Bugetarii bistriţeni forţaţi să stea acasă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

S-a stabilit calendarul zilelor libere fără plată pentru noiembrie şi decembrie.Chiar dacă zilele libere diferă de la o instituţie la alta, personalul angajat stă acasă prin rotaţie

Poliţiştii, personalul din sistemul sanitar din cadrul Spitalului Judeţean şi funcţionarii publici de la Casa de Pensii au fost primii care au plecat în concediu forţat. Angajaţii au rămas acasă încă de la începutul acestei săptămâni.

Şase zile la Pensii, opt în spitale

La Casa de Pensii, angajaţii lipsesc de la muncă trei zile luna aceasta şi alte trei în decembrie. „Nu ar fi trebuit să se ajungă la aşa ceva, dar ţinând cont de criza asta, nu avem ce face. Dacă nu sunt bani, asta este, trebuie să înţelegem", spune Ioan Turc, purtătorul de cuvânt al instituţiei.  Şi angajaţii Spitalului Judeţean au început de săptămâna asta să intre în concediu.„ Fiecare secţie şi-a făcut un grafic pentru concedii.  La începutul săptămânii, câţiva medic şi-au laut patru şi cele opt zile libere. ", spune managerul Spitalului Judeţean, Mircea Buta.

Poliţiştii, îndemnaţi să nu facă muncă patriotică

De concediu neplătit nu au scăpat nici poliţiştii. Potrivit liderului sindical al Prolex Bistriţa-Năsăud, Adrian Crăciunescu, poliţiştii trebuie să adune opt zile libere, ce vor însemna minus la salarii. „Suntem nemulţumiţi de scăderea salariului cu 18 procente, faţă de 15, 5 la sută, cât prevede legea. Tocmai de aceea, îndemnul sindicatului este ca poliţiştii să nu facă muncă patriotică. Să nu facă rapoarte, să nu participe la acţiuni", spune Crăciunescu. Acesta adaugă că, de săptămâna viitoare, poliţiştii vor primi o parte din banii restanţi pentru uniforme şi chirii. Crăciunescu mai precizează că poliţiştii vor asigura paza la alegerile de la sfârşitul săptămânii, însă vor cere zile libere sau compensaţii financiare.

Profesorii au mai multe variante   

Dascălii bistriţeni au posibilitatea de a alege forma prin care îşi vor diminua cheltuielile cu 15,5% . Fie că îşi vor lua zile libere, fie că îşi vor reduce programul de lucru, fără a afecta norma didactică, profesorii trebuie să decidă cum vor proceda până în data de 26 noiembrie. Cel mai probabil, luna acesta, profesorii vor avea liber în 30, zi cumulată  cu prima zi din decembrie, oricum liberă prin lege. Cât despre posibilitatea reducerii orelor de curs de la 50 la 25 de minute, lansată ieri, în cadrul comisiei paritare de la Inspectoratul Şcolar, sunt şanse minime să fie impusă. „Nici elevii, nici părinţii şi nici profesorii nu sunt de acord cu asta. Totul rămâne, însă, la latitudinea profesorilor, să-şi valorifice cum le convine aceste zile libere", spune Titu Rauca, liderul Sindicatului Liber al Învăţământului Preuniversitar.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite