Bistriţa:Bingo Metropolis îşi face cartier rezidenţial pe ruinele fabricii de Mobilă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Compania a cumpărat în aprilie de la un lichidator judiciar clădirile falimentarului Mopal şi 13 hectare de teren. Compania a trimis de câteva zile buldozerele pentru a pune jos clădirile fostei fabrici de mobilă, imediat după ce a cerut primăriei aviz de demolare

Clădirile fostului Combinat de Prelucrare a Mobilei din Bistriţa (CPL) dispar în aceste zile într-un morman de moloz. Noul proprietar al clădirilor şi terenului care se întinde pe 13 hectare vrea să ridice în locul fostei fabrici un cartier rezidenţial. Metropolis Grup a cumpărat în aprilie anul acesta cea mai mare parte din averea Mopal Bistriţa, urmaşul CPL-ului, direct de la lichidatorul judiciar, după o licitaţie cu prelungiri.

Zgârciţi cu informaţiile

Noii proprietari au cerut de câteva zile avize de demolare de la Primărie, Inspecţia în Construcţii, Agenţia de Protecţie a Mediului şi s-au apucat de lucru chiar înainte de a primi toate avizele: „Metropolis a cerut acord de mediu pentru demolare de construcţii, fără instalaţii. Li s-a acordat recent pentru un an, iar în ritmul în care se lucrează nu vor fi probleme cu încadrarea. Am înţeles că vor să facă acolo o zonă rezidenţială", a precizat Ştefan  Mureşan, directorul Agenţiei de Protecţie a Mediului. „Au cerut aviz şi de la noi şi li s-a acordat ieri, deşi potrivit noilor reglementări nu erau obligaţi să o mai facă ", spune inspectorul şef de la Inspecţia în Construcţii, Constantin Hada.

Teren cu potenţial imens

 Noii proprietari nu sunt prea generoşi cu informaţiile despre viitoarele construcţii pe care vor să le ridice după îndepărtarea ruinelor şi spun doar că este un proiect grandios: „va fi cel mai mare proiect imobiliar din existenţa oraşului. Vom păstra doar una dintre clădiri pentru birourile necesare dezvoltării proiectului. O să vă spunem la timpul potrivit ", sună declaraţia purtătorului de cuvânt al SC Metropolis, Ioan Bradea. Lichidatorul imobiliar care a vândut activele Mopal, Vasile Urs ştie mai multe: „se pare că vor face un cartier întreg, cu blocuri,  şcoală şi grădiniţă privată, clinică şi magazine", a aflat Urs din discuţiile cu cumpărătorii. Informaţia este confirmată şi de experţii imobilari, care apreciază că zona se pretează la asemenea proiect „Am înţeles că va fi ridicat un cartier rezidenţial cu spaţii comerciale. Terenul este foarte bun, foarte întins, practic este în oraş, se intră de pe strada Zefirului şi se continuă până la centura oraşului. Un alt avantaj este că au toate utilităţile la îndemână şi nu au nevoie de sute de mii de lei ca să le aducă acolo", explică Vasile Pavelea, evaluator imobiliar.

Preţul achiziţiei, confidenţial

Cele 13 hectare de teren plus construcţiile fostului Mopal au fost vândute în aprilie 2010 după mai multe runde de licitaţii. La vremea ultimei licitaţii, conform anunţului din presă terenul cu tot cu clădirile au fost evaluate la 90 de milioane de lei, iar vânzarea a pornit de la 67,7 milioane de lei:„ Nu vă pot spune preţul tranzacţiei, pentru că este confidenţial. Oricum a fost sub preţul la care a fost evaluat. Evaluarea s-a făcut în plin boom imobiliar şi preţurile n-au mai fost aceleaşi ", spune lichidatorul Vasile Urs, care a explicat şi că după două runde preţul ajunge la jumăatte din valoarea iniţială.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite