Business-ul care a readus-o pe pământ natal. O bistriţeancă le vinde americanilor genţi „made in Transilvania”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După ce a trăit mare parte din viaţă tocmai în SUA, Cristina David, o bistriţeancă de 27 de ani, se reîntoarce la origini, printr-un business care promovează artizanii ardeleni. Genţile realizate manual în Transilvania se întorc peste Ocean şi întregesc ţinutele americanilor.

Cristina David are 27 de ani, este din Bistriţa, însă a trăit mai bine de două decenii peste Ocean, în Statele Uite ale Americii. A ajuns pe „tărâmul făgăduinţei” alături de părinţii săi, tatăl său fiind acceptat să studieze la o facultate din SUA, în anul 1995. 

Deşi a copilărit în inima Americii, tânăra s-a împărţit între cultura americană şi cea românească. La 7.000-8.000 de kilometri distanţă de ţara natală, bistriţeanca a avut ocazia să trăiască „româneşte”, cu ajutorul limbii vorbite, a obiceiurilor şi a mâncărurilor. 

„Acasă numai româneşte am vorbit, chiar am simţit că cresc într-o familie de români. Mie îmi place foarte mult mâncarea românească. Mama şi bunica mea au gătit acasă fiecare masă. Mâncam de la sarmale până la papricaş cu mămăligă. S-a lipit cel mai tare de mine ideea de familie din România. Acolo oamenii sunt foarte independenţi, iar aici relaţiile acestea familiale sunt atât de apropiate. Mergi la zile onomastice şi vezi bunici, verişori, mătuşi, care se veselesc împreună”, mai spune Cristina. 

image

Cristina, alături de mama sa şi bunicile sale (Foto: Arhivă Personală)

De câţiva ani, de când s-a reîntors în Europa, prin intermediul unui masterat la Paris, tânăra este tot mai prezentă la Bistriţa, despre care spune că o impresionează, având cafenele la fel de „chic” ca şi New York-ul, oraş unde a locuit ani buni. 

„Când am venit prima dată (n.r. în România), cel mai mult m-a impresionat cât de independente sunt gopodăriile aici, au grădină în spatele casei, unde cultivă legume, pe care le folosesc mai apoi la mâncare. E o independenţă pe care eu nu am văzut-o în America. Acolo totul era cumpărat de la magazin, nu exista aşa ceva. Şi gustul mâncării de aici e altfel. Aici am descoperit partea aceasta de natură”, mai spune tânăra.

Aceasta se ţine de un obicei pe care îl are de ani buni. Zilnic, aceasta vorbeşte cu tatăl său şi cu mama şi bunicile ei când este departe de ele, la telefon sau prin skype. 

„În ciuda distanţei dintre noi, vom rămâne atât de apropiaţi. Nu aş renunţa niciodată la acest obicei, acesta miceşte distanţele”, explică Cristina.

image

Cristina David, alături de mama sa, care acum locuieşte în România (Foto: Arhivă Personală)

Vinde americanilor şi europenilor genţi „made in Transilvania”

Cristina David a urmat studii superioare în domeniul business-ului şi economiei. După ce a terminat University of Pennsylvania, a urmat un masterat în domeniu la Paris. 

După facultate, bistriţeanca s-a mutat în New York, unde a petrecut mai bine de 6 ani. Acolo a muncit la o bancă şi mai apoi la reţeaua profesională LinkedIn, unde era responsabilă de operaţiuni şi analitică. Practic, compania lua deciziile folosindu-se de analizele şi datele oferite de bistriţeancă.

La Paris, unde a urmat un masterat, Cristina a lucrat tot cu LinkedIn. Finalizarea masteratului a venit şi cu o nevoie de o pauză, dar şi de concentrare pe business-ul său. 

Bistriţeanca a pus pe picioare un magazin online, unde vinde genţi din piele realizate manual de artizani din Transilvania, mai exact din Cluj-Napoca, Târgu Mureş şi Reghin. Genţile ajung atât în statele europene, cât şi în America. De curând, aceasta a deschis şi un magazin online dedicat românilor – artizanro.com.

image

„Eu întodeana am lucrat în firme mari, în zgârie nori, la birou, îmi doream să fac altceva, voiam să văd cum este acea senzaţie când totul depinde de tine, acea independenţă. În 2016 am început să mă gândesc, iar la începutul lui 2017 am luat în serios această idee. Site-ul a fost lansat în toamna anului trecut. Am ştiut că trebuie să fie ceva suficient de pasionant pentru mine să investesc şi bani şi timp şi energie în asta. Voiam să fac şi ceva ce ţine de România. Artizanatul a fost o apreciere pentru ceea ce se poate face încet şi cu răbdare”, explică tânăra antreprenoare. 

Parteneră în acest business inedit este chiar mama sa, care o ajută atât în alegerea produselor, cât şi în vânzarea lor efectivă. Pe artizani i-a găsit prin intermediul reţelei de socializare Facebook.

„Mergeam cu valizele după mine. Aveam o valiză goală şi mergeam cu mama la ei şi ne uitam la marfa din atelierul lor şi le cumpăram de la ei şi le aduceam acasă”, precizează Cristina. 

Tânăra vinde genţi atât pentru bărbaţi, cât şi pentru femei. Acestea pot fi purtate atât la o cafea cu prietenii, cât şi la muncă. Despre produsele pe care le promovează şi care practic au adus-o acasă, Cristina spune că sunt „timeless”, pot fi purtate şi acum şi peste 10 ani, pentru că nu se demodează. 

Americanii dau între 100 şi 300 de dolari pe un singur produs, însă investiţia merită, pielea fiind rezistentă. 

„Au început să cumpere, dar sunt optimistă. Încerc să scriu o poveste atrăgătoare şi adevărată. Punctul de interes este România, acesta este prima chestie pe care o vezi când deschizi site-ul: produs în România”, mai spune bistriţeanca.

image

Predă lecţii de engleză doritorilor

După terminarea masteratului, Cristina s-a hotărât să ia o pauză de câteva luni. Această perioadă şi-o petrece în mare parte în România, urmând ulterior să se mute în Germania. 

În perioada petrecută la Bistriţa, Cristina încearcă să îşi perfecţioneze cunoştinţele de limba germană, să îşi consolideze business-ul, care speră să îi asigure traiul într-o zi, dar predă şi lecţii de engleză doritorilor.

De orele de engleză ale Cristinei deja s-au arătat interesaţi copii, adolescenţi de liceu, dar şi adulţi, care vor să se familiarizeze cu limbajul de business.

Vă mai recomandăm:

Cuplul de români care produce creme pentru piele exportate până în Australia. Ce presupune linia de cosmetice pe bază de ulei de canabis

Doi ardeleni şi-au transformat meseria într-un business înfloritor în Marea Britanie. De ce n-ar funcţiona niciodată în România reţeta lor de succes

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite