Bistrita:Portret/ Moaşa Nastasa a împlinit un secol de viaţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

 Nastasia Păltinean din satul Diug, comuna Spermezeu a împlinit 100 de ani în 28 iunie. Este cea mai în vârstă persoană de pe Valea Ţibleşului.

Moaşa Nastasa din satul Diug este bunica pe care ne-am fi dorit-o cu toţii, omul care a prins toate regimurile din două secole, de la Imperiul Austrio-Ungar, la statul naţional legionar, comunismul şi libertatea de acum.

 În mijlocul nebuniei cotidiene, există o oază de linişte în satul Diug, comuna Spermezeu, o linişte pe care aproape o atingi cu mâna. În Diug trăieşte Moaşa Nastasa, femeia care întotdeauna are o vorbă bună pentru cineva din sat. Povestea lui Nastasia Păltinean însumează 100 de ani într-un firesc banal. Se spune că un om are o singură suflare, inspiră când e prunc şi expiră când moare. Între aceste două praguri, sunt doar sforţări, sforţări de 100 de ani.

Femeia la 100 de ani

Nastasia Păltinean sau Moaşa Nastasa, cum îi spun toţi diuganii, poate fi văzută zilnic pe prispa casei. În zare sunt dealurile Ţibleşului, pe care altădată Moaşa Nastasa le bătea la picior pentru a ajunge la locurile pe care le lucra împreună cu bărbatul ei. A avut o viaţă plină şi a trecut prin  multe momente de cumpănă.
,, Nu ştiu ce să spun de viaţa altora, dar a mea o fost până peste cap. Să vă bag în ocol, să videţi, tăt ce am făcut, o fost făcut de mine, cu muncă cinstită, nu pe furate, din ălea nu s-o întâmplat niciodată. Fără Dumnezeu nu aş fi reuşit”. Îi mulţumeşte zilnic Celui de sus că-i dă putere să mai umble, că a fost binecuvântată cu o vârstă aşa frumoasă.

Un secol de amintiri

Moaşa Nastasa, chiar la vârsta de 100 de ani, este un om frumos. În tinereţe, mulţi bărbaţi întorceau capul după ea la joc. ,,Amu, la vârsta asta, te schimbi. Se schimbă pasul şi tăte se schimbă”.  Dar, cu mintea cum e, o întreb? ,,Până în prezent sunt foarte bine. Nu uit, dacă dau la cineva ceva, ştiu că i-am dat, nu mă poate înşela nimeni”.  Nu a uitat însă că a rămas văduvă. De 40 ani este singură, iar acum îţi împarte clipele de singurătate prin rugăciuni cu Cel de Sus.
Moaşa Nastasa se trezeşte în fiecare dimineaţă la ora cinci. O viaţă întreagă s-a trezit la această oră. Care-i secretul? ,,Am avut ceas de zuruit, dacă-l puneam la cinci, la cinci mă suna. Când mă sculam de prima dată, puneam apa pentru porci ca să şiarbă, după aia mergea în grajd”. Amintirile Moaşei Nastasa sunt comune, adesea lineare, pierdute în spaţiu şi timp, uitate în grijile şi neputinţele de la sat, amintiri ce vor rămâne în memoria câtorva apropiaţi, prea puţini pentru a se păstra peste generaţii.

Cât preţuiesc 100 de ani?

 La centenar, Moaşa a avut parte de o zi de sărbătoare mai aparte, unică în viaţa ei. A primit o diplomă de longevitate din partea primăriei , un buchet de flori şi un plic cu 100 de euro. Deşi a trăit 100 de ani de viaţă, sărbătorita a văzut pentru prima dată în viaţa ei, moneda europeană. Ce-şi poate dori un om la 100 de ani, un om peste care au trecut istorii?
,,Ştiu că Dumnezeu mă iubeşte de mă ţine în viaţă la 100 de ani, dar nici nu l-am supărat vreodată. Aş vrea să plec de pe pământ, cu sufletul împăcat, că nu am făcut rău nimănui.”

Ce-i place

Îi place să-şi petreacă ziua în grădina cu legume, unde mai pliveşte câte un strat sau în grădinuţa cu flori din faţa casei. Se bucură că o mai ajută Cel de Sus, să mai poată trebălui singură prin casă.

Ce nu-i place

Nu-i place să se uite la televizor, ascultă foarte rar Radio România Actualităţi. Nu-i plac oamenii păgâni, oamenii ,,urâcioşi” şi oamenii leneşi. Se împacă mai greu cu lumea modernă de azi, cu ,,domnii de la oraş” care nu înţeleg traiul de la ţară.

Întrebări şi răspunsuri

Aveţi vreun secret al vârstei?

N.P: Am  dus o viaţă cumpătată. Nu prea am mâncat carne, mai mult cartofi, şi ce mi se făcea prin grădinuţă. Îmi place să fac mâncăruri, mai ales când îmi trăia bărbatul. Îi făceam zamă şi friptură, dar nu mâncam până nu mai puteam. Aşa am fost învăţată şi în familie, de la mama.
 
Când v-a fost cel mai greu?

 N.P: În alte vremuri, viaţa o fost mai grea, cu neajunsuri pricinuite mai ales de război. Cea mai grea perioadă din viaţa mea o fost mai ales în vremea războiului, mai ales după cel de-al doilea Război Mondial. Au fost cele mai grele încercări la care m-o supus Dumnezeu.

Profil: Născută la 28.06.1909, în satul Diug, judeţul Bistriţa-Năsăud

Educaţia:Patru clase primare

Experienţa: Munca la CAP

Stare civilă: văduvă

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite