Bistriţeanul Tibi Uşeriu a câştigat cel mai solicitant şi „friguros” ultramaraton din lume desfăşurat la Polul Nord, la -60 de grade

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Noaptea ce tocmai a trecut, steagul României a fost fluturat tocmai la Polul Nord. Asta pentru că bistriţeanul Tibi Uşeriu a reuşit imposibilul: a câştigat cel mai solicitant şi friguros ultramaraton din lume, desfăşurat la Polul Nord. În ultimele două zile, Tibi s-a luptat nu doar cu temperaturi extreme şi oboseală, ci şi cu o rană la picior.

La ora 01:00 a României şi ora 16:44 ora locală, Tibi Uşeriu a fluturat steagul României la Polul Nord, după ce tocmai trecuse de finish-ul celei mai solicitante curse din lume, 6633 Ultra Arctic.

Tibi este al 20-lea concurent din istoria acestui concurs care reuşeşte să ajungă la finish în timpul impus de organizatori. Cursa se desfăşoară la Cercul Polar şi se întinde pe 563 de kilometri. Această distanţă trebuie parcursă în 180 de ore, pe temperaturi care ajung şi la -60 de grade şi pe un vânt ce poate trece şi la 200 de kilometri/oră. 

„Şi avem un câştigător al ediţiei din 2016 a 6633 Arctic Ultra: Tiberiu Uşeriu din România a trecut linia de finish la Tuktoyaktuk la 4:44 PM. Tibi a condus de la start şi până la finish şi este un campion indubitabil a celui mai dur şi friguros ultramaraton de pe planetă. Bravo omule!”, au fost cuvintele organizatorilor ultramaratonului.  

Tiberiu Uşeriu a dominat cursa încă din prima zi, distanţa dintre el şi locul doi fiind la un moment dat şi 8 ore. În ultimele două zile de cursă, Tibi a fost nevoit să facă faţă şi unei răni la picior, care a micşorat considerabil distanţa dintre el şi locul II. Bistriţeanul a finalizat cursa cu 12 ore înainte de data limită, locul II, singaporezul PJ, ajungând la finish la o oră după Tibi. Ceilalţi doi români au reuşit şi ei să finalizeze cursa, la cinci ore după Tibi Uşeriu. Cei doi au ajuns la finish alături de ceilalţi trei concurenţi rămaşi în cursă. 

image

Foto: 6633 Ultra

Parte din reuşita extraordinară a bistriţeanului este dată şi de strategia abordată. Tibi a mizat pe faptul că corpul său funcţionează bine şi cu puţine ore de somn, motiv pentru care, la punctele de control nu s-a odihnit mai multe de 4-5 ore. Acest lucru i-a permis să obţină un avans considerabil. 

De asemenea, înainte să pornească în această cursă nebună, Tibi a făcut eforturi aproape supraomeneşti să-şi pregătească corpul pentru temperaturile extreme: alerga la -5, -10 grade doar în pantaloni scurţi pe cărări de munte, dormea afară şi făcea săptămânal baie într-un lac îngheţat. 

Preţ de trei zile, bistriţeanul a fost urmat de Vlad şi Andrei, ceilalţi doi români care participă la cursă, însă ulterior aceştia au trecut pe locul trei, iar mai apoi pe patru. Cei doi încă nu au reuşit să ajungă la finish.

image

Asociaţia pe care o conduce, sărbătoreşte plantând 10 hectare de pădure 

Tibi Uşeriu este administratorul Tăşuleasa Social, cea mai mare asociaţie din România care se ocupă cu împăduriri. Chiar sâmbătă, când au venit veştile bune de la Polul Nord, Tăşuleasa Social împădureşte 10 hectare de teren degradat, într-o comună din Bistriţa-Năsăud.

Acţiunea vine parcă să sărbătorească reuşita extraordinară a lui Tibi, care a şi spus că aleargă pentru...pădure. 1500 de voluntari vor fi trup şi suflet pentru Tibi şi vor marca reuşita acestuia cu ajutorul pomilor. 

„Primul mesaj exact la ora 1:00, de la Tibi Uşeriu a fost că a reuşit! A câştigat! Al doilea a fost: geaca mâine la împădurire, love! Bravo Tibi!! Ne bucurăm tare!”, a fost mesajul transmis de reprezentanţii Tăşuleasa Social. 

Tibi Uşeriu s-a „îndrăgostit” de sport în 2012

Tibi are 41 de ani şi până în anul 2012 nu a avut nicio tangenţă cu sportul. Nu a făcut niciodată sport, nici măcar de plăcere, iar performanţa ieşea din discuţie. 

„Am început în 2012 să alerg, dar aşa cu sutele de metri. Am început dintr-o joacă. Îmi scoteam câinii la plimbare şi cum nu erau dresaţi tot fugeau după animale pe la Tihuţa şi trebuia să fug după ei. După 200-300 de metri eram pe jos, nu mai puteam să alerg, să le fac faţă. Şi atunci mi-am zis: «Mă las-o naibii chiar aşa rău stau cu condiţia fizică? Hai să încerc să fac şi eu mai mult sport»”, explica acum un an, pentru Bistriţeanul, Tibi Uşeriu.

Bistriţeanul a fost atât de perseverent, încât la un moment dat nu au mai putut să se ţină după el nici câinii. În doar 4 luni de antrenament, Tibi deja alerga pe distanţe care treceau de 30 de kilometri. În locul terenului drept, Tibi preferă natura, începând încă din 2012 să alerge pe dealuri, prin păduri şi pe munte.

„Nu am avut darul de alergător, eu mi l-am creat, cu sute de ore de antrenament, cu o disciplină riguroasă, cu o dietă care cred că nu e ţinută nici de cei mai credincioşi în zilele de post. Am o alimentaţie drastică, a trebuit să renunţ la carne, alcool, nopţi nedormite, o groază de produse, cum ar fi brânzeturile şi făina alba. Pentru mine deja de 3-4 ani a devenit un stil de viaţă, altfel nu reuşeam să cresc”, îşi descria călătoria Tibi. 

Iohannis îl felicită pe Tiberiu Uşeriu: A dus steagul şi numele României pe primul loc, merită apreciere şi respect

Preşedintele Klaus Iohannis a adresat, sâmbătă, un mesaj de felicitare pentru maratonistul Tiberiu Uşeriu.

"Îl felicit pe Tiberiu Uşeriu pentru reuşita deosebită obţinută în cadrul Maratonului Arctic. El a dus steagul şi numele României pe primul loc în această competiţie. Un astfel de rezultat, obţinut în condiţii extreme datorită perseverenţei şi ambiţiei cu care s-a pregătit, este demn de aprecierea şi respectul nostru. Felicitări campionului nostru!", a scris Klaus Iohannis, pe Facebook.

Vă mai recomandăm:

Cum se pregăteşte un bistriţean pentru una dintre cele mai dure competiţii de la Polul Nord: alergat la bustul gol, dormit afară şi băi în apă rece ca gheaţa

Bistriţeanul Tibi Uşeriu a dus la bun sfârşit o cursă extremă de peste 200 de kilometri prin frig, vânt şi lapoviţă

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite