Bistriţa: Serviciile medicale de vacanţă, între cardul european şi asigurările private

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bistriţa: Serviciile medicale de vacanţă, între cardul european şi asigurările private
Bistriţa: Serviciile medicale de vacanţă, între cardul european şi asigurările private

Vacanţele în străinătate sunt mai sigure dacă există orice tip de asigurare medicală. Cele două variante de acoperire a cheltuielor pe timpul şederii în străinătate au avantaje, dar şi dezavantaje

În plină perioadă de concedii şi vacanţe, este bine să nu uitaţi de un mic detaliu care vă poate da peste cap întreaga bună-dispoziţie din timpul concediului. Atât reprezentanţii Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate, cât şi cei ai agenţiilor de turism recomandă bistriţenilor care pleacă în concedii sau în vizite peste hotare să nu uite de asigurările de sănătate. Cardul European de sănătate şi asigurările private de sănătate pe timpul călătoriilor sunt două dintre variantele la care puteţi apela pentru un sejur lipsit de cât mai multe griji.

Benefiicile cardului european de sănătate

Toţi contribuabilii la fondul de asigurări de sănătate au dreptul de a solicita eliberarea gratuită a unui card european de sănătate. Eliberarea se face pe baza unor documente depuse la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS, iar  în şapte zile lucrătoare, cardul este livrat la adresa de domiciului a celui care l-a cerut. Termenul de valabilitate al cardului este de şase luni de zile, iar deţinerea lui vă asigură accesul la serviciile medicale din sistemul public al ţării în care călătoriţi, însă doar acele „servicii devenite necesare pe timpul şederii temporare”. Introdus încă din 2006, cardul european a început să devină, de atunci, una dintre cele mai solicitate metode de asigurare a serviciilor medicale în străinătate. Potrivit unei statistici a CJAS Bistriţa-Năsăud, în luna iunie, s-au emis 612 carduri, adică un număr dublu faţă de cele emise anul trecut în aceeaşi perioadă. „Numărul lor este în creştere şi în iulie, până la jumătatea lunii fiind cerute 312 carduri”, spune purtătorul de cuvânt al CJAS, Oana Bodor.

Asigurările private se obţin mai repede

O altă variantă pentru serviciile medicale sunt asigurările private, încheiate direct la agenţiile de turism, în câteva minute. Potrivit reprezentantului agenţiei de turism Vacanţe şi Călătorii, Doşa Szolt, aceste asigurări private costă puţin, acoperă serviciile medicale atât în sistemul privat cât şi în cel public şi se încheie şi pentru alte ţări decât statele europene. „Cam 80% dintre cei care pleacă în strinătate încheie la noi astfel de asigurări. Costul pentru două sptămâni de sejur este de 23 de lei şi acoperă servicii şi din alte ţări decât cele ale UE. Şi asta e foarte bine, pentru că mulţi bistriţeni cer vacanţe în statele arabe, de exemplu”, explică Doşa Szolt.

Cardul european: 
                             
Plusuri: -se obţine în mod gratuit, pe baza calităţii de asigurat 
            - asigură servicii de care beneficiază locuitorii ţării de destinaţie
Minusuri: - asistenţa este asigurată doar în spaţiul european
               -  serviciile medicale prin coplată în sistemul privat le plăteşte parţial beneficiarul
               -  se eliberează în şapte zile lucrătoare de la depunerea cererii

Asigurările private

Plusuri: - se obţine pe loc, chiar înainte de plecare în vacanţă, contra unei sume de bani în funcţie de durata de sejur 
              -  asigură servicii medicale şi în alte ţări decât cele europene

Minusuri:  - se încheie contracost
                - pot apărea probleme la decontarea serviciilor dacă nu sunt încheiate cu firme de asigurări serioase

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite