Bistriţa: Smaranda Roşu Mareş, florăreasa care le dă sfaturi agricultorilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Smaranda Roşu Mareş
Smaranda Roşu Mareş

Cercetător ştiinţific la Staţiunea Pomicolă, Smaranda Roşu Mareş şi-a deschis de doi ani propria florărie la ţară, urmată săptămâna trecută de o alta, în Bistriţa.

Florăreasa povesteşte că şi-a ales drumul în viaţă datorită bunicilor şi străbunicilor din judeţul Mureş, care înainte de perioada comunistă au deţinut  mai multe terenuri cu viţă de vie. Odată cu retrocedările din anii '90, părinţii Smarandei au primit înapoi o suprafaţă cu plantaţie de vie nobilă, iar toată familia a participat cu mic cu mare la munca de îngrijire a acesteia. De atunci a făcut pasiune pentru creşterea plantelor. „Când eram mică mergeam alături de părinţi şi munceam la vie, la curăţat, la stropit, la cules şi mi-am dezvoltat o pasiune din acest lucru. Aşa am hotărât să urmez facultatea în acest domeniu", explică florăreasa traseul ei universitar dintr-o clasă de absolvenţi  în care majoritatea colegilor au ales să studieze medicina.

Secrete pentru cumpărători

Şi pentru că nu îi place să păstreze pentru ea cunoştinţele acumulate, după deschiderea florăriei din Lechinţa a început să-i ajute şi pe oamenii de acolo. Localnicii care se ocupă în general cu agricultura au găsit în ea un sprijin atunci când era vorba de plantele pe care le cultivau în grădini. „Pe lângă faptul că veneau la mine cu diferite probleme legate de plantele de apartament, aşa cum se întâmplă în general la florării, oamenii vin şi cu întrebări legate de legumele din grădină şi am încercat pe cât posibil să-i ajut, mai ales că am lucrat la Staţiunea Pomicolă tocmai la laboratorul de protecţia plantelor", povesteşte Smaranda care şi-a dezvoltat afacerea din Lechinţa, cu un raion de fito-farmacie.

Prea multă apă strică

Pe lângă secretele pe care le împărtăşeşte cu localnicii, Smaranda crede că există şi multe concepţii care fac mai mult rău plantelor decât bine. „Am citit şi eu că plantele simt starea de spirit a omului, dar ca şi cercetător nu pot confirma acest lucru. Atâta timp cât un fapt nu a fost foarte bine cercetat şi teoria fundamentată, nu pot să mă pronunţ că este aşa. Este adevărat însă că persoanele cărora le sunt dragi plantele şi le îngrijesc observă atunci  când o plantă are probleme. De exemplu una dintre problemele cele mai frecvente este legată de faptul că oamenii pun prea multă apă florilor şi acestea mor tocmai din această cauză. De aceea eu recomand celor care au probleme cu plantele să-mi aducă o frunză. Pentru că una este să-mi  descrie problema şi alta e să văd eu, pentru că dintr-o privire îmi pot da seama dacă este vorba de o boală sau un dăunător, iar dacă e dăunător, despre ce e vorba ", recomandă horticultorul.

PROFIL

Născută: 8 iunie 1979 Târgu-Mureş

Familie: căsătorită, doi băieţi

Studii: Facultatea de Horticultură, USAMV Cluj

CE NU-I PLACE: mă deranjează taxele foarte mari. Impozitul forfetar a fost cumplit şi sperăm să îl scoată să putem trece mai departe cu bine. În linii mari nu îmi place actuala situaţie a ţării, e deranjant să ştii că nu poţi să faci aproape nimic pentru că nu ţi se dă voie

CE ÎI PLACE: e pasionată de fizică, în liceu a fost marea ei pasiune, la fel ca şi cititul. Dar în general se declară o persoană pasionată de ceea ce face, pe lângă flori spune că îi place comerţul, faptul că trebuie să găsească furnizori, să obţină cele mai bune preţuri, să negocieze marfa pe care o cumpără.

Întrebări şi răspunsuri:

Multă lume crede că este indicat să pună zahăr în apa florilor tăiate. Ajută cu ceva?

Nu, dimpotrivă. Dacă cineva pune zahăr în apă atunci florile se deschid, este indicat să facă acest lucru în momentul în care e o floare înbobocită, dar nu pentru florile deschise deja. Zahărul poate duce la apariţia unor bacterii în apă care afectează florile.

Unde aţi învăţat să aranjaţi buchete de flori?

Am participat la demonstraţii ţinute de maeştri florari din Olanda şi Ungaria şi mai mult am căutat pe internet, pentru că din păcate în facultate nu se învaţă prea multe despre florile tăiate. De aceea a trebuit să învăţ singură cum se aranjează florile şi cum se întreţin.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite