Cancerul se poate preveni gratis şi în rândul adolescentelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
No title
No title

Imunizarea gratuită împotriva cancerului de col uterin s-a extins la toate fetele cu vârsta cuprinsă între 12 şi 24 de ani. Prioritate pentru imunizarea împotriva cancerului de col uterin au elevele și studentele, care pot solicita vaccinarea la medicii de familie

Dacă prima campanie de vaccinare împotriva cancerului de col uterin din 2008 se adresa doar fetelor de clasa a IV-a, iar ce-a din toamna lui 2009 s-a aplicat doar fetelor de clasele a VI-a şi a VII-a, ieri Ministerul Sănătăţii a decis: imunizarea gratuită se extinde la toate fetele cu vârsta cuprinsă între 12 şi 24 de ani.

„Am vrut să oferim posibilitatea tuturor tinerelor să prevină îmbolnăvirea cu virusul HPV, cel care determină apariţia cancerului de col uterin, în mod gratuit", a spus Oana Grigore, şeful serviciului de presă al Ministerului Sănătăţii. Potrivit reprezentanţilor Minsiterului Sănătăţii, prioritate la vaccinare au elevele și studentele, care pot să se ducă la cabinetele medicilor de familie să solicite vaccinul. După vacanţă, pot să îl ceară medicilor din şcoli şi universităţi, până la sfârșitul primului semestru din 2010.

Prevenire garantată pentru micuţele vaccinate

 „Fetele din grupa de vârstă de 12-15 ani care se vaccinează împotriva cancerului de col uterin au şanse de două ori mai mari de prevenire a acestei afecţiuni, faţă de tinerele din grupa de vârstă 15-29 de ani", a spus medicul Cristina Crintea, purtătorul de cuvânt al campaniei de informare privind  prevenţia cancerului de col uterin. Medicul a mai precizat că eficienţa vaccinului este de 100% şi că recomandarea specialiştilor canadieni este ca toate femeile până la vârsta de 45 de ani să se imunizeze, pentru că este singura metodă prin care pot preveni această boală gravă.

„La fetiţele din grupa de vârstă 12 - 14 ani răspunsul imun al organismului la vaccinarea anti-HPV, măsurat prin nivel de anticorpi specifici anti-HPV, este de două ori şi jumătate mai ridicat decât la fetele şi femeile din grupa de vârstă 15-29 de ani", a spus medicul Cristina Crintea, purtătorul de cuvânt al campaniei de informare privind  prevenţia cancerului de col uterin.

În Bistriţa-Năsăud au acceptat vaccinarea până acum 257 de fete, iar Direcţia de Sănătate Publică a primit de la Minister 2208 de doze de vaccin. Potrivit Ministerului Sănătăţii, eficacitatea vaccinului este de 100%. Direcţia de Sănătate Publică Bistriţa-Năsăud le recomandă tuturor tinerelor să se vaccineze, pentru că numai aşa pot să reducă riscul de îmbolnăvire cu cancerul de col uterin.

Stiaţi că...

România este pe primul loc în Europa ca număr de decese cauzate de cancer de col uterin, iar în lume, la fiecare două minute o femeie moare din cauza cancerului de col uterin

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite