Cel mai medaliat olimpic român, Rareş Buhai, va studia la MIT. „Sistemul românesc de învăţământ încurajează performanţa, dar este axat pe memorare“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Rareş Buhai va studia la MIT, una dintre cele mai prestigioase universităţi americane FOTO: Adevărul
Rareş Buhai va studia la MIT, una dintre cele mai prestigioase universităţi americane FOTO: Adevărul

Rareş Buhai (18 ani), cel mai medaliat elev român, se pregăteşte să studieze la una dintre cele mai bune universităţi americane, care i-a acordat şi o bursă de peste 50.000 de dolari pe an. Tânărul se arată încrezător şi în sistemul românesc de învăţământ pentru că susţine performanţa, dar îl critică pentru că este bazat pe memorare.

Degajat, calculat şi tăcut, aşa este descris Rareş Buhai (18 ani) de cei mai mulţi dintre cei care-l cunosc. La o primă vedere, n-ai spune că acest adolescent cu ochelari şi cu o tunsoare ce aduce cu celebrul Harry Potter este cel mai medaliat elev român.

Bistriţeanul Rareş Buhai a obţinut, la începutul acestei luni, medalia de argint la a XXII-a ediţie a Olimpiadei de Informatică a Europei Centrale (CEOI), desfăşurată în perioada 29 iunie-4 iulie, la Brno (Cehia). El este unul dintre cei mai cunoscuţi olimpici internaţionali ai României, acesta fiind medaliat cu aur, în ultimii trei ani consecutiv la Olimpiada Internaţională de Informatică. În afară de premiul obţinut în Cehia, Rareş are în palmares alte 12 medalii la olimpiade şi concursuri internaţionale, dintre care 10 de aur.

Bacalaureatul – floare la ureche

Anul acesta, Rareş a absolvit Colegiul Naţional „Liviu Rebreanu“ din Bistriţa şi a susţinut examenul de Bacalaureat, în sesiunea specială pentru olimpici.

„Particip de foarte mult timp la concursuri şi chiar şi acum, nu BAC-ul a fost prioritatea principală, ci pregătirea pentru olimpiada internaţională. Am mers fără stres şi sunt mulţumit de nota pe care am luat-o. La Limba România mi-am propus să iau cel puţin 9, deci sunt mulţumit. Am încercat să aloc timp şi pentru asta, am învăţat cât să iau o notă decentă“, explică Rareş Buhai, care a reuşit să obţină media generală 9,63. La Limba Română a obţinut nota 9, la matematică 9,9, iar la informatică – nota 10.

Bursă de studii în SUA

Bacalaureatul întâmpinat cu emoţii de majoritatea absolvenţilor de liceu din România a fost privit cu lejeritate de către Rareş, asta şi pentru că rezultatele la examenul maturităţii nu au contat la admiterea la facultate. Rareş a fost acceptat fără ezitare la trei universităţi de prestigiu din Statele Unite ale Americii: Massachusetts Institute of Technology (MIT), Stanford University şi Harvard.

Cele trei universităţi americane nu doar că l-au primit pe român, ci i-au oferit fiecare câte o bursă ce trece de 50.000 de dolari anual. Rareş a fost acceptat pe baza rezultatelor sale excepţionale, dar şi pe baza unui test standardizat, care i-a şi permis să-şi facă o idee despre sistemul de învăţământ american.

Dintre cele trei universităţi, Rareş a ales să meargă mai departe la MIT, care i s-a părut cea mai bună în domeniul informaticii, care-l interesează pe adolescent. Rareş va mai petrece doar trei săptămâni în România, urmând ca apoi să plece spre Statele Unite ale Americii, unde va începe cursurile.

„Sper să mă dezvolt cât mai bine pe toate laturile informaticii şi să descopăr în cei patru ani pe ce domeniu exact din informatică vreau să merg mai departe. La momentul acesta încă nu ştiu, sper că mă va ajuta facultatea să mă decid“, explică Rareş Buhai.

Olimpicul a recunoscut că dacă nu primea această bursă care-i acoperă nu doar costurile taxei şcolare, ci şi masa şi cazarea, nu avea nicio şansă să studieze în Statele Unite ale Americii, părinţii săi neavând posibilităţi să-l susţină financiar.

Mama lui Rareş este asistent social, iar tatăl său – un respectat pastor în comunitatea de protestanţi din Bistriţa. Rareş a mai avut un frate mai mic, care, din nefericire, s-a stins în urmă cu câţiva ani.
Pasionat de informatică şi de chitară

Performanţa la care a ajuns elevul bistriţean a fost posibilă datorită unei munci şi a unor eforturi titanice, adolescentul petrecând şi şase ore la rând pentru pregătire atunci când se apropie olimpiadele.

Pasiunea lui pentru informatică a apărut în clasa a V-a, când s-a îndrăgostit pur şi simplu de acest domeniu. Aplicarea sa pentru informatică i-a fost cutivată de Suzana Gălăţan, profesoara sa de atunci, dar şi de părinţii săi. La acea dată, performanţele pe care le-a atins ulterior elevul păreau doar un vis îndepărtat.

Fire mai retrasă, Rareş Buhai s-a dedicat încă din şcoala generală informaticii, dar şi unuia dintre cele mai arzătoare hobby-uri: chitara. Acesta cântă la chitară de şapte ani. A luat şi ore de chitară timp de trei ani, iar după, a fost autodidact, învăţând singur acasă, cu ajutorul cursurilor de pe Internet.

În România, se face performanţă, dar se toceşte prea mult

În ceea ce priveşte diferenţele dintre sistemul de învăţământ american şi cel românesc, Rareş Buhai spune că în sistemul american se pune accent pe înţelegerea unor noţiuni şi a unor concepte, în timp ce în cel românesc se pune accent pe memorare.

Genialul informaticii îi sfătuieşte pe cei care vor să facă performanţă să-şi propună să aloce timp să înveţe. „Pur şi simplu, cred că trebuie să-ţi impui la un moment dat să faci ceva. Eu, de ceva timp, fac asta şi nu mă mai distrage nimic“, dezvăluie Rareş Buhai.

Sistemul românesc susţine performanţa

Olimpicul arată că sistemul de învăţământ românesc are şi o serie de puncte forte esenţiale. „În România, se pune accentul pe performanţă, există pregătire serioasă pentru olimpiadă, există centre de excelenţă şi chiar se face treaba bine pentru olimpiade. Sistemul stimulează elevii buni să se dezvolte cât mai mult. Punctele slabe sunt că se pune prea mult accent pe memorare şi că este prea aglomerată programa“, este de părere Rareş.

Tânărul şi-ar dori ca, după terminarea studiilor în SUA, să se poată întoarce în România dacă vor fi oportunităţi. „Nu ştiu sigur dacă mă voi întoarce, pentru că depinde de multe circumstanţe“, spune tânărul.

A vizitat peste zece ţări

Competiţiile internaţionale la care a participat i-au permis lui Rareş Buhai să viziteze peste zece ţări. Excursiile puse la punct de către organizatori i-au oferit lui Rareş şi posibilitatea să cunoască o bucăţică din cultura şi civilizaţia acestor locuri.

„Cel mai mult m-a impresionat Australia. M-a impresionat fauna, dar şi natura. A fost interesant să văd cum se îmbină natura cu o civilizaţie foarte dezvoltată“, povesteşte Rareş Buhai.
 

Vă mai recomandăm:

Olimpic internaţional la Informatică: „Ca să fii cel mai bun trebuie să munceşti mult pe cont propriu”

Trei facultăţi americane îi oferă geniului informaticii din Bistriţa zeci de mii de dolari anual ca să studieze acolo

Rareş Buhai, cel mai medaliat elev din România la olimpiadele internaţionale, s-a apropiat de nota maximă şi la Bacalaureat


 

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite