Bistriţa: S-a împlinit dorinţa unui pictor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Galeria Arcade 24 realizează expoziţia testament a pictorului Ion Nicodim. Acest lucru îndeplineşte dorinţa artistului de a reuni într-o expoziţie capodoperele sale de o viaţă

Distins cu premiul UNESCO la Roma, cu premiul Academiei Române şi numit Planetary Citizen de către Organizaţia Naţiunilor Unite de la New York, Ion Nicodim este unul dintre cei mai importanţi pictori de după război. Acesta a murit în 2007, la Paris, unde se păstrează , şi astăzi, atelierul său. Pictorul a lăsat, înainte de moarte, o listă cu toate capodoperele sale, din toate etapele de creaţie. Dorinţa sa de a le reuni într-o expoziţie a fost îndeplinită, din păcate,  post-mortem.  Aceste tablouri au fost adunate cu eforturi imense din colecţii de stat şi private, atât din România, cât şi din Franţa.

Uşorul vântului  şi greul pământului

Expoziţia va avea loc joi, de la ora 19.00, la Galeria Arcade 24 din Bistriţa, sub numele de „Uşorul vântului şi greul pământului”. La vernisaj, iubitorii de artă vor putea admira tablouri începând cu perioada studenţiei artistului, şi terminând cu ultima perioadă de creaţie, dar şi un film cu pictorul în atelier. „Aici este opera sa de o viaţă. Avem de a face cu o expoziţie testament, cu tablouri datate începând cu anii '50 şi până prin 2002. Este un eveniment emoţionant, pentru că e ultima dată când toate lucrările acestea vor fi împreună, după expoziţie ele se vor întoarce la proprietarii lor”, explică Oliv Mircea, critic de artă. 

Un om generos şi exuberant

Ion Nicodim s-a născut şi a copilărit la periferia oraşului Constanţa, într-o familie de oameni simpli , care l-au adoptat, el fiind orfan de la doi ani. A avut parte de o copilărie asupra cărei şi-a pus amprenta  mama sa, o femeie care nu ştia să citească, dar se remarca prin inteligenţă şi simţul echilibrului.

O importantă temă din creaţia sa este inspirată de locurile natale şi de cultura de acolo, după cum explică soţia sa, Ariana Nicodim, care este şi ea artist plastic. Cei doi s-au cunoscut în studenţie şi arta îi ţine împreună chiar dacă Ion Nicodim nu mai este. „Era un om generos, exuberant, foarte îndrăgostit de meserie. Lucra cu îndârjire, se trezea cu ochii pe lucrări şi adormea cu ochii pe lucrări. Era căsătorit cu meseria lui înainte de tot şi de toate. Era foarte îndemânatic şi avea o religie pentru estetică şi pentru artă. Când vedeam ceva frumos, atunci comunicam cu adevărat”, spune Ariana Nicodim.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite