Bistriţa:Portret/ Lelea Teodora Purja , „vocea de aur de pe Valea Ţibleşului”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pe lelea Teodora din Agrieş o ştie toată lumea pentru doinele ei şi pe la ea s-au perindat nenumăraţi oameni de radio şi televiziune ca să o cunoască şi să o înregistreze

„Am noroc că ştiu cânta,/ Că-mi astâmpăr inima,/ Horile-s de stâmparare/ La omu’ cu supărare”, horeşte lelea Teodora. Pe la casa ei s-au perindat nenumăraţi oameni de radio şi televiziune ca să o asculte şi să-i înregistreze cântecele. În 1987, a fost chemată la Bucureşti, unde a făcut înregistrări radio cu Gruia Stoia, un cunoscut realizator de emisiuni folclorice dinainte de 1989. Toată lumea o ştie pe lelea Teodora după „horea cu noduri”, o moştenire pe care i-a lăsat-o bunica sa şi pe care, la rândul ei, a transmis-o fiicei şi nepotului.  Vocea frumoasă i-a lăsat-o şi tatăl său, care era „diac” la biserică.  „Horea cu noduri” sau „horea înturnată” este un stil de interpretare foarte vechi ce a fost descoperit de Bela Bartok, la începutul secolului XX, în Maramureşul istoric. Repertoriul Teodorei Purja nu cuprinde doar horea cu noduri, ci tot felul de cântece vechi: de cătănie, nuntă, dragoste, mioritice, dar şi doine, pricesne şi colinzi. Cu aceste cântece  şi-a legănat şi crescut cei doi copii - Emil şi Lenuta - şi, mai târziu, pe nepotul său, Sergiu, care a primit şi el darul de a hori cu noduri.

Cântecele îi alină singurătatea

Teodora Purja s-a născut şi a copilărit la Agrieş, într-un sat de la poalele Ţibleşului al cărui nume vine de la fructul montan „agriş”. „Am avut o copilărie frumoasă, cu părinţii şi cu fraţii mei. Veneam seara de la vaci, de la miei şi ne jucam. De la mama şi de la bunica mea am învăţat să cânt. Sunt cântece pe care le cântau femeile la seceră, la sapă, pe toate dealurile, la câmp, la leagăn. La leagăn cântau un cântec lin de adormit copilul”, îşi aminteşte lelea Teodora. De 14 ani este văduvă şi trăieşte singură. Copiii şi nepotul i s-au răspândit prin lume pentru a-şi găsi un rost. Se trezeşte la 5 dimineaţa, cântă prin curte şi îngrijeşte de animale. Ziua lucrează la câmp şi în grădină. Când o încearcă dorul sau singurătatea, cântă iar. Duminica şi în zilele de sărbătoare se îmbracă în haine tradiţionale şi se duce la biserică.

O atracţie de pe Valea Ţibleşului

Bătrâna horitoare ţine poarta deschisă pentru oricine vrea să-i treacă pragul, „să vadă cum trăieşte lelea Teodora cât este încă în viaţă”, aşa cum îi palce să spună. Jurnalişti, turişti, oameni de cultură şi folclorişti vin să vadă cum trăieşte horitoarea de la poale de Ţibleş şi toţi au fost de acord că ea este „vocea de aur de pe Vale Ţibleşului”. Aceasta a fost vizitată inclusiv de cunoscutul interpret de muzică arhaică, Grigore Leşe, care s-a născut numai la un sat depărtare de Agrieş şi a fost înzestrat şi el cu măiestria de a zice horea cu noduri.    
  
Întrebare şi răspuns

Nu vă simţiţi singură?

Mă simt singură, dar cu horile mă petrec. Ies în ocol, mai trag câte o hore şi-mi trece. Mai o doină, mai o priceasnă, cu astea mă alin. Bărbatul mi-a murit de 14 ani. Avea reumatism la inimă. Vreo cinci ani a zăcut, pe urmă s-a dus. M-am zbătut ca un peşte pe uscat în lipsa lui. Numa inima me ştie cum trăiesc, singură, departe de copii.   

Ce-i  place

Iubeşte momentele petrecute cu copiii săi şi cu nepotul care i-a moştenit glasul şi fumuseţea. Îşi îngrijeşte cu blândeţe animalele din ogradă, ţese, coase şi munceşte la câmp sau în grădină.

Ce nu-i place

Nu-i place minciuna şi oamenii care nu au credinţă în Dumnezeu. 

Profil personal
NĂSCUTĂ: 23 noiembrie 1941, la Agrieş, judeţul Bistriţa-Năsăud
TRADIŢIE:Rapsod popular
FAMILIE:Văduvă, are un fiu, o fiică şi un nepot

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite