Femeile care au făcut cinste bistriţenilor: de la cântăreaţa care a impresionat-o pe Regina Maria, la prima femeie studentă din România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ileana Antonu FOTO: Arhiva Someşană
Ileana Antonu FOTO: Arhiva Someşană

Chiar dacă cele mai multe personalităţi care fac cinste judeţului Bistriţa-Năsăud sunt bărbaţii, au fost şi câteva femei care au făcut lucruri memorabile. Printre ele se numără şi cântăreaţa şi pictoriţa Ileana Antonu, care a impresionat-o pe Regina Maria cu frumuseţea ei sau Ana Botta, prima studentă din România.

Ileana Antonu s-a născut în Mărişelu, în anul 1890. La nici 15 ani se căsătoreşte cu Emil Chiffa, un funcţionar superior la o bancă din Bistriţa şi un apreciat ziarist, poet şi muzician.

Liniştea şi-o găseşte însă la 41 de ani în braţele colonelului Nicolae Anton, care conducea Inspectoratul de Jandarmi transilvănean şi căruia îi şi împrumută numele.

Bistriţeanca a colindat întreaga lume, încercând să îşi perfecţioneze cele mai mari pasiuni ale sale cântatul şi pictatul. A început în ţară, luând mai apoi calea străinătăţii în căutarea celor mai buni profesori de pictură sau canto.

Repertoriul abordat de bistriţeancă era unul extrem de variat, aceasta apelând atât la creaţia românească cât şi la muzica universală. Ileana Antonu nu abandonează pictura, prima sa expoziţie având loc în anul 1924 în Cluj.

Pe lângă vocea extraordinară şi simţul artistic incontesabil, Ileana Antonu era şi o femeie deosebit de frumoasă. De altfel, frumuseţea sa a surprins-o chiar şi pe Regina Maria a României. Pe la începutul anilor `20 Regina Maria a României a auzit că în zona Bistriţei trăieşte o artistă care îi seamănă uimitor.

Curioasă din cale afară, regina a chemat-o pe Ileana la palat pentru a o admira. Când a văzut-o, Regina Maria a exclamat: „Eşti frumoasă foc!”.

Cu aproape 35 de ani mai devreme, se năştea Ana Botta, prima studentă din România. Aceasta este fiica lui Grigore Botta, un revoluţionar de la Ragla.

Ana Botta s-a făcut cunoscută şi admirată în cercurile culturale româneşti încă de la vârsta de 18 ani prin intermediul unei conferinţe în cadrul societăţii „Iulia” a studenţilor români, creată de cărturatul Grigore Silaşi. Tânăra a abordat atunci o temă foarte îndrăznează pentru acea perioadă: misiunea femeii în general şi a româncelor în special.

image

Ana Botta, prima studentă din România

După ce a terminat liceul, Ana Botta s-a căsătorit cu Daniel Ilarie Mănăstireanu, un tânăr student al Academiei Teologice Greco-Catolice. Cei doi se mută la Iaşi unde se înscriu la facultate: Daniel la Drept, iar Ana la Litere.

Ana Botta Mănăstireanu s-a înscris la Facultatea de Litere, din cadrul Universităţii Iaşi, în 1879, la 23 de ani. A fost prima femeie din universitatea ieşeană şi, după toate datele cunoscute până în prezent, din întregul sistem universitar românesc.
 

Vă mai recomandăm:

Femeile care au îmblânzit marinăria. Irina Constanziu-Vlassopol şi Teodora Angela Lefterescu şi-au croit drum printre lupii de mare

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite