziunii din Monte Carlo.

Printre alte distincţii trecute în CV-ul jurnalistului se numără: nominalizare la premiile Bafta şi Emmy, pentru materialele jurnalistice despre talibanii din Pakistan. În aceeaşi prezentare se mai precizează că a transmis corespondenţe din 18 războaie/conflicte din Africa, Afganistan şi Iraq.

Noi nu plătim pentru interviuri!

O altă prezentare a lui Stuart Ramsay se găseşte pe comunitatea online reddit.com. Acolo se reiau o parte din informaţiile din CV-ul postat pe corporate.sky.com – materialele din Siria, din Mexic, unde spune că ”i-a întâlnit pe unii dintre cei mai notorii şi periculoşi criminali din ţară”, inclusiv un om ce pretinde că a ucis peste 500 de persoane. Informaţiile sunt însoţite de linkuri spre news.sky.com şi pagina sa de Twitter.

Iată ce pretinde Ramsay într-unul dintre răspunsurile oferite cititorilor de pe Reddit:

”Noi nu plătim pentru interviuri! (...) Violenţa ocazională este foarte mare. Cred că viaţa nu mai înseamnă nimic când avem putere absolută (...), se pierd repede toate principiile morale!“ (We don't pay for interviews. They doing it as a favour for our fixers. 2. The casual violence is amazing isn't it! I think life means nothing and when you have absolute power (from carrying a weapon against the unarmed) the you fast lose all moral codes. 3. To make lots of money”.
stuart ramsey twitter

Într-un interviu acordat în mai 2009 celor de la tvnewsroom.site, Ramsay spunea că a fost iniţial un jurnalist de presă scrisă şi că munca sa la televiziune a început drept ceva ce urma firesc.

De fapt, era vorba despre bani. Impactul zilnic ca freelancer la TV era de 5 ori mai mare decât la ziar/Actually it was really about the money. My daily rate as a freelance on TV was five times that of a newspaper hack.

Ramsay, în vârstă de 42 de ani 2009, spunea că cel mai bun moment al său ca jurnalist au fost transmisiunile live de la funeraliile lui Yasser Arafat şi ale Papei. Întrebat ce i-ar plăcea să facă înainte să-şi încheie cariera ca jurnalist, el a răspuns că ar vrea să câştige la loterie.

Jurnalistul britanic, originar din Ţara Galilor, a fost criticat extrem de dur pe contul personal de Twitter:

„Ăsta e jurnalism? Să plăteşti 2 lire pentru o înscenare? Patetic. Tu şi aroganţa ta englezească“, acesta este unul dintre mesajele pe care românii i le-ai lăsat, pe Twitter, jurnalistului Stuart Ramsay după ce au aflat că ştirea despre traficul de arme din nordul ţării este o înscenare.

Mesajele sunt la o postare făcută de Stuart Ramsay pe 7 august în care spune că nu se poate opri din râs şi face referire la „proştii care nu înţeleg ce e jurnalismul“.

După postarea lui Dan Paul, pe care v-am prezentat-o la începutul textului, urmează cea a lui Adrian Stoian, pe acelaşi ton: „Ar trebui să nu-ţi mai spui jurnalist. Nu e prea târziu să te reinventezi“. Unele reacţii sunt însoţite de imagini cu pistoale de jucărie, săbii de jucărie din Star Wars, iar altele sunt tăioase precum: „Jurnalism! Tu chiar foloseşti acest cuvânt? Din ceea ce am citit, totul a fost o înscenare. Potrivit surselor judiciare, tu ai falsificat totul“.

stuart ramsey twitter

Printscreen de pe pagina de Twitter a lui Ramsay

Capturi video de pe tvnewsroom.site

stuart ramsey foto tvnewsroom.site
stuart ramsey foto tvnewsroom.site

Mai puteţi citi:

Traficanţii de arme ai Sky News sunt din Bistriţa-Năsăud: un manager la Vodafone, fratele acestuia şi un bistriţean care trăieşte în Birmingham

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite