Cele mai amuzante nume de localităţi din România: cum reuşeşte să te facă să te ruşinezi numele unei comune bistriţene

Cele mai amuzante nume de localităţi din România: cum reuşeşte să te facă să te ruşinezi numele unei comune bistriţene

Se pare că numele comunei Spermezeu provine dintr-un toponim maghiar FOTO: funstream.eu

Cele mai amuzante nume de localităţi din România. Cu siguranţă în topul celor mai neobişnuite denumiri de comune se află şi localitatea bistriţeană Spermezeu. Involuntar, numele acestei comune fie îţi provoacă un zâmbet, fie te face să te ruşinezi. Se pare că denumirea provine dintr-un toponim maghiar.

Ştiri pe aceeaşi temă

Locuită încă din neolitic, cu siguranţă comuna Spermezeu din Bistriţa-Năsăud beneficiază şi de una dintre cele mai amuzante nume de localităţi din România. Nu prea se ştie de unde şi-a împrumutat numele această comună, cert este că la auzul ei majoritatea fie zâmbesc, fie se miră, fie se ruşinează.

Istoricii spun, totuşi, că numele provine dintr-un toponim maghiar, în timp ce oamenii locului susţin că în spatele acestei denumiri „ruşinoase” stă o vorbă divină. Aceştia spun că vine de la pronunţia mai veche „Sper Mnezeu”, care s-ar traduce „Sper în Dumnezeu”.

Prima dată, comuna Spermezeu a fost atestată documentar în anul 1456, atunci făcând parte din domeniul Săsarm, stăpânit de familia Farkaş de Herina. În anul 1602, comuna este anexată domeniului Gherla, urmând ca de-a lungul veacurilor localitatea să aibă diverşi „proprietari”.

Comuna cu unul dintre cele mai amuzante nume de localităţi din România are peste 2.500 de locuitori şi este situată în partea de nord-vest a judeţului, la 30 de kilometri distanţă de Munţii Ţibleş.

O altă comună cu o denumire ce ar părea ciudată cel puţin pentru cei care nu sunt din părţile locului este Şanţ. Comuna de la poalele Munţilor Rodnei nu s-a făcut remarcată însă doar cu numele, ci şi cu o formă veche şi unică de teatru rural. O trupă de teatru formată din ţărani numită „teatrul nescris”, care redă aspecte ale vieţii cotidiene folosindu-se în mare parte de improvizaţie a dus numele comunei Şanţ peste hotare.

La „popularizarea” comunei de munte a contribuit şi părintele sociologiei româneşti Dimitrie Gusti, care a întreprins una dintre cercetările sale în comuna Şanţ.

Vă mai recomandăm:

Cele mai amuzante nume de localităţi: de la celebra Cuca Măcăii până la Păcăleşti, satul adevăratului Păcală

Cele mai amuzante nume de localităţi din România: Măciuca, Mădulari, Milcoiu, în topul celor cu denumiri haioase


 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: