Bistrita:Titularizare cu suspine

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bistrita:Titularizare cu suspine
Bistrita:Titularizare cu suspine

Mîine este o altă zi de foc pentru dascălii care îşi doresc un post stabil în învăţământul de stat. Afişarea ieri seară a rezultatelor contestaţiilor la examenul de titularizare nu a schimbat foarte mult datele problemei. Deşi unii au obţinut după recorectare şapte, nota minimă pentru admitere, nouă medie nu le-a adus şi o catedră celor în cauză, conform datelor Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ). Poate doar un avan

La cele două centre de examinare pentru titularizare din Bistriţa, Colegiul Naţional „Liviu Rebreanu”, respectiv Şcoala Generală numărul 1, afluenţă mare de oameni şi astăzi, la mai mult de 12 ore de la afişarea rezultelor contestaţiilor. Profesori, rudele lor, simple cunoştinţe sau doar curioşi trec în revistă listele cu rezultate.
 „Soţia mea a luat nota 7, dar nu este suficient pentru a obţine un post. În fiecare an dă examen, venim cu copiii aici şi mergem la toate şedinţele publice. E foarte obositor aşa”, spune dezamăgit Ioan Hiticaş, un bărbat de 40 de ani care-şi ţine puştiul de 7 ani de mână şi se uită la liste.
Augustin Zăgrean, profesor de geografie de 12 ani aşteaptă şi el ziua de mâine. A obţinut 8,05, dar singura catedră din Bistriţa, la Liceul cu Program Sportiv va fi luat probabil de o colegă care a obţinut prima medie, 8,45. Un al doilea este la Reteag, într-o localitate în care nu s-ar duce pentru că spune că naveta acolo este dificilă.

An de an în examen
În fiecare an profesorul Zegrean se prezintă conştiincios la examenul din luna iulie. „ Iau cam aceeaşi notă în fiecare an, problema este că posturile pe geografie sunt foarte puţine, iar multe sunt rezervate ani în şir unor persoane plecate în străinătate. Acum doi ani am luat 9,25, dar tot nu am prins postul”, povesteşte tânărul profesor. A predat pe rând la Grupul Şcolar Gigore Moisil, în Teaca, la Scoala Generală numărul 1şi la „Infoel”, şi nu renunţă pentru că spune că îi place munca la catedră. Cu examenele s-a obişnuit, chiar dacă anul acesta a avut 30 de volume în bibliografia de concurs. Nici elaborarea locală a subiectelor faţă de cele standard din anii trecuţi nu i se pare că a adus cine ştie ce diferenţe: „ au avut cam acelaşi grad de dificultate ca şi anul trecut, dar baremul de corectare a fost mai strict, decât la alte discipline cum a fost istoria unde nu au fost note sub 5, dar au fost destule peste 9”, spune Augustin Zăgrean. El va participa şi anul viitor la titularizare, dar se teme de momentul în care profesorii vor ajunge la mâna primarilor pentru un post, aşa cum preconizează noile directive ale ministerului de resort.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite